Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:19, 25. 7. 2017.

| Društvo

Niški planinari osvajali vrhove Bugarske

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Osvajali vrhove i uživali u prirodi
Osvajali vrhove i uživali u prirodi; foto: Tatjana Ljubomirović

Put komšijske Bugarske je proteklog vikenda krenulo 37 planinara iz Niša, a osim osvajanja planinskih vrhova, posetili su i poznati Ski-centar "Bansko", koji se nalazi u podnožju Pirina. Od planinarskog doma “Vihren” koji se nalazi na 1.950 m, a odakle vodi veći broj staza, kretali su u šetnje, najčešće podeljeni u dve grupe. Narednog vikenda niški planinari će kampovati na Smrdanu na Suvoj planini.

Niške planinare iz Planinarskog društva “Suva planina” i Planinarskog kluba “Železničar” predvodio je iskusni Branislav Stanojević. Oni su u subotu rano ujutru krenuli na uspon, kažu, a prvo su se vozili kroz gustu četinarsku šumu do doma “Vihren”, koji vodi na okolne vrhove. Planinari-Bugarska3;-foto:-Tatjana-Ljubomirović Foto: Tatjana Ljubomirović

Vreme ih je poslužilo, pričaju planinari, jer je bilo je sunčano i bez oblaka i na visinama.

Posle zajedničkog fotografijanja krenuli smo ka vrhu Vihren koji je na 2.914 m. Tu šume uglavnom nema, pa je uspon bio malo kroz travu, a onda strmom kamenitom stazom. Kasnije smo se razdvojili u dve grupe - kažu planinari.

Planina Pirin je bogata jezerima, dodaju, a tokom uspona oni su videli dva. Do vrha su prolazili širokom, kamenitom i strmom stazom, pričaju planinari, ali su uz mnogo napora i sa osmesima na licu svi uspeli da stignu na vrh.

Nakon predaha je jedna grupa od 11 planinara krenula put Končeta i Kutele, a druga se istim putem vratila do doma.

Silazak i put ka Končetu je strm, obezbeđen je lancima, ali je veoma uzbudljiv i zanimljiv. Jedna grupa je pažljivo sišla s “Vihrena” i spustila se na prevoj, iznad koga se uzdiže Kutelo - navode planinari.

Na stazi do Končeta je bio “gust saobraćaj”, kažu, jer se na malo prostora našlo mnogo ljudi. Ipak, niški planinari kažu da su uživali i da nisu žurili, pa su uspešno stigli na Končeto i tamo ručali.

Nekoliko njih je nakon toga krenulo ka Kutelu, a ostali planinari su se vratili istim putem do prevoja, gde su im se kasnije putevi opet spojili. Planinari-Bugarska2;-foto:-Tatjana-Ljubomirović Foto: Tatjana Ljubomirović

Silazak kreće najpre travnatom padinom, koja postepeno prelazi u strmu, kamenitu stazu. Silazak je baš dugo trajao, ali smo se kasnije našli s našim drugarima koji su nas čekali u domu “Vihren” i krenuli ka hostelu na odmor. Nismo propustili priliku da malo uživamo i u Banskom. Uz prijatno veče, nacionalnu kuhinju i muziku završili smo prvi planinarski dan - kažu planinari.

Put Todorke su već sutradan krenuli najodvažniji i najspremniji - jedna grupa planinara je krenula do samog vrha, a druga je uživala oko jezera.

Sunčano i toplo vreme im je ponovo omogućilo da uživaju u prirodi.

Jedna grupa je došla do Male Todorke. Posle zajedničog fotografisanja sa planinarima iz Bugarske, doneli su odluku da se ne penju na ostale vrhove, jer su bili ograničeni vremenom - pričaju planinari.

Silazak je bio strm, kamenit i naporan, ali su svi uspeli da stignu i odu u Bansko, gde su ih čekali ostali planinari koji su dan proveli u šetnji. Tako je protekao, kako kažu planinari, “divan planinarski vikend”, a već narednog će kampovati na Smrdanu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: