Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 22. 8. 2023.

| Društvo

Niški lekari koji su čoveku spasili šaku traže od vlasti da im obezbedi opremu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
lekari
Prva takva operacija u Nišu urađena 1993, kažu lekari; foto: UKC Niš

U operaciji prilikom koje je 64-godišnjem Nišliji spašena šaka učestvovali su timovi sa četiri klinike, među njima i doktor Nemanja Stepanović, koji je prvi put radio takvu operaciju samostalno kao vaskularni hirurg. Lekari kažu da je u Nišu prva intervencija takvog tipa urađena još 1993. godine, ali da još ne mogu da rade replantaciju prstiju jer im nedostaje oprema.

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Goran Đorđević ne doživljava operaciju kao veliki podvig - kaže da je to dužnost njegovih kolega i njega.

Pacijent je hitno transportovan u UKC Niš, gde se tim lekara sakupio, napravio prvi pregled i odlučio da to hitno mora da se operiše. Nakon sat i po vremena preoperativne pripreme, utvrđivanja opšteg stanja pacijenta itd, on je bio na operacionom stolu, dva i po sata nakon povređivanja - priča Đorđević.

Operacija je, kaže, trajala šest i po sati, a ruka je postala prokrvljena četiri i po sata nakon povrede, dok je osam sati nakon povrede moglo da se utvrdi da će rezultati biti dobri.

Njegov osećaj za toplo i hladno vraćaće se tek posle mesec dana i sigurni smo da će to biti u redu. Sledi duži period rehabilitacije nakon otpuštanja iz bolnice. Najbitniji, kritični period od prva 24 sata je prošao. Prošao je već i treći dan postoperativnog lečenja, imamo još 3-4 dana da bdimo nad njime, ali naše nade i iščekivanja su da će sve biti u redu - poručuje Đorđević.

Osim njega, u operaciji su učestvovali ortoped Ivan Micić, anesteziolog Snežana Ljubomirović i vaskularni hirurg Nemanja Stepanović, kome je to prva takva samostalna operacija.

Meni je to prva takva operacija koju sam samostalno izveo. Učestvovao sam u nekoliko replantacija ruke pre toga sa kolegama. Neopisivo je lep osećaj, posebno zato što je pacijent dobio neku motoriku u prstima neposredno nakon intervencije, što je odmah dalo neku nadu da će sve ići u dobrom smeru - navodi Stepanović.

Međutim, niški lekari ne mogu da rade replantacije prstiju jer im nedostaje oprema, kaže Đorđević, pa apeluje na više nivoe vlasti da im pomognu i obezbede jedan elektronski mikroskop, kao i još jednu posebnu salu. Smatra i da je potrebna veća svest kada je reč o donorstvu.

Ako nam dođe pacijent sa odsečenim prstom, vidimo da ne možemo to ovde da uradimo i onda moramo da šaljemo za Beograd. Gubimo dragoceno vreme od 3-4 sata, kada su već šanse za preživljavanje takvog ekstremiteta vrlo male - objašnjava Đorđević.

Napominje da godišnje ima oko 30 sličnih povreda ekstremiteta i da je često reč o mladima koji imaju između 25 i 35 godina, a koji su izgubili ekstremitete prilikom poljoprivrednih radova ili rada na raznim mašinama.

Đorđević kaže da je prva operacija takvog tipa u Nišu rađena 1993. godine, kao i da je nju radio Milan Višnjić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    23:36 // 23. 8. 2023.

    Koliko vec dugo niski lekari traze da im se da oprema i da se oformi Institut da bi mogli adekvatno da pruze usluge? Imaju odlicne doktore ,ali ih sputava vlast. Da li samo Beograd mora sve da ima i da ljudi moraju po sili da odlaze tamo po pomoc pored svojih lekara u KC Nis?? Dokle sva oprema,sve donacije ,sve pare samo u Beograd????

  • Mića Stamenković

    10:09 // 23. 8. 2023.

    Ako ima provizije za opremu - može

  • Nikac

    09:27 // 23. 8. 2023.

    Dr N. Stepanović je izuzetan lekar i čovek. Bravo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: