Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 14. 3. 2022.

| Društvo

Niški prodavci zatvorili tezge u znak protesta zbog najavljene fiskalizacije

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
zatvorene tezge naslovna
U znak protesta ne prodaju robu; Foto: M. M. K.

Veliki broj prodavaca na Zelenoj pijaci u Nišu danas nije otvorio tezge, u znak protesta zbog najavljene fiskalizacije. Oni koji ovde godinama rade kažu da će ih fiskalne kase naterati da podignu cene ili obustave posao.

Prodavci iz cele Srbije protestovali su ispred Ministarstva finansija, nezadovoljni odlukom da od 1. maja svi moraju da imaju fiskalne kase. Oni koji nisu otišli na protest, neće prodavati robu, a takva je slika i na pijaci u Nišu. Prekrivene i prazne tezge su, kažu, budućnost ako nadležni odluku ne izmene.

Bilo je 15 tezgi sa voćem, sad smo samo 6. Ovo je udar na nas, fiskalne kase će povećati cene voća i povrća, zdrave hrane, garderobe. Mi svi imamo prijavljene radnje, plaćamo poreze, doprinose. Ovo je direktno udar velikih kuća na nas - kaže sagovornica.

prodavci pijaca Kažu da će fiskalne kase da ih nateraju da odustanu od prodaje; Foto: M. M. K.Objašnjavaju da oni nemaju uslova da koriste kase kako zakon nalaže, jer često zbog vremenskih prilika nemaju fiksno radno vreme, što fiskalizacija podrazumeva.

Kad su vrućine otvorimo ranije, kad je minus veliki ili nevreme ne otvorimo. Vremenski uslovi su neodgovarajući. Kasa podrazumeva radno vreme, predaju pazara. Mi ovde se zaledimo i umrznemo sve - objašnjava jedan od prodavaca.

Iz Ministarstva finansija saopštili su da od 1. maja svi moraju da rade po novom sistemu, a svi koji žele da se prijave za subvencije za kupovinu kasa mogu to da urade od 15. marta do 5. aprila.

Svako ko se nije prijavio u prvom roku, dobija sada subvenciju države - 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra po prodajnom mestu. Pokrivamo u potpunosti troškove nabavke novih fiskalnih kasa - rekao je ministar Siniša Mali.

Naglašavaju da je prvi krug prijave za subvencije države trajao od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine i da se prijavilo oko 124.000 obveznika fiskalizacije, i skoro svi su već isplaćeni.

Podsetimo, fiskalna kasa od 1. maja neće biti potrebna jedino onima koji robu koju prodaju sami proizvode.

Da li će i na koji način nastaviti protest, prodavci nisu precizirali.

Inače, stotine vlasnika pijačnih tezgi protestovalo je u Beogradu. Okupljeni su poručili da vlast ubija duh pijace, te da je ovo borba za opstanak svih oni koji rade na pijacama širom Srbije, naveo je portal nova.rs.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SINIŠA Pasjače

    17:18 // 16. 3. 2022.

    Pijaca u Durlanu je najgora.Kao da se nalazite na pijacu u Gnjilane,Prištinu,Prizren.Sve preprodavci sa dobrim autima,kombi nema nijedan ispod 5000 eura.
    Jedan što preprodaje voće sa sinom i ženom i samo se svađa sa ostalima je slučaj za sebe.Prisvojio 3 tezge a jednu plaća.Verujte da nema nijedan seljak proizvođač-I TREBA FISKALNE KASE.

  • Radomir

    09:38 // 16. 3. 2022.

    Nego sta nego fiskalizaciju. To su vecina preprodavaca koji su stekli novac veliki ucenjujuci malog proizvodjaca. Igrom slučaja poznajem njih nekolicinu i nemam lepe reci. Prvi su kad treba da se digne glas a nezakonito se bogate godinama.

  • Đole

    17:29 // 15. 3. 2022.

    Pijaca nije dućan da su cene fiksne, na pijaci se cenjkas, i cene se spustaju i koriguju nekoliko puta dnevno. Fiskalizujte advokate i popove

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: