Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:32, 17. 2. 2021.

| Društvo

Niški profesor čeka odgovor ministra, iz Gimnazije bez komentara dok se izbor ne okonča

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Milan Petrović
Nastavnik još nije dobio odgovore, ali jeste podršku i anonimno pismo čiji sadržaj demantuje; foto: JV

Nakon što je ministra prosvete upitao ima li i gde je mesto za nastavnike kao što je on u srpskoj prosveti, niški profesor i jedan od najboljih edukatora Srbije Milan Petrović još čeka odgovor, ali kaže da je dobio veliku podršku kolega i učenika, ali i građana koji potpisuju peticiju. Iz Gimnazije "Svetozar Marković" gde je Petrović i dalje na zameni, a nije izabran za stalno zaposlenje, saopštavaju da izbor nastavnika neće komentarisati dok se procedura zvanično ne okonča, jer kandidati imaju pravo žalbe, što je ovaj profesor i iskoristio.

Jedan od najboljih edukatora u Srbiji za 2020. godinu na javnom konkursu nije dobio posao za stalno i nakon 4 godine i dalje je zvanično na zameni kao profesor srpskog jezika u niškoj Gimnaziji "Svetozar Marković".

O tome je zvanično pisao pre nekoliko dana, kada je video biografiju izabranog kandidata i utvrdio da ima i bolji prosek na studijama, ali i brojnije i važnije rezultate u radu.

Nakon njegovog javnog pitanja upućenog ministru prosvete Branku Ružiću, dobio je veliku podršku građana na društvenim mrežama, ali i kolega nastavnika i, što mu je najvažnije, učenika.

Međutim, bio je vikend, a potom i praznici, pa odgovor ministra prosvete na javno pismo još čeka, a ističe da mu je jutros mejlom i zvanično poslao pismo, dokumentaciju i pitanja.

Moje pismo koje je jutros i zvanično otišlo ministru nije ništa drugo nego baš ono što sam i napisao - apel da se preispita da li za mlade ljude koji su kvalitetni u obrazovanju ima mesta. Ja sam dobio desetine, ako ne i stotine mejlova, koji ne mogu da kažem da su samo podrška, to su ljudi koji su se našli u istoj ili sličnoj situaciji kao ja, neki čak i u goroj i koji su bez obzira na to što se ne poznajemo želeli da izraze neku vrstu podrške. Mislim da je to i uzrok zašto je moje otvoreno pismo gospodinu Ružiću toliko i odjeknulo - ističe Petrović.

Jedan od njegovih kolega, nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu i Medicinskoj školi u Leskovcu, Dušan Blagojević pokrenuo je onlajn peticiju koju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi.

Svesni gubitaka za obrazovni sistem, apelujemo na direktora Gimnazije "Svetozar Marković" da odluku komisije preispita, a na MPNTR da donese odgovarajuće zakonske i podzakonske akte koji bi omogućili da kompetentnost i posvećenost budu ključni kriterijumi pri odabiru nastavnika - piše između ostalog u peticiji.

Ministarstvo prosvete ne sprovodi ovaj konkurs, odgovorili su novinarima Južnih vesti, ali nisu rekli da li će ministar Branko Ružić odgovoriti niškom nastavniku na pitanja koja mu je postavio u javnom pismu.

Iako iz Ministarstva kažu da je konkurs odgovornost komisije nadležne za njegovo sprovođenje i direktora škole, a ne njih, navode i da je raspisan i u potpunosti vođen u skladu sa Zakonom, jer su takvo obaveštenje dobili iz niške Gimnazije.

U okviru svojih zakonskih ovlašćenja konkursna komisija se odlučila za kandidata koji ispunjava sve zakonske uslove, ali i poseduje stručne i profesionalne kvalitete nephodne za kvalitetno obavljanje posla. Inače, predloženi kandidat je u trenutku raspisivanja konkursa već bio zaposlen na tom radnom mestu, kao profesor srpskog jezika i književnosti, sa skoro 9 godina radnog iskustva. Kolega Milan Petrović, je zaposlen u Gimnaziji “Svetozar Marković” kao zamena direktora škole, i to radno mesto mu je potvrđeno zvaničnim konkursom na kojem je izabran. Dakle, nije ostao bez posla, jer ima svoje radno mesto u školi - odgovaraju iz Ministarstva.

Za više informacija uputili su na Gimnaziju "Svetozar Marković", čiji je direktor Marjan Mišić trenutno odsutan, a njegova zamenica Milica Milosavljević kaže da dok izbor zvanično ne bude okončan o njemu ne žele ni da govore.

Mi smo stava da ne dajemo nikakve izjave dok se ne završi postupak kako se odlučivanje ne bi prejudiciralo. Konačna odluka u vezi sa konkursom biće sigurno propraćena i obrazloženjem, kao i zvaničnim saopštenjem za medije i naravno nezadovoljni kandidati će imati pravo na osnovu tog obrazloženja da nadalje postupaju, tako da je to to za sada - rekla je kratko Milosavljevićeva.

Petrović kaže da je mogućnost žalbe na rezultat javnog konkursa već iskoristio, njegova advokatica je to predala danas, a da će u slučaju da žalba bude odbijena verovatno ići i dalje, što je Osnovni sud u Nišu.


Isti mejl protiv Petrovića sa više adresa od neimenovanih izvora

Osim što je dobio podršku, Petrović ima i one koji ga ne podržavaju. Naime, redakcija Južnih vesti je dva dana nakon teksta o niškom nastavniku, dobila više mejlova sa različitih adresa, koja su potpuno iste sadržine. Autor nije poznat, a nisu se zvanično predstavili ni oni koji su mejl koji je od reči do reči prepisan poslali.

Veoma je neprofesionalno sa vaše strane da objavljujete pismo koje je izvesni nastavnik srpskog, Milan Petrović, poslao ministru Ružiću. Neprofesionalno je to što niste proverili validnost tih činjenica koje iznosi prof. Petrović - piše nepoznati autor.

Dalje piše da se "čitava javnost sažalila nad čovekom koji je ostao bez posla, a mora da brine o bolesnom detetu", dok su nesretnu ženu, pretpostavlja se koleginicu koja je primljena umesto Petrovića, najgnusnijim komentarima provlačili i vređali u medijima, a da pri tom niko ne zna ništa o njoj.

U međuvremenu se saznalo da: ta žena godinama radi na TOM radnom mestu za koji je konkurs i raspisan, da ima blizu 9 godina radnog iskustva u prosveti, da Milan NE OSTAJE bez posla već ima radno mesto u školi za koje je pre 4 godine primljen po konkursu, da je aplikacija „Vučilo“ koju Milan prisvaja kao lični projekat, u stvari delo nekog drugog, da je ODBIO radno angažovanje za program Internacionalne mature za koji se dobrovoljno javio, obučavao i pripremao o trošku države! (a uredno maše tim licencama na društvenim mrežama!) - nastavljaju u pismu.

Na kraju nepoznati autor pisma poručuje redakciji:

Ukoliko vam je stalo do profesionalne etike, molim vas, proverite nešto pre nego što objavite! Da li je Milan EDUKATOR ILI MANIPULATOR! Izmanipulisao je medijima na najbezobrazniji način tendeciozno prećutkujući činjenice koje mu ne idu u korist - zaključuju.

I Petrović kaže da bi voleo da zna ko stoji iza ovog pisma, koje je upućeno i drugim medijima, jer tvrdi da navodne činjenice u njemu nisu tačne.

Naglašava da "ne postoji moje, njeno, ili nečije treće radno mesto", već javni konkurs na koji može da se javi svako, kao što je i sada pored njega bilo više kandidata.

Takođe kaže i da izabrani kandidat nema 9, već 7 godina radnog staža prema zvaničnim dokumentima u koje je i sam imao uvid, a objašnjava i to da nikada nije tvrdio da ostaje bez posla, već da za to postoji mogućnost, jer je na zameni.

Ja imam ugovor po konkursu koji je raspisan 2016. godine, ali on važi do povratka radnika na njegovo radno mesto, a to je u mom slučaju direktor Mišić. Ja ću izgubiti automatski časove bez obzira gde sam, šta sam i u kojoj životnoj situaciji i to je razlog zašto sam se za ovaj konkurs i prijavio. Direktor može i dok je na funkciji da izrazi želju da uzme svoje časove nazad, on bi se vratio na svoje radno mesto, a ja izgubio časove i posao - pojašnjava.

O aplikaciji "Vučilo" kaže da jeste njegov idejni projekat, ali naglašava da je to radio ceo tim, čiji su podaci dostupni na sajtu, kao i fotografije.

Za kraj zaključuje da pomenuto radno angažovanje iz pisma nije odbio, jer mu to nisu formalno ni ponudili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOT

    09:38 // 19. 2. 2021.

    Auu, al napljuvaste coveka u komentarima !? Pa sta je sada problem, covek javno prica o svom problemu.Je l je bolje da cutimo.Bravo profo ! Botovi...

    • Nikola

      11:20 // 19. 2. 2021.

      Nije ni on toliko savrsen ko sto se predstavlja,u nevladinim organizacijama mozda cenjen,a od djaka kojima je predavao nista lepo o njemu nismo culi. U jednom projektu u kom je i decu iz skole ukljucio, naplatio projekat,decu iskoristio.....

  • Bivši učenik

    16:00 // 18. 2. 2021.

    Kao bivši učenik profesora Milana mogu da kažem da uopšte nisam bila zadovoljna njegovim predavanjima i pristupu gradivu. Nije on baš najbolji profesor kao što se predstavlja. Mnogo izuzetnih profesora mi je predavalo srpski jezik i knjizevnost u toj gimnaziji, kao i sam direktor Mišić, i svi oni su mnogo iznad njega po svemu.

    • Sadašnji profesor

      01:20 // 21. 2. 2021.

      Bivši učenik je zaboraviLA da doda i - svaka čast direktoru Mišiću, za samo...

  • Vlada

    13:35 // 18. 2. 2021.

    Zadnjih 30 godina profesorska sekta samo kuka na teske uslove rada, los polozaj i male plate a svi konkursi sakriveni i namesteni, za njihovu decu i familiju. Pa gospodo, ako je toliko lose u prosveti, zasto se tako grcevito borite da "unesrecite" i vase najmilije?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: