Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 25. 9. 2017.

| Društvo

Niški nastavnik opet štrajkuje glađu ispred zgrade Vlade

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Nastavnik Živadin Disić
Nastavnik izgubio dozvolu za rad oktobra 2015; Foto: Fejsbuk stranica Živadin Disić

Iako mu je, kaže, vraćena licenca i ponovo je radio u školi, Živadin Disić iz Niša opet je ispred zgrade Vlade i počinje 3. štrajk glađu. Ovoga puta, kaže, jer oni koje smatra krivcima što je otpušten iz Osnovne škole “Sveti Sava” zbog obračuna sa kolegom, nisu kažnjeni.

Disiću je maja vraćena licenca za nastavnika, takođe posle štrajka glađu. Od tada je bio angažovan u Gimnaziji "Svetozar Marković" kao profesor istorije na zameni, ali je pre nekoliko dana, kaže, ponovo ostao bez posla.

Disić je prvobitno otpušten iz škole "Sveti Sava" jer su se on i njegov kolega istoričar Igor Đorđević koškali u hodniku škole februara 2015. godine.

Zbog ovog incidenta je protiv dvojice nastavnika pokrenut disciplinski postupak, a prema presudi Prekršajnog suda, Đorđević je i fizički nasrnuo na Disića. Međutim, Disić je u međuvremenu otpušten, a ostao je i bez dozvole za rad, pre završetka radnog spora, koji i dalje traje.

Sada, međutim, ponovo može da radi kao nastavnik, ali i dalje “traži pravdu” zbog toga što smatra da su ga oklevetali i oštetili i to - kolega koji ga je napao, direktorka škole koja ga je udaljila sa posla, kao i niški inspektori koji su išli u kontrolu.

Moji zahtevi su da se kazne nasilnik i zlostavljačica, da se smene prosvetne inspektroke koje su postupale nezakonito i rukovodilac Školske uprave. Direktorki mora da bude oduzeta licenca, ona ne može kao zlostavljač da radi u školi - tvrdi Disić.

Zato je ovaj nastavnik tražio od Ministarstva prosvete da pošalje “nezavisnu republičku inspekciju ili inspektore iz drugog grada”. Ipak, ovo do danas, kako tvrdi, nije urađeno.

Pomoćnik ministra Lazarević je obećao da će odmah da pošalje republičku inspekciju u školu onda je počeo raspust, odmori i ništa nije bilo - dodaje Disić.

Podsetimo, zbog incidenta na hodniku škole “Sveti Sava” obojica nastavnika su prekršajno kažnjeni sa po 15.000 dinara, a u presudi se navodi da su jedan drugog vređali i time povredili Zakon o javnom redu i miru.

U presudi iz marta 2016, koju je kasnije, prema Disićevim rečima, potvrdio i Apelacioni sud, navodi se i da je Igor Đorđević, Disića telom pokušao da pribije uz vrata i da mu je rukom zakačio naočare.

Od oktobra 2015. do maja 2017. godine, Disić je bio bez dozvole za rad zbog ovog incidenta koji se dogodio pred učenicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dosta je bilo

    22:21 // 25. 9. 2017.

    Drzi se profesore,svi znaju da si nevin i moras da pobedis!!!

  • Ana

    15:56 // 25. 9. 2017.

    U ''traženju pravdi'' nek razmisli da li je lično doprineo da bude u postojećoj situaciji.Čini mu se da može da bira ali kog da tuži a ne rad u nastavi.

  • Lj

    13:59 // 25. 9. 2017.

    Nadam se da ce naci trajno resenje do okoncanja sudskog spora koji traje preko dve godine. Bruka za pravosudje. EU je u pravu kada iskazuju tvrdnju da nam je pravosudje najgore u EVROPI

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: