Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 9. 1. 2023.

| Društvo

Niški prosvetari se nadaju da će se đaci s raspusta vratiti mirniji

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
škola školske klupe učionica KOSTA
Od početka školske godine, nasilje u porastu; foto: A. Kostić

Srednjoškolci su na raspustu do 16. januara, dok osnovci odmaraju do 23. januara. Za to vreme, prosvetari se nadaju da će po povratku sa odmora biti staloženiji i da će se popraviti situacija u školama što se tiče nasilja. Iako je radna grupa Ministarsta prosvete definisala je mere za sprečavanje nasilja, one se neće odmah primenjivati. Zato iz Unije sindikata prosvetnih radnika kažu da im ostaje da se bore i nadaju da će se deca smiriti.

deca djaci KOSTA Djaci odmaraju do polovine januara; foto: A. Kostić Početak školske godine obeležilo je nasilje. Prema rečima predsednika Sindikata prosvetnih radnika u Nišu, Vladana Ćirića, ono se nije smirivalo do kraja kalendarske godine, pa se nada da će se posle raspusta situacija promeniti.

Od početka školske godine imamo puno posla, a desetak dana pre Nove godine neprestano su stizale prijave. Ako neko nekoga popreko pogleda, ide prijava i odmah se sazivaju Timovi za prevenciju nasilja. Mi odmah moramo da reagujemo, a sve to crpi energiju iz ljudi, pa se nadam da će situacija malo da se smiri - kaže Ćirić.

Za prosvetare nema raspusta, oni sada idu na seminare i obuke, ali Ćirić kaže da će iskoristiti trenutak da, ipak malo zaborave na nasilje.

Valjda će i deca malo da odmore, da se izvetre i da zaborave na njihove ludorije. Nadam se da će se, nekon raspusta, vratiti staloženiji i da će ostatak školske godine proteći mirno - ističe Vladan Ćirić.

On kaže da će oni nastaviti da se bore, pre svega za status službenog lica, jer taj zahtev prosvetara nije ni ušao u razmatranje.

Nove mere ne dozvoljavaju učeniku da izbegne kaznu, za roditelje kazne i do 100.000 dinara

Protest prosvetara - Niš 1. decembra bio je veliki potest prosvetara; foto: S. V. Nakon akcije prosvetara “Stop nasilju u školama”, u okviru koje su 1. decembra održani protesti širom Srbije, Ministarstvo prosvete formiralo je Radnu grupu za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama. Ta grupa je 23. decembra, izašla sa definisanim merama i aktivnostima koje treba primeniti, a iz Sindikata kažu da su se pomerili sa mrtve tačke.

Od 1. septembra, kada će te mere krenuti da se primenjuju, učenici od 5. do 8 razreda na kraju polugodišta dobijaće ocenu iz vladanja, a ta ocena ulaziće i u prosek. To znači i da će učenici sa jedinicom iz vladanja, ponavljati razred.

Neki učenici su se po pokretanju disciplinskog postuka, ispisivali iz škole i tako “izbegavali kaznu”. Jedna od novih mera, trebalo bi da reguliše ovakve slučajeve, pa je Ćirić ocenjuje kao korisniju.

Dok god se vodi disciplinski postupak, učenik neće moći da se ispiše iz škole. Po završetku, ukoliko želi može da se ispiše, ali će mu u ispisnici stajati kazna i razlog, pa će kolege u drugim školama znati o kome se radi. Smatram da je to jedna od boljih mera - kaže Ćirić.

Pooštrene su kazne i za upotrebu telefona i neovlašćeno snimanje, ali Ćirić smatra da tu ipak neće biti nikakvog pomaka, jer živimo u vremenu kada je teško iskoreniti takve navike deci.

Protest prosvetara - Niš I dalje traže status službenog lica; foto: S. V. Osim na učenike koji su izvršili nasilje, nove mere odnose se i na roditelje, kojima su povećane novčane kazne. One će se kretati od 10.000 do 100.000 dinara, u zavisnosti od prekršaja.

Predviđeno je i povećanje broja stručnih saradnika, ali i povećanje nadoknade za razredne starešine sa 4 na 7%. Vladan Ćirić kaže da upravo oni imaju najviše posla u slučajevima nasilja, i da to zaslužuju.

Veliki posao je urađen, napominje Ćirić, ali ostalo je još dosta toga da se uradi jer nisu uspeli da zaštite zaposlene u obrazovanju. Ističe da će i ove godine zahtevati i pregovarati o poboljšanju položaja prosvetara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Simona Komren

    19:23 // 9. 1. 2023.

    Sve dok je Marija Randjelovic vecnica za obrazovanje i prosvetu Niska prosveta je na aparatima. Kao sto je sve unistila tako ce i ovo. Nikad gore stanje nije bilo.

  • Jelena

    13:17 // 9. 1. 2023.

    Pazi ti ovo prosvetari se nadaju da ce deca da se smire posle raspusta...hahhaha...Zasto bi se smirila,jel ce se desiti nesto tokom raspusta, pa ce deca doci razumnija, zeljna ucenja.Nece.Deca se sama od sebe nece popraviti.Polazaj prosvetara se sam od sebe nece popraviti. Nego uzmite stvar u svoje ruke, totalna obustava rada,i otkazivanje poslusnosti sns direktorima.

  • Neko iz mase

    12:54 // 9. 1. 2023.

    I đaci se nadaju da će se prosvetari vratiti mirniji sa raspusta, posebno sns-ovce!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: