Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 9. 1. 2014.

| Društvo

Niški pčelari izvezli 35 tona meda

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
med-*flickr-siona-karen*.jpg
Med iz Niša u Evropu, foto: flickr.com (Siona Karen)

U protekloj godini, u zemlje Evropske unije, otišlo je 35 tona niškog meda. Pčelari zadovoljni, ali kažu da uvek može bolje.

2013. godina, prema rečima predsednika Udruženja pčelara “Niš” Milorada Novakovića, nije rekordna kada je izvoz meda u pitanju, a glavni razlog su slabiji prinosi.

- Prethodna godina nije bila medonosna kako što je recimo bila 2011. godina kada smo izvezli čak 70 tona meda. Očekivanja svih pčelara su da će 2014. godina biti znatno bolja - kaže Novaković.

35 tona meda je, iz košnica koja se nalaze na livadama u Zaplanju, Doljevcu ili Merošini, u buradima, poslato u Nemačku, Italiju i Poljsku.

- Zovu nas ljudi iz Italije kažu jedemo odličan bagremov med, a bagremovo drvo nigde nismo videli - priča kroz smeh Novaković.

pcela Pčelari očekuju medonosnu 2014. godinu, foto: flickr.cm (bob in swamp)Još važnije od svega je da su niški pčelari zadovoljni cenom koja je ovog puta bila 3,7 evra po kilogramu.

- Ima tendencija da cena na kraju ove godine bude i 3,8 evra, ali i ovim smo zadovoljni. Dešava se da pčelari malo duže čekaju svoj novac od roka koji je propisan ugovorom, ali do sada se nije desilo da neko ostane neisplaćen - rekao je Novaković

Udruženje pčelara “Niš” ima preko 250 članova, koji ukupno imaju više od 3.000 košnica. U 2013. godini je ovo udruženje, po broju članova, bilo na drugom mestu u Srbiji, odmah iza Beogradskog društva pčelara.


Zimska edukacija

med Zimski meseci za edukaciju i nove tehnologije, foto: flickr.com (toholio)Kako kažu u Udruženju uobičajeno je da se, dok pčele u zimskom periodu miruju u košnicama, pčelari maksimalno posvete obrazovanju, sticanju novih znanja i razmeni iskustava.

Tako će pčelari iz Niša već od petka, 10 januara, započeti realizaciju vrlo sadržajnog zimskog ciklusa obrazovanja. Tog dana, u sali gimnazije „Stevan Sremac“ sa početkom u 16 časova, doktorka Ljubinka Stojković, specijalista opšte medecine, apiterapeut, govoriće o primeni pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti.

Sutradan, u subotu, 11. januara, u istoj sali, sa početkom u 11. časova, doktor Matija Marković iz Šapca održaće predavanje na temu savremene metode suzbijanja bolesti pčela.

U petak, 17. januara, takođe u sali gimnazije „Stevan Sremac“ sa početkom u 11 časova profesionalni pčelar Ratković Milija iz Kraljeva, održaće predavanje na temu izimljvanja pčelinjih zajednica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Joca

    17:45 // 9. 1. 2014.

    шта је било са сунвенцијама рок од 45 дана од подписивања уговора одавно је прошао политичари се сликаки петсто хиљада људи чуло да се деле паре пчеларима а њих 200 знају да су преварени наручили робу

  • Milivoj

    16:56 // 9. 1. 2014.

    Srbija ima jako cenjen med i sigurno kvalitetniji nego većina evropskih zemalja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: