Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 3. 1. 2015.

| Društvo

Niški srednjoškolci mame osmehe najmlađim pacijentima

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
volonteri decije klinike
Mnogi od volontera su zavoleli medicinu i razmišljaju o tome da postanu lekari

Za razliku od većine svojih vršnjaka koji vikendom odmaraju, gledaju TV, uče ili igraju igrice, tridesetak srednjoškolaca svake subote ,“naoružani” dobrim raspoloženjem i humanošću, volontiraju u niškoj Dečijoj klinici.

Više od godinu dana subotom, a od skora i nedeljom, oni su u Klinici sa jednim zadatkom - da pacijentima bar na tren ulepšaju boravak u bolnici. Poput pravih lekara, obučeni u bele mantile, ovi srednjoškolci posvećuju pažnju svakom detetu, planiraju “terapiju” i prate napredak svakog pacijenta.

Lekari decu leče medicinom, a mi lečimo duh tih mališana. Oni su da daju terapiju, a mi da izmamimo mališanima osmeh. Nek istraživanja i pokazuju da se uz osmeh pacijent brže oporavi - poručuju ovi volonteri.

Kako objašnjava niški gimnazijalac Dimitrije Stojanović, koji je i došao na ideju da okupi ovu ekipu humanih ljudi, volonteri za najmlađe pacijente pripremaju tri vrste radionica. Za mališane koji su na Klinici kraći period organizuju društvene i kreativne radionice, dok sa decom koja dugo borave na nekom odeljenju rade na propuštenom gradivu u školi i edukaciji uopšte. volonteri-decije-klinike Nekad na Klinici provedu i više od 10 sati

Pravimo sa decom, na primer, novogodišnje ukrase od testa, organizujemo karaoke, takmičenje „Ja imam talenat“ i na taj način im pomažemo da im vreme brže prođe, da se zabave i bar na trenutak zaborave da se u bolnici  - objašnjava Dimitrije.

Kaže da na Dečijoj klinici nekad provedu i puno radno vreme, ali nikome od njih to nije problem ili teret. Tamo su, ističe, dok god su potrebni deci, ali i zaposlenima.

Ne vidim zašto bi ikome bio problem da izvoji nekoliko sati vikendom da uradi nešto lepo i humano. To vreme bih verovatno proveo ispred kompjutera ili televizora, ali mislim da je mnogo bolje da odem u Kliniku i pomognem nekome - kaže  Dušan Anđelković, jedan od “Volontera Dečije klinike”.

I dok ih neki vršnjaci podržavaju, nekima i dalje nije jasno „zašto bi radili nešto za šta nisu plaćeni“.

Kada uđem u Dečiju kliniku i vidim njihove osmehe time sam plaćen. Osmeh koji izmamim kod nekog pacijenta nema cenu - sa osmehom priča Dimitrije Stojanović.

Priznaje da treba biti mentalno jak da se izdrži emotivni pritisak, jer nije lako gledati bolesne mališane i decu koja se bore za život, ali ističe da im njihova “energija daje snagu”. Objašnjava i da se volonteri svake nedelje rotiraju sa jednog odeljenja na drugo kako se ne bi previše emotivno vezali za pacijenta.

volonteri-decije-klinike2

Grupa “Volonteri Dečije klinike” postoji od novembra 2013. godine i dok njih tridesetoro aktivno volontira u Klinici, oko 100 srednjoškolaca radi na pripremi i osmišljavanju radionica. Neki od ovih humanih srednjoškolaca već ozbiljno razmišljaju da upišu Medicinski fakultet, ima i onih koji bi želeli da budu psiholozi i pedagozi, dok su među njima i oni koji naprosto žele da pomognu i učine dobro delo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milica Zivkovic

    11:44 // 16. 1. 2015.

    Bravo za decu volontere

  • Ljilja

    05:27 // 7. 1. 2015.

    Bravo i svaka vam cast! Predivni mladi, pametni ljudi! Veliko hvala!

  • Nislija iz dijaspore

    03:58 // 7. 1. 2015.

    Kamo sreće da samo ovakve vesti i čitamo!
    Bravo deco, ne odustajte.
    A oni koji neće da rade za džabe verovatno ništa ne bi radili ni za lovu. Na takve ne treba obraćati pažnju.
    Ulepšali ste mi dan!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: