Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 19. 1. 2024.

| Društvo

Niški pankeri snimili duet sa Bobanom Zdravkovićem

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Misliš iz Niš?
Nakon uspeha pesme "Misliš iz Niš?" snimili i duet sa Bobanom Zdravkovićem; foto: Polarni Fazani, privatna arhiva

Rok-pankeri iz Niša Polarni fazani objavili spot za novu pesmu Kruna i ovekovečili uspešnu saradnju i duet sa poznatim pevačem narodne muzike Bobanom Zdravkovićem. Ova neobična kombinacija, kako kažu članovi benda, nije rezultat euforije nakon Zdravkovićevog nastupa na Pantelejskom vašaru, već zbog toga što su “kliknuli” kao Nišlije i lokal patriote.

Nakon uspeha pesme Misliš iz Niš?, bend je želeo da sarađuje sa nekim lokalnim muzičarem i odlučili su se za izvođača narodne muzike. Ideja da to bude Boban Zdravković brzo im je postala jasna, ne samo zbog njegove muzičke karijere, već i zbog toga što su želeli da prenesu duh južnjačke tradicije.

Mi smo saradnju dogovorili mnogo pre tog nastupa na Pantelejskom vašaru, a čoveka nismo ni znali, ali smo očigledno pogodili pravi trenutak da se dogovorimo. Bez ikakve želje da se “šlepamo” ili stičemo slavu na osnovu njegove - navodi gitarista Srđan Petrović.

Iako su se plašili da Zdravković neće pristati na saradnju, gitarista benda Srđan Petrović kaže da su bili prijatno iznenađeni kada je, nakon slušanja demo snimka pevač odmah izrazio oduševljenje i prihvatio ponudu.

Snimili smo demo u mom studiju i njemu prezentovali. Bobanov deo pevao je naš pevač Kita, koji se potrudio da je otpeva narodnjački, kako bismo mu tačno prezentovali koji bi njegov bio. Seli smo sa Bobanom, stavio je slušalice i pustili smo mu demo. Pratili smo njegove ekspresije i bili smo sigurni da će da ustane i da ode. Međutim, videli smo osmeh i samo nam je rekao: “momci, ovo je super, meni se ovo mnogo sviđa” - kaže Srđan.

U spotu su želeli da istaknu niške simbole, koristeći i elemente gradske kulture, uključujući i referencu na bend Kerber, koji smatraju simbolom Niša.

Hteli smo da pesmu produkcijski podignemo na viši nivo i pozvali našeg prijatelja Krasu koji svira u bendu Arnold Layne & Alhemija, ali i u svira i u ansablu Groš, te nam je bio idealan kao producent jer je pesma mešavina narodne muzike i gitare. Imali smo deonicu u refrenu, za koji sam svirao gitaru, ali shvatili smo da bi buzuki, pa je Krasa pitao Nešu iz Groša, koji je pristao i iz prve, maestralno odsvirao - navodi Petrović.

Stihovi koje Boban Zdravković peva u refrenu nastali su još dok su članovi benda bili u osnovnoj školi, tvrdi Srđan Petrović i dodaje da su još tada znali da će idealno odgovarati atmosferi narodnjačke pesme.

Prva asocijacija svima nama bio je Boban Zdravković. Naglasio bih da ni u jednom trenutku nismo razmišljali da ta pesma bude omalovažavanje pevača, već omaž umetniku uz čije se pesme se svako od nas barem jednom u životu napio - ističe gitarista Polarnih fazana.

Takođe, ističe i to da su kroz spot želeli da prenesu emotivnu priču koja prati tekst, sa pevačem koji tuguje za neuzvraćenom ljubavi, prolazi kroz grad i na kraju zatiče Bobana Zdravkovića kako mu peva.

Saradnja pokazuje da muzika može spojiti različite žanrove i ljude, a iz benda poručuju da su se sa Bobanom povezali i kao sa umetnikom, ali i Nišlijom, te da su svi morali da izađu iz svojih zona konfora da bi uspeli u svojim namerama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vjuer

    23:10 // 30. 1. 2024.

    U tuđega tatka pogolema p***a!!!
    Mnogo se prave pametni tzv. rokeri i ograđuju se od folka i lokalnog melosa. Ovo je odličan pokušaj punk/folk fuzije, za pohvalu je ideja, ukusi su različiti.
    Kad bi ovo Kesić ispromovisao u 24 minuta, mišljenja bi se dijametralno promenila.
    Niš očigledno ima ideju, a nema producenta.

  • Rimtutituki

    12:36 // 24. 1. 2024.

    Tako je propao rock and punk !
    Folk is not dead !

  • Milos

    10:45 // 22. 1. 2024.

    slazem se da je pesma cista glupost, mix hard roka i trenutno popularnog Bobana zbog Panteleja, nove godine... pa ako moz da se slepaju malo rokeri na slavu Bobanovu.. a na Youtube komentari: "hit... kraljevi... vrh..." cccc, svasta. Ne znam dal muzicari ovog tzv benda citaju ovo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: