Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 10. 11. 2023.

| Društvo

Niški specijalizanti rade besplatno, kragujevački plaćeni, problem propisi

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
Specijalizanti iz Niša u više navrata tražili da se reši problem njihovih nadoknada za dodatni rad; foto: Vanja Keser

Lekari na specijalizaciji u niškom Kliničkom već nekoliko meseci traže rešenje za to što nisu plaćeni za dežurstva, rad vikendom i praznicima, tvrdeći da njihove kolege u drugim gradovima jesu. Iz UKC Kragujevac su novinarima odgovorili da su specijalizanti kod njih plaćeni za dodatno radno angažovanje, odnosno prekovremeni rad, ako ga imaju u toku meseca, dok UKC Niš ostaje pri stavu da oni rade za "naknadu plate" i da zato nemaju prava na "dodatnu zaradu". Zoran Ilić iz Sindikata "Nezavisnost" kaže da taj problem treba da se reši i da će se oni potruditi da dođe na red, jer ima brojnih neslaganja kada je reč o pravima i obavezama specijalizanata.

Osim što uče od svojih profesora i starijih kolega, specijalizanti u zdravstvenim ustanovama i rade, pa samim tim i primaju novac za to, koji se ne zove plata već "naknada plate".

Lekari na specijalizaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Niš ove godine su u više navrata skrenuli pažnju javnosti na problem neplaćanja dežurstava, noćnog rada, rada na praznik i nedeljom.

Iako smo se već obraćali nadležnim organima, ministarki zdravlja i kabinetu predsednika, do sada nismo dobili odgovor na svoje zahteve za rešavanje ovog problema. Želimo da istaknemo da su u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji ovi problemi rešeni na adekvatan način i smatramo da bi i UKC Niš trebalo da sledi ovaj primer - smatraju specijalizanti iz Niša.

Novinari Južnih vesti su tim povodom poslali pitanja Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, a pitali smo ih da li su specijalizanti plaćeni za dežurstva, rad vikendom, praznikom i nedeljom i na koji način je to regulisano u njihovoj ustanovi.

U nastavku je odgovor Službe za pravne i ekonomsko - finansijske poslove Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac: Lekari na specijalizaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, plaćeni su za dodatno radno angažovanje, odnosno za prekovremeni rad, ukoliko ga ostvare u toku meseca. Svaki vid plaćanja zaposlenih iz budžeta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pitanje je primene zakona i podzakonskih akata - odgovorili su iz UKC Kragujevac.

Ovaj njihov odgovor je prosleđen i Upravi UKC Niš, gde su se ranije pozvali na dopis Ministarstva zdravlja i objasnili da specijalizanti ne primaju platu, već naknadu plate, te da zato ne mogu da imaju dodatnu "zaradu" za svoj dodatni rad u ovoj ustanovi.

Ponovo su pitani da li ovaj problem može da se reši i na koji način, ali na dodatna pitanja nisu odgovorili i usmeno su rekli da "ostaju pri odgovoru koji su ranije poslali".

Novinari su pitanja o tome zašto specijalizanti u Nišu ne dobijaju naknade za dodatni rad, odnosno dežurstva, praznike i vikende, da li je takva praksa u svim ustanovama i zašto su lekari na specijalizaciji onda angažovani dodatno ako ne mogu za to biti plaćeni, poslali i Ministarstvu zdravlja.

Prva adresa za vaša pitanja je direktor Klinike u Nišu - odgovorili su iz Ministarstva.

Potom su usmeno novinarki obećali da će proveriti u čemu je konkretno problem i poslati objašnjanja, ali se to ipak nije desilo.

Inače, još pre 5 godina su iz Ministarstva objasnili da prema Posebnom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, na koji se i pozvao UKC Niš ranije kada su objasnili zašto ne mogu da plate svoje specijalizante, jeste predviđeno da oni primaju "naknadu za vreme specijalizacije", za koju nije propisano da se uvećava, jer to nije plata, osim ako to nije predviđeno internim ugovorom specijalizanta i ustanove.

Da li onda postoji rešenje za niške specijalizante - novinari su pokušali da saznaju i od predstavnika zdravstvenih sindikata u Nišu, a Zoran Ilić iz "Nezavisnosti" kaže da su tek pre nekoliko meseci uspeli da se izbore za to da specijalizanti dobijaju novac za putne troškove, te da očekuje da i ova tema dođe na red.

Specijalizanti mogu da se obrate sindikatima sa konkretnim problemima, pa da vidimo kako to da rešimo, jer putne troškove smo rešili, a ovo je sada malo komplikovanije, jer oni primaju platu za to dok su na specijalizaciji, ali nemaju druge nadoknade, nemaju pripravnost, dežurstvo, oni čak ne bi ni trebali ni smeli da dežuraju. Ali ćemo pokušati sad u Posebnom kolektivnom ugovoru, koji trenutno radimo sa Ministarstvom zdravlja, da eventualno proširimo neka njihova prava. Za sada je tako kako jeste, da oni primaju platu bez tih nadoknada plate. Mi sad moramo da vidimo jednostavno šta je izvodljivo - navodi Ilić.

Predstavnik sindikata iz Niša kaže da to što su u Kragujevcu plaćeni za prekovremeni rad takođe treba da se vidi na koji način i da ista praksa treba da bude u celoj Srbiji, ali da svakako specijalizanti bez mentora ne smeju da rade, dežuraju i budu pripravni, te da treba menjati propise i proširiti prava koja imaju uz sve obaveze.

Podsetimo, ovaj sindikat je najavio da će, ako do 16. novembra ne bude usvojena Uredba o koeficijentima i novi Posebni kolektivni ugovor, organizovati masovni protest zaposlenih u zdravstvu ispred zgrade Vlade 23. novembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    09:37 // 16. 11. 2023.

    Doktori dolaze na posao od 09:40. Narod od 7 ujutru ceka. Pa gospodo doktori, spremite se, koga cemo, koga cemo, bice Bata obavesten u najskorije vreme.

  • MS

    14:25 // 10. 11. 2023.

    Pritom kao gl. istraživač studije na ljudima, koji su naravno dali saglasnost da prime tu vrstu terpije ili budu deo. Uzimaju stotine hiljada evra.

  • Sasa

    13:10 // 10. 11. 2023.

    Niski UKC je drzava u drzavi. Profesori za isto radno vreme primaju dve plate. U istom radnom satu se nalaze u dve firme istovremeno. Dok predaje studentima na
    amfiteatru, njegov klon istovremeno pruza usluge pacijentima u klinickom centru. A lekari koji nisu na specijalizaciji, a primljeni su ta stalno, takodje ne primaju plate za prekovremeni rad i to niko od javnih tuzilaca ne sankcionise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: