Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:49, 20. 5. 2022.

| Društvo

Niški maturanti plesom i “Užičkim kolom” obeležili kraj srednje škole

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
parada 8 - foto - t. r.
Posle dve godine pauze održana Parada maturanata; foto: T. R.

Posle dve godine pauze zbog korone, na Trgu kralja Milana u Nišu maturanti su ponovo zaplesali. Nakon plesa odigrali su i “Užičko kolo”, a zatim đuskali uz zvuke rok muzike. Parade maturanata održane su i u drugim mestima na jugu, kao i u drugim evropskim gradovima.

maturantski ples 7 - foto - t. r. "Užičko kolo" na Trgu kralja Milana; foto: T. R.U Nišu je ove godine srednju školu završio 2.761 učenik. Manifestacija je počela tačno u podne, a pošto đaci nisu imali maturske majice, devojke su uglavnom plesale u belim, a mladići u crnim.

Izostali su i kišobrani, ali su plesne korake ispratile pištaljke, smeh i suze. Neki građani koji su prolazili Trgom kažu da im je događaj probudio nostalgiju i sećanja na mladost i bezbrižnija vremena.

Neki maturanti su posle plesa nastavili da se zabavljaju uz muziku uživo, a neki su druženje nastavili na Keju.

maturski ples 5 - foto - t. r. Maturanti sada nastavljaju sa pripremama za prijemni; foto: T. R.Jelena Stefanović, koja je završila Gimnaziju “Stevan Sremac”, ističe da je naročito dirnuta time da je ovo poslednji put da su svi na okupu.

Poslednji put smo svi bili zajedno. Bilo je mnogo lepo, predivno. Učim za prijemni jer planiram da upišem programiranje na Prirodno matematičkom fakultetu, pa ću se sada fokusirati na to posle plesa - navodi Jelena.

I Iva Stanojević iz Gimnazije “Bora Stanković” kaže da čim se stiša uzbuđenje zbog plesa slede pripreme za prijemni ispit, a zatim i odmor do početka semestra.

Baš mi je drago što je posle dve godine pauze događaj organizovan za našu generaciju. Malo smo kasnili sa organizacijom, ali je na kraju sve ispalo kako treba i verujem da su svi zadovoljni. Sad kreću pripreme za fakultet, uskoro su prijemni ispiti, tako da imamo obaveze do kraja juna što se tiče završne godine, a onda idemo na odmor - priča Iva.

maturski ples Plesali i maturanti u Svrljigu; foto: A. K.Većnica za obrazovanje u Nišu Marija Ranđelović poručuje da je danas zbog dojava o bombama u školama bio težak dan, ali da je manifestacija na kraju uspešna.

Svim maturantima želimo lep početak jednog novog života bez obzira na to da li je njihov izbor dalje školovanje ili početak profesionalne karijere. Trudićemo se da pomognemo svakom od njih. Bilo nam je zaista značajno, pre svega, da se to održi, a onda i da se održi na lep način jer su ovo teški dani za sve. Evo, danas smo imali mali poremećaj kada je reč o nastavnom procesu zbog cirkularnih pretnji školama - objašnjava Ranđelović.

U okviru manifestacije “Ples sa Evropom - Maturska parada”, pored niških, u isto vreme su, sa kišobranima, zaplesali i maturanti u Svrljigu, ali i u drugim opštinama na jugu.

Podsetimo, počeci Maturantske parade datiraju iz 2001, kada je na jednom mestu plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu, koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane. Srbija se priključila 2005. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srbija nije uvek u opancima bila

    14:14 // 21. 5. 2022.

    Vecnica i gradonacenica da se izvine maturantima sto su jedini u Srbiji plesali bez opreme! Vidi Svrljig sve kupio za svoju decu

  • Кратко & Јасно

    10:22 // 21. 5. 2022.

    Крв НИЈЕ вода - Ужичко брате.

  • Sta Cemo sad

    09:57 // 21. 5. 2022.

    Dovedes maturante da ti prave “dogadjaj” u centru, a da im nista zauzvrat nisi obezbedio (kao sto su to u uradili svi drugi gradovi) je SRAMOTA! Gde su majice, Gde su kisobrani?!! Samo pistaljke i idemo veselo! Sledecu generaciju traba da obaveste d “bojkotuju” ples. Ili sve ili nista!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: