Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 26. 5. 2017.

| Društvo

Niški osnovci se prvi put takmičili u sklapanju rubikove kocke

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Na takmičenju samo 2 devojčice
Na takmičenju učestvovale samo 2 devojčice; foto: JV/J. Adamović

Samo 18 sekundi, ali mnogo koncentracije, srpljenja i nekoliko meseci “treninga”, trebalo je Nikoli Kostiću, učeniku 5. razreda Osnovne škole “Učitelj Tasa”, da sklopi rubikovu kocku i bude brži od svojih vršnjaka. On je i “idejni tvorac” opštinskog takmičenja, na kome se dvadesetak osnovaca takmičilo u sklapanju ove mehaničke igračke.

Iako je onima koji nikada nisu probali da je slože i ne znaju “pravila”, rubikova kocka nejasna i satima pokušavaju da slože bar jednu stranicu kocke, niškim osnovcima koji su se takmičili je, kako kažu, to veoma lako, iako neki od njih vežbaju samo mesec dana. Pobednici takmičenja Najbrže sklopili rubikovu kocku; foto: GO Medijana

Mogu da je slože u samo nekoliko poteza, a većina njih je tehnike učila preko interneta.

Pobednik takmičenja koje je održano u Tasinoj školi, Nikola Kostić kaže da mnogo njegovih drugara voli da slaže kocku, pa je želeo da napravi takmičenje na kome bi se zajedno okupili, družili i takmičili u brzom sklapanju.

Mene je rubikova kocka uvek mnogo interesovala, još kao malog zbog boja, pa sam počeo sa tim. Preko interneta sam gledao tutorijale i tako sam naučio da je sklapam. Onda sam od neke teže metode prelazio u sve lakše i vežbao sam slaganje u što manje poteza. Ja imam i jutjub kanal na kome snimam video priloge i pokazujem drugima kako da slože rubikovu kocku i sve što ne znaju o njoj - priča Kostić. Sklapa rubikovu kocku Imali 2 pokušaja i 15 sekundi da pogledaju kocku; foto: JV/J. Adamović

Njemu je lični rekord za sklapanje kocke 7 sekundi, kaže, ali na takmičenjima obično trema “doda” nekoliko sekundi, pa je na prvom niškom opštinskom takmičenju pobedio svoje drugare i sklopio je za 18.

Svaki takmičar imao je 2 šanse da sklopi rubikovu kocku što brže, a pre toga su imali 15 sekundi da pogledaju kocku i razmisle o potezima.

Dovoljno brzo je rubikovu kocku sklopio i Daniel Ivanović iz Tasine škole i osvojio je drugo mesto, a trećeplasirani je bio Uroš Kostadinović iz škole “Vožd Karađorđe”. Veđbali pre takmičenja Osnovci vežbali pre početka takmičenja; foto: JV/J. Adamović

Na takmičenju su učestvovali učenici iz sedam škola: „Učitelj Tasa“, „Vožd Karađorđe“, „Zoran Đinđić“, „Dositej Obradović“, „Dušan Radović“, „Car Konstantin“ i „Radoje Domanović“. Iz svake škole takmičila su se po 3 učenika koja su bila najbolja na školskom takmičenju - kazali su iz Medijane.

Takmičenje je organizovano u Osnovnoj školi “Učitelj Tasa”, a pokrovitelj je Opština Medijana, koja je deci poklonila majice i kocke, a 3 najbolja takmičara dobila su i pehare.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stevan Lazarević

    12:28 // 26. 5. 2017.

    Treba proširiti takmičenje i na ostale gradske škole, popularizovati KOCKU...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: