Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 22. 1. 2024.

| Društvo

Niški "skok u budućnost" - spisak starih i lepih želja sa novim rokom

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
centar Niša
Da li će "EXPO" pomoći da se u Nišu konačno završe započeti i dugo najavljivani projekti? foto: JV/Ljubica Jocić

Ambiciozan plan za Srbiju do 2027. godine simbolično nazvan "skok u budućnost" za Nišlije bi trebalo da znači da će stari projekti, koji zbog kašnjenja nisu, u naredne tri godine konačno biti završeni - rekonstrukcija pruge, nova zgrada aerodroma, renoviranje porodilišta, dogradnja male pozorišne scene i Naučno-tehnološkog parka, kao i uređenje Niške Banje.

Do 2027. godine Srbija će zbog organizacije događaja "EXPO" napraviti "grad u Beogradu", ali bi efekte "sveobuhvatnog i ambicioznog plana, rađenog sa mnogo entuzijazma, ljubavi i energije", kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da osete svi građani. img_227181 Ambiciozni planovi u Nišu stari; foto: Vlada Srbije

Sve što smo postigli dosad je ništa u poređenju sa onim što planiramo da učinimo u naredne četiri godine. Ovaj program se odnosi na sve ljude u Srbiji i u njemu moraju svi podjednako da učestvuju. Suština svih projekata je uspešna Srbija i skok u budućnost - rekao je Vučić.

Zaključio je i da "ako ne sanjate velike snove, nećete moći nikakve ni da ostvarite".

Ipak, Niš u ovom slučaju ne sanja velike snove, već samo da ostvari stare.

najava niš skok u budućnost Planovi za "uspešan Niš do 2027. godine; foto: FB Dragana Sotirovski Iako je "Vučićev plan" ambiciozan, prema podacima kojima se pohvalila gradonačelnica Dragana Sotirovski, "uspešan Niš" trebalo bi da znači konačni završetak brojnih projekata koji kasne ili koji su već više puta najavljivani.

Rekonstrukcija pruga od Niša do Beograda, Dimitrovgrada i Brestovca, izgradnja NTP 2, proširenje zgrade Aerodroma "Konstantin Veliki", rekonstrukcija porodilišta, novi vrtići i škole, Omladinski centar, izgradnja male i velike scene Narodnog pozorišta, uređenje Niške Banje - pobrojala je gradonačelnica.

Bunt žena koje ponovo glasno svedoče o akušerskom nasilju "umirio je" upravo Vučić najavama o tome koliko će dobijati njihove bebe po redu rođenja, ali ne i one koje već godinama čekaju rekonstrukciju niškog porodilišta, za koje je i sam rekao da je u užasnom stanju. Do sad je već trebalo da bude rekonstruisano, ali je i to odloženo kao "najava za EXPO". img_227199 Ambiciozni planovi u Nišu stari; foto: Vlada Srbije

Rekonstrukcija pruge koja se sada najavljuje kao deo velikih i ambicioznih planova za Nišlije je već "ispričana priča". Nakon 5 godina čekanja, rekonstrukcija i modernizacija dela između Niša i Dimitrovgrada je počela tek novembra prošle godine, dok se tenderi za brzu prugu do Beograda očekuju "uskoro".

Naučno-tehnološki park Niš je dobio nakon decenije od prvih najava, konačno je otvoren 2020. godine, a krajem prošle godine trebalo je da počne i njegova dogradnja, ali nije poznato kada će se to stvarno i desiti.

I nova terminalna zgrada niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" je na spisku želja i odavno se najavljuje, a kako je nedavno navedeno u tenderu za opremanje, ona bi konačno, krajem leta ove godine, trebalo da bude dostupna putnicima.

Vrtići i škole uvek su "usput" na spisku lepih želja, pa i ovog puta, o njima u Nišu gradonačelnica često govori, a nedavno je najavila i mogućnost ukidanja liste čekanja kada sva planirana obdaništa budu i završena.

Tu je i Omladinski centar, koji bi prema ranijim najavama već trebalo da bude završen, ali projekat još nije ni započet, kao i izgradnja male scene Narodnog pozorišta čiji završetak kasni.

Među ambicioznim planovima je i uređenje Niške Banje, za koju su najavljivali da će "oživeti" zbog akva-parka i novih hotela, ali su brojne ideje propale.

Hoće li "EXPO", u koji novcem svih građana planiraju da potroše jedan godišnji srpski budžet, odnosno oko 18 milijardi evra, ubrzati projekte koje građani u Nišu godinama čekaju, ostaje još oko 3 godine da i vidimo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saska

    20:57 // 25. 1. 2024.

    Ma bas ce da se doceka, sve je za tei pet, sedam, deset godina, treba ziveti i hraniti porodice, dosta vise filozofije.

  • Milica

    17:12 // 25. 1. 2024.

    Spemajte se za lokalne, jos malo…

  • Milica

    14:50 // 25. 1. 2024.

    Da li vise iko veruje u bajke….

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: