Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 18. 9. 2023.

| Društvo

Niški programer donirao prvacima udžbenike, ali većina krenula u školu sa knjigama koje škola preporučuje

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
deca djaci KOSTA
Filipović donirao udžbenike, deca ih ne koriste; Ilustracija; foto: A. Kostić

Programer i di-džej iz Niša Dušan Filipović u nadi da, kako kaže, učini dobro delo odlučio je da donira udžbenike Fondacije Alek Kavčić prvacima Osnovne škole “Njegoš”. Roditeljima koji su to prihvatili, podelio je udžbenike u maju, ali su oni ipak do septembra obezbedili udžbenike izdavača koje je škola preporučila i sa njima poslali decu u školu. Pojedini roditelji smatraju da su pali na “testu iz ljudskosti”, a direktor škole kaže da je stručni kadar odabrao najbolje udžbenike za decu, ali da će donaciju moći da koriste kao pomoćno sredstvo.

Dušan Filipović "Voleo bih da ti udžbenici koji su jeftiniji budu dostupni svim roditeljima"; foto: privatna arhiva Inspirisan inicijativom učitelja iz Osnovne škole “Učitelj Tasa” Dejana Petrovića, Dušan Filipović je krajem prošle godine došao na ideju da svim budućim prvacima Osnovne škole “Njegoš” donira udžbenike Fondacije Alek Kavčić. Tada je rekao da kao roditelj budućih prvaka želi da učini nešto lepo za školu koju je i sam nekada pohađao.

Voleo bih da se dok oni ne krenu bar nešto popravi odnosno da makar ti udžbenici koji su dosta jeftiniji budu dostupni svim roditeljima i da se sve više roditelja odlučuje za njih- istakao je Dušan.

Programer se ubrzo sastao sa direktorom škole i ponudio da osim udžbenika za prvake školi da još jednu "donaciju" - održavanje njihovog školskog sajta.

knjige, alek kavcic Inspirisan inicijativom učitelja Dejana Petrovića,; Ilustracija; foto: S. V. Paralelno sa njegovom inicijativom, potpuno nezavisno kako pričaju roditelji, vodila se druga. Roditelji predškolaca iz te škole potpisivali su peticiju da njihovi budući prvaci koriste jeftinije udžbenike Fondacije Alek Kavčić. Saznavši jedni za druge, stupili su u kontakt i te dve inicijative spojili kako bi zajedno obezbedili najpovoljnije udžbenike za decu.

Pošto su predali molbu i peticiju da škola prihvati korišćenje udžbenika Fondacije, čekali su neko vreme da bi im škola preda spisak potrebnih udžbenika, a na njemu su bili udžbenici izdavača Logos čija je cena 12.650 dinara. Ipak, roditelji kažu da su vođeni Ministarstvom prosvete koje odobrava udžbenike Fondacije Alek Kavčić i time što im škola nije izričito zabranila željene udžbenike, odlučili da prihvate donaciju Dušana Filipovića.

23 roditelja su nakon objave da će škola forsirati Logos udžbenike, šest puta skuplje od onih Fondacije, ipak donelo odluku da će po svaku cenu, svesni posledica, koristiti udžbenike Fondacije i da bi rado primili moju donaciju. Ja sam nevezano za zvaničnu odluku škole, rešio da pomognem tim roditeljima i održim reč pa sam kupio 22 kompleta, jedan roditelj je već kupio za sebe, i donaciju vrednu oko 45.000 dinara na kraju sproveo u delo. Organizovan je sastanak sa roditeljima i u dvorištu škole sam im podelio komplete udžbenika. U tom trenutku sam bio jako ponosan na činjenicu da trećina prvaka ipak kreće sa udžbenicima Fondacije - priča Filipović.

alek kavcic Roditelji prihvatili donaciju, ali i kupili udžbenike; foto: D. F. Do septembra verovao je, kako kaže, u ljudsku solidarnost, ali su mu po polasku u školu neki roditelji javili da retko ko dolazi sa udžbenicima koje je on donirao deci.

Ovde sam osetio najveći poraz. Roditelji su imali odličan primer da deci pokažu šta je prava kičma, solidarnost i ljudskost, ali su se već prvog dana raspali. Kako graditi ovo društvo kada većina "najhrabrijih" nije imala u vidu da sam tu donaciju od 22 kompleta dao iz svog džepa, da je taj novac mogao da ode na lečenje nekog teško bolesnog deteta, ili da makar te knjige budu donirane onima koji zaista žele da ih koriste - ističe Dušan Filipović.

Programer naglašava da su udžbenici koje je donirao sada njihovi i da sa njima mogu da rade šta žele, ali da je očekivao poštovanje prema njegovoj dobroj nameri pa se nada da će makar sledeće godine knjige pokloniti onima kojima su potrebne.

Iako su mnogi odustali, pojedini roditelji i posle dve nedelje šalju decu sa udžbenicima Fondacije Alek Kavčić i trude se da, kako kažu, ne pokleknu.

Pali smo na testu ljudskoti. Imali smo dobru priliku da pokažemo solidarnost, poštovanje, istrajnost. Mogli smo da pošaljemo lepu poruku i deci i odraslima, ali, nažalost, nismo ostali složni - pričaju roditelji.

oš njegoš Roditelji kažu da učitelji izlaze u susret deci; Foto: JV Roditelji prvaka ističu da ni u jednom trenutku njihova deca nisu pomenula da se osećaju odbačeno jer imaju drugačije knjige, kao i da su učitelji otvoreni, da im izlaze u susret i pomažu u savladavanju gradiva. Nastavne jedinice su iste, a ono što se razlikuje su ilustracije i zadaci. Što se tiče zadataka, roditelji kažu da su pozajmili udžbenike od prethodnih generacija pa ni tu njihova deca ne zaostaju jer rade isto što i druga deca. Ipak naglašavaju da je sve moglo da bude lakše da su svi istrajali u dobroj nameri.


Direktor škole: Stručni kadar je izabrao najbolje udžbenike za decu

U skladu sa Zakonom o udžbenicima, kako ističe direktor Osnovne škole “Njegoš” Bojan Krstić, stručno veće škole odabralo je udžbenike za naredne četiri generacije.

Imali devet ponuđača, svi izdavači su došli i prezentovali udžbenike učiteljima i nastavnicima. Stručna veća su ih pogledala, razgovarala, ramatrala i odlučila - svi učitelji su jednoglasno izabrali taj program i te udžbenike za prvi razred. Program se bira na četiri godine i ne možemo svake godine da izlazimo u susret željama roditelje. Izabrane udžbenike odobrio je i savet roditelja, školski odbor… zaista smatram da škola zna da odabre najbolje za decu, a to pokazuju i dosadašnji rezultati naših učenika - kaže Krstić.

Direktor dodaje da je škola izdvojila 300.000 dinara za udžbenike koje su podeljene učenicima iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica, da treće dete u porodici ima pravo na besplatne udžbenike, kao i da je škola obezbedila besplatne knjige iz grčog jezika učenicima.

Što se tiče donacija, direktor kaže da su učitelji otvoreni da sve knjige koje su od nekoga dobili, iskoriste na dopunskoj i dodatnoj nastavi, kao i tokom priprema za takmičenja jer tu ima zanimljivih lekcija i dobrih zadataka. Ističe da iako škola radi po programu, odnosno po odabranim udžbenicima, nema loših knjiga te da veruje da će donacija deci pomoći da nauče više.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ko nam kroji kapu?

    20:10 // 19. 9. 2023.

    Na osnovu čega je kupio baš te udžbenike?Zbog par € razlike?Ko je uopšte taj Kavčić?Šta su mu ciljevi(da zameni šefa ili nekog malo nižeg političkog funkcionera)?Najvažnije:kakvi su mu udžbenici?Sigurni ste u njihov kvalitet ili da pustimo da di-džej i programer to (pr)oceni, pa samoinicijativno kupi i nametne školi.Bolje da je kupio sapun i toalet papir za tu školu, nego što izigrava dušebrižnika

    • Zok

      17:10 // 20. 9. 2023.

      Imaš internet, koristi ga pre nego postaviš (glupa) pitanja.

  • Dragan

    23:52 // 18. 9. 2023.

    Sad lepo od tih roditelja traži pare nazad. Ne knjige nego pare.

  • Elika

    23:07 // 18. 9. 2023.

    U OŠ "Ćele kula", V razred, i dalie postoji ljudska solidarnost. Oko 80% učenika V razreda koristi knjige Alek Kavčić. Ostali djaci koriste knjige koje su nasledjene od starijih djaka. Mi smo rešeni da istrajemo sa Kavčić udžbenicima. Mada nije lako, pojedini nastavnici zbunjuju decu... deca slikaju zadatke za domaći iz preporucenih udžbenika. Pritisak je veliki i na decu i na roditelje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: