Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 1. 12. 2023.

| Društvo

Niški režiser stvorio animirani film kojim daje pogled od 360 stepeni na svet veštačke inteligencije

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Animirani film “Oneiro” (2)
Animirani film je fokusiran je na interakciju veštačke inteligencije sa ljudima; foto: Miloš Tasić

Niški režiser Miloš Tasić kreator je animiranog filma Oneiro koji je stvorio uz pomoć tehnologije virtuelne realnosti, a narativ ovog sedam i po minuta dugog filma, fokusiran je na interakciju veštačke inteligencije sa ljudima i pokušava da predstavi kako bi svet izgledao iz perspektive svesnog programa.

Nova tehnologija virtuelne realnosti trenutno omogućava samo kratke formate, čime se izbegava rizik od “vrtoglavice” dužeg korišćenja. Tasić ističe da je Oneiro kreiran malim budžetom, koristeći besplatne softvere i znanje dostupno na internetu, kako bi podstakao druge kreatore da se bave ovom tehnologijom.

Animirani film “Oneiro” (1) Iz ugla virutelne realnosti; foto: Miloš Tasić Otkriva i to da je film inspirisan razvojem veštačke inteligencije i da postavlja pitanje kako bi svet izgledao iz perspektive svesnog programa. Film vizuelno podseća na video igre s jarkim bojama i retro izgledom, kaže Miloš i dodaje da na taj način stvara digitalno okruženje koje odražava apstraktne svetove veštačke inteligencije.

Sa ciljem da to predstavim kao neku vrstu ogledala prema našoj vrsti, gde bih mogao šaljivo da naglasim neke naše mane, u nadi da se podstaknemo da radimo na njima kako bi bili bolji prema sebi, drugima a i prirodi. Virtuelna realnost se pokazala kao savršen medijum za obradu ovakve teme, iz razloga što je dozvolila da postavim gledaoca direktno u perspektivu AI programa i da na simboličan način prikažem procese koji se odvijaju iza ekrana dok ima interakciju sa ljudima - rekao je Miloš Tasić.

Animirani film “Oneiro” (3) Film napravljen korišćenjem besplatnih softvera; foto: Miloš Tasić Film potpisuje producentska kuća Grof industries iz Niša čiji je Tasić i direktor, koji je istakao da su scene inspirisane nadrealizmom, koji je proistekao iz pretpostavke da bi takav program veštačke inteligencije posmatrao svet vizuelno, poput ljudi.

A iako je u pitanju animirani film, naglašava da nije namenjen mlađima od 12 godina, jer su uređaji za virtuelnu realnost zabranjeni deci do tog uzrasta, ali i kako kaže, zbog toga što se i narativ njegovog filma bavi ljudskom prirodom kroz crni humor.

Glas veštačke inteligencije u filmu, izrađen je upravo korišćenjem programa veštačke inteligencije. Iako su poslednjih par godina glasovi generisani programima često identični kao snimljeni, na pojedinim mestima sam zvučnim efektima naglašavao njegovu digitalnu prirodu kako bi više bio u duhu priče - kaže Tasić.

Animirani film “Oneiro” Potencijalno prvi VR film u Srbiji; foto: Miloš Tasić Iako je scena virtuelne realnosti u svetu još uvek mala, Tasić veruje da Oneiro može promovisati ovu vrstu umetnosti, postavljajući Srbiju kao pionira u toj oblasti. Kako je istakao Filmski centar Srbije ne poseduje informacije o tome da li je ovo prvi film virtuelne realnosti u zemlji, pa bi, potencijalno, kaže njegova producentska kuća mogla biti prva u ovom inovativnom domenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera15

    11:16 // 2. 12. 2023.

    .....od Tu veštačku Telegenciju već mi uvek provri u stomaku, pa Jurne i preti Golemu Nesreću u GAĆE da mi napravi !!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: