Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 14. 6. 2016.

| Društvo

Niški osuđenici glume u "teatru iza rešetaka"

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
osudjenici-YT-screenshot
Detalj sa probe; foto: YT screeshot, Kurir

“Partija bivših” - komad je u kome dvanaestorica zatvorenika niškog KPZ-a glume pokojnike koji, čekajući u čistilištu između ovog i onog sveta da budu raspoređeni u raj ili pakao, igraju poslednju partiju pokera i otkrivaju svoje sudbine.

Ova “komedija ljudske zagrobne svakodnevice”, nedavno premijerno izvedene pred ostalim osuđenicima niškog zatvora, rađena je po tekstu novinara Aleksandra Bećića. Režiju potpisuju šef odseka u Službi za tretman KPZ-a Miljan Krstić i njegova koleginica Tijana Maljenović.

U predstavi je, navodi Krstić, prikazan “polusvet” kriminalaca, prevaranata, narkodilera, ali i predstavnici pojedinih profesija i zanimanja.

Neće biti jednostavno odlučiti kuda će oni otići nakon smrti - dobra dela koja su ljudi sa margine učinili pokazaće da stvari nisu crno-bele, uprkos tome što bi zbog brojnih grehova bilo očekivano da odu u pakao.

Kroz dijaloge u partiji pokera otkrivaju se sudbine likova i razlozi zbog kojih svi dobijaju zasluženo mesto nakon smrti, sa porukom da nezavisno od znanja i zvanja možeš biti čovek ili nečovek. Ličnim postupcima se opredeljujemo za ta dva - kaže Krstić.

miljan-krstic-YT-screenshot-Kurir Miljan Krstić; foto: YT screenshot, KurirDok čekaju da im prođu zatvorski dani, dvanaestorica osuđenika koji “nose” predstavu poželeli su da se okušaju kao glumci i život iza rešetaka oplemene umetnošću.

Kako tvrdi Krstić, u tome su se odlično snašli iako prethodno nisu imali nikakve veze sa teatrom.

Svi su oni različitih godišta, obrazovanja, karaktera, senzibiliteta, osuđeni su za različita krivična dela. Sve je kod njih različito, osim što ih spaja ljubav prema glumi - objašnjava on.

Njihovo premijerno izvođenje, koje je usledilo nakon dvomesečnih proba, prema Krstićevim rečima oduševilo je kako osuđenike i zaposlene u KPZ-u, tako i glumca Dimitrija Ilića, zamenika direktora drame beogradskog Narodnog pozorišta pred kojim su i odigrali predstavu.


Kad KPZ postane "Kreativna pozorišna zajednica"

Za osuđenike je, navodi Krstić, veoma važno da se bave glumom i sličnim aktivnostima, jer na taj način usvajaju socijalno prihvatljivo ponašanje, više su motivisani da učestvuju u tzv. programu postupanja - od dolaska u zatvor do isteka kazne, kao i da koriguju svoje stavove.

Predstava je, kaže, jedan od načina da sami zatvorenici uzmu aktivnu ulogu u realizaciji tretmana, zbog čega treba podsticati ovakve aktivnosti.

Predstava će se igrati još, ideja nam je da je igramo i u drugim zatvorima širom Srbije, ali bismo da nastupamo i u pozorištima. Zasad je u planu zaječarsko pozorište, možda i kruševačko. Voleo bih da ih publika vidi i na pozornici niškog Narodnog pozorišta - kaže Krstić.

osudjenici-2-YT-screenshot-Kurir Osuđenici u zatvorskoj ćeliji vežbaju za predstavu; foto: YT screenshot, KurirNjegova ideja je da ova izvođenja budu humanitarnog karaktera - da se prikupljaju dobrovoljni prilozi koji će ići tamo gde je najpotrebnije - ugroženim ljudima, ili, recimo, za dogradnju Dečijeg hematoonkološkog odeljenja.

To bi bio dobar način da se razbiju predrasude prema osuđenicima, da se prikupi novac za one kojima je potreban, ali i da sami osuđenici osete da su učinili dobro delo - kaže Krstić.

Ova dramska sekcija će, zaključuje Krstić, i dalje raditi, i to i sa drugim osuđenicima koji su sve više zainteresovani i motivisani da od Kazneno-popravnog zavoda makar na momente naprave Kreativno-pozorišnu zajednicu.

Glumci i režiseri o predstavi "Partija bivših"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sotir M.

    09:44 // 15. 6. 2016.

    @zika. Sa svim tim tvojim diplomama jedino sto mozes je da ... pises komentare na JV!

  • Pavle

    09:40 // 15. 6. 2016.

    Da, dokoni popovi i jarice krste!!!

  • Sotir Milivojevic

    20:22 // 14. 6. 2016.

    @zika.A ti se izgleda bas bas razumes u gore navedenu problematiku,a delis i savete besplatno!!!

    • žika

      21:25 // 14. 6. 2016.

      I te kako se razumem:diplomirao sam, magistrirao i doktorirao iz te oblasti (sociologije pravoslavlja). A savete i pouke uvek delim (kada znam) kad mi ih zatraže a ponekad i kad mi ih ne zatraže

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: