Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 8. 1. 2023.

| Društvo

Niški psihoterapeuti prave aplikaciju protiv depresije, prvu u svetu koja nudi misaonu terapiju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
mobilni telefon aplikacija
Pokrivaće više poremećaja; ilustracija; foto: pexels.com

Tim od desetak psihoterapeuta iz Niša osmislio je aplikaciju koja će korisnicima pomoći da prevaziđu depresiju, anksioznost, strahove, opsesivno-kompulsivni, panični i druge poremećaje. Kažu da će ona biti gotova u narednih godinu dana i da će sadržati vežbe disanja, ali i kvizove i dnevnik, a funkcionisaće uz pomoć veštačke inteligencije, kao da se korisnik dopisuje sa terapeutom.

Žarko Petrović Žarko Petrović kaže da je aplikacija jedinstvena u svetu; foto: JVJedan od psihoterapeuta Žarko Petrović ističe da su na pola puta da završe aplikaciju, da već rade na njoj više od godinu dana i da je ona jako složena, pa će morati da prođe i naučna istraživanja, da se dokaže da funkcioniše.

Aplikacija će pokrivati anksioznost, panični i opsesivno-kompulzivni poremećaj, depresiju, socijalne strahove… Na spisku imamo oko 90 tehnika. Plan je da svaka kategorija mora da sadrži bar 5-6 tehnika. Među tehnikama su vežbe disanja, relaksacija, dnevnik, kvizovi - priča Petrović.

Prema njegovim rečima, takva aplikacija još ne postoji u svetu. U izradi im pomažu programeri, dizajneri i pravnici, a trebaće im, kaže, i prevodioci.

Biće upletena veštačka inteligencija, aplikacija će moći da uči. Ni deseti deo toga se još nije pojavio u svetu. To nije samo aplikacija, već razvijanje tog aspekta ubacivanja veštačke inteligencije i pravljenja forme koja je između psihoterapijskog procesa i čitanja knjiga - objašnjava Petrović.

Korisnici će moći da komuniciraju sa njom kao sa terapeutom i imaće misaoni deo, odnosno kognitivnu terapiju i tehnike, što u vidu aplikacije još ne postoji, navodi Petrović.

Trebalo bi da funkcioniše tako što će, kada je korisnik instalira, ponuditi spisak poremećaja, pa će svako moći da izabere određeni, a u opticaju su i klinički testovi pomoću kojih se određuje dijagnostika.

U svakoj kategoriji su tehnike, od najosnovnije edukacije, gde se uči o poremećaju i gde je tekst koji treba da se pročita. Slede tehnike, koje su poređane onako kako bi ih osoba inače dobila u psihoterapiji. Kreće se od najlakših tehnika, uče se vežbe disanja i relaksacije, onda idu kompleksnije, gde se radi sa mislima. Aplikacija nije linearna - ako nije ovo, onda je ono, ako niste odgovorili, vraća vas nazad i ukazuje na moguće greške. Treba dosta vremena da se svi ti kosturi odrade - priča niški psihoterapeut.

Međutim, napominje da aplikacija ne može da bude zamena za klasičnu psihoterapiju, iako će na osnovu iskustva ljudi biti prepoznate šeme pomoću kojih će se ona dalje razvijati.

Do sad su sve tehnike bile ili vežbe disanja ili edukacija sa kognitivnim distorzijama, a sada imamo tehniku koja objašnjava, na primer, šta su kognitivne distorzije kroz dvosmernu edukaciju, kao da se dopisujete sa terapeutom. On kaže, recimo, da probate da zapišete svoju misao, ponudi distorzije, pa probate da odredite. Ako ne ide, on vas prebaci na drugu tehniku, a to je kviz kognitivnih distorzija, gde postoje primeri i gde se vežba koje su to distorzije -

Rezultate koje terapeuti prave aplikacija će da uči i povezuje sa ključnim rečima, tako da će jednog trenutka početi da daje i sugestije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • V.G.

    23:56 // 9. 1. 2023.

    Izuzetna aplikacija,nema sumnje da će mnogima promeniti žovot na bolje.

  • Južni Vetar

    20:24 // 8. 1. 2023.

    postoji nešto slično samo što se full verzija plaća "Dare: Anxiety & Panic Attacks" od firme BMD Publishing (Google Play)

  • Ivan

    11:12 // 8. 1. 2023.

    Telefoni, internet,aplikacije...upravo i dovode do depresije...,narod se sve manje druži,udaljavamo se jedni od drugih i kad ostaneš sam imaš vremena da razmišljaš i da se setiš svega o svačega...."dokon možak ,djavolja rabota"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: