Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 9. 7. 2014.

| Društvo

Niški matematičari na olimpijadi u Kejptaunu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Kejptaun.jpg
Na Olimpijadi u Kejptaunu predstavnici 109 država (foto: Je'nine May, izvor: FB strana Olimpijade)

Na najvećem i najstarijem matematičkom takmičenju na svetu, 55. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, boje Srbije u Južnoafričkoj republici ovih dana brane i dva niška đaka - Anđela Šarković i Žarko Ranđelović.

Plasman na ovo prestižno takmičenje na kom se od 3. do 13. jula nadmeće više od 500 srednjoškolaca iz preko 100 zemalja, Žarko je obezbedio zlatom, a Anđela bronzom na 31. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi održanog maja u Bugarskoj.

Njihovi drugovi iz odeljenja IV/8 i III/8 Gimnazije "Svetozar Marković" očekuju da će ovi talentovani matematičari i iz Kejptauna doneti nagrade. Olimpijada Reprezentacija koja je na Balkanskoj olimpijadi osvojila najviše zlatnih medalja (foto: mg.edu.rs)

Već su sa njima proslavljali i ranije uspehe, kada je Žarko prošle godine zlato doneo sa Međunarodne olimpijade u Kolumbiji, a Anđela zlatne medalje osvajala na matematičkim olimpijadama u Turskoj i Luksemburgu

Ovo dvoje matematičara na Univerzitetu u Kejptaunu prati i mentor Miloš Milosavljević, bivši učenik Gimnazije "Svetozar Marković", koji je napustio posao asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu da bi radio sa đacima u odeljenjima specijalizovanim za talentovane za matematiku i fiziku.

Kako su nam rekli u Gimnaziji, u Južnoafričku republiku je, kao podrška darovitim đacima, otputovao zahvaljujući tome što su mu prijatelji iz više država u svetu finansijski pomogli da kupi avionsku kartu.

Osim njegovih đaka, srpsku reprezentaciju na najmasovnijem matematičkom takmičenju na svetu čine i učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Dušan Drobnjak, Maksim Stokić, Luka Vukelić i Ivan Tanasijević.


Međunarodna matematička olimpijada održava se svakoj jula u drugoj državi. Prva je održana 1959. godine u Rumuniji sa učesnicima iz samo 7 zemalja. Kako piše na zvaničnom sajtu Olimpijade, danas učestvuju predstavnici iz preko 100 država koje čine više od 90 odsto svetske populacije. 

Matematička olimpijada Najbolji svetski matematičari na Univerzitetu u Kejptaunu (foto: FB strana Olimpijade)

Promo-spot o Olimpijadi u Kejptaunu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran

    13:47 // 12. 7. 2014.

    I Žare i Anđela donose medalje, zlatnu i srebrnu, i najbolji su deo srpske ekipe! :)

  • Goran

    10:46 // 10. 7. 2014.

    Dvojica nišlija otputovala danas i na Međunarodnu informatičku olimpijadu na Tajvan!
    Napred Žare i Anđela! :)

  • Nebojsa Ozimic

    07:26 // 10. 7. 2014.

    Са срећом

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: