Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 29. 11. 2021.

| Društvo

Niški osnovci kroz izložbu uče kako da prepoznaju lažne vesti

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
izložba
Izložba o lažnim vestima; Foto: privatna arhiva

Koliko je važno prepoznati lažne vesti i šta predstavlja medijska pismenost učenici niških osnovnih škola mogu da pogledaju na izložbi Saveta za štampu "Medijska pismenost protiv lažnih vesti". Otvorena je u Osnovnoj školi Branko Miljković u Nišu, a već početkom decembra seli se u niške gimnazije.

Uz pomoć nastavnika građanskoj vaspitanja i srpskog jezika, učenici na interaktivnoj izložbi analiziraju vesti kako bi naučili koje su to lažne informacije koje im se nameću na internetu.

Kao što postoje jezička, informatička i kompjuterska pismenost, tako postoji i medijska pismenost. Ona nam nikad nije bila potrebnija, nego danas u 21. veku, jer smo izloženi velikom broju medija. Televizija, radio, novine, internet, društvene mreže. Mnogo je medija, a još više vesti i i informacija koje mogu biti netačne i lažne – navodi direktorka škole Tijana Ranđelović.

Kaže da u okviru predmeta Građansko vaspitanje deca uče o načinima na koje mediji utiču na mlade, o vrednostima koje se promovišu i problemima negativnog uticaja na formiranje ličnosti mladih.

Ključ je u obrazovanju. Ako mladi na vreme usvoje prave vrednosti i osposobe se da kritički razmišljaju, moći će da izbegnu sve zamke medijskog jezika - ističe ona.

U narednim danima izložbu će pogledati i učenici ostalih razreda sa svojim nastavnicima i podsetiti se koja su glavna pravila u pisanju vesti, reportaže, intervjua.

Izložba se sastoji od četiri „totema“ koji stoje u prostoru i učenicima nude odgovore na pitanja: zašto su lažne vesti loše iako su zabavne, šta su dezinformacije, ko najčešće širi lažne vesti, kakva je uloga u svemu tome influensera i poznatih ličnosti.

Izložba „Lažne vesti“ je realizovana u okviru projekta “Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj – faza dva.”, koji su podržali Evropska komisija i Unesko.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Done

    20:08 // 29. 11. 2021.

    Gledajte vucica i ukapiracete veoma brzo..

  • Bb

    16:06 // 29. 11. 2021.

    Pa to je bar lako. Ako je vest pročitana na Rts-u, Pinku, Happy-ju, Prvoj, B92, ili objavljena u Informeru, Alo-u, Telegrafu... - lažna je vest!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: