Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:17, 29. 3. 2018.

| Društvo

Niški sredjnoškolci “isključili” predrasude

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Projekat Iskoreni predsrasude
"Cilj bio da se ohrabre učenici srednjih škola da kritički misle i argumentuju svoje stavove o radikalnom ekstremizmu"; foto: JV/M.J.

O tome koliko su zapravo govor mržnje i ekstremizam opasni, kako ih prepoznati i kako se ponašati u situacijama kada se uvide, oko 120 srednjoškolaca iz Niša učilo je pomoću posebnih metoda. Nastavnici građanskog vaspitanja, koji su radili sa njima, složni su u tome da su deca dobro prihvatila ove, i te kako bitne teme i način rada, pa je sve dalo rezultate kojima su i težili.

U projektu “Isključi predrasude”, koji zajednički sprovode "Građanske inicijative" i Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji - OEBS, pošli su od pretpostavke da mladi ne znaju mnogo o ekstremizmu i govoru mržnje.

Zato, cilj projekta je bio da se među učenicima srednjih škola poveća informisanost o ovim temama, kako je to objasnila predstavnica Građanske inicijative Bojana Selaković, koje su opasnosti, vidovi u kojima se pojavljuje, ali i šta treba da rade kada prepoznaju ove pojave u svojoj zajednici. Projekat Utisci nastavnika i učenika o projektu pozitivni; foto: JV/M.J.

Časovi promišljanja su nastavna metoda u okviru koje se sa učenicima razgovara na jedan zanimljiv način o raznim kontraverznim temama, između ostalog i o ekstremizmu. U okviru tih časova poseban fokus je bio na dve teme, a to je da li država treba da dozvoli ili zabrani rad ekstremnih desničarskih partija i druga koja je jako značajna govor mržnje - rekla je Selaković.

Učenici su bili zainteresovani za ove teme, priča nastavnica Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” Aleksandra Lazović i na časovima razmenjivali svoje stavove.

Razvili smo jednu debatu kada su u pitanju ekstremističke organizacije i to je jako dobro prošlo. Međutim, govor mržnje čini mi se da je veći odziv imao, radili smo ankete gde su učenici pokazali da nemaju baš toliko negativne stavove o govoru mržnje i da smatraju je to samo jedan čin koji pokazuje slobodu izražavanja - rekla je Lazović.

Čitav program prošlo je, kako navode organizatori, 120 učenika iz dve niške gimnazije, Medicinske, Umetničke i Elektrotehničke škole, a nakon svega su dobili i sertifikate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: