Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 15. 3. 2023.

| Društvo

Niški srednjoškolci u “15 minuta”: Učeničke kompanije prvi korak ka preduzetništvu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Na nedavno završenom Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu, svoje ideje i proizvode prezentovali su i niški srednjoškolci. Oni su učešćem na takmičenju, ali i zalaganjima u svojim kompanija stekli prva iskustva vođenja kompanija, ali i naučili proces kako od ideje doći do realizacije.

Srednjoškolci iz Pravno-poslovne škole iz Niša takmičili su se sa svojim jestivim plastelinom, namenjenim deci, koja se, pre nego što će ga pojesti, mogu se igrati sa njim. Kompanija Ekonomske škole ima ideju da recikliranjem, đaci dobijaju kupone kojima će moći da umanje cenu autobuske karte, dok su iz Ugostiteljsko-turističke škole osmislili organsku kocku za supu, koja se pravi od viška hrane, koja bi se, eventualno, bacila.

Ana Popović iz Pravno-poslovne škole rekla je u emsiji “15 minuta” da sve više mlađih ljudi želi da pokrene svoju kompaniju, pa im je učešće na takmičenju bilo značajno za dalji razvoj u smeru preduzetništva. Predstavnik Ekonomske škole Aleksandar Dimitrijević ideju učeničkih kompanija smatra veoma dobrom, jer su učenici sve gradili od samog početka.

Naučili smo kako se piše biznis plan, zatim stvara logo i osmišljava naziv kompanije. Interesantan proces koji uključuje rad cele grupe, koja sve ideje objedinjuje. Ovakva takmičenja su veoma značajna jer kod učenika bude preduzetnički duh. Sve ovo što smo mi radili je značajno za pokretanje naših biznisa - rekao je Aleksandar.

Milica Todorović iz Ugostiteljsko-turističke škole rekla je da će organska kocka za supu biti jedan od tri predstavnika jugoistočne Srbije, koji će na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Beogradu pokašati da postane srpski predstavnik na Evropskom takmičenju koje će biti održano u Istanbulu.

O preduzetničkom duhu, proizvodima i idejama niških srednjoškolaca, ali i potencijalima, istraživanju tržišta i pisanju biznis plana, možete pogledati u emisiji “15 minuta” Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    12:34 // 16. 3. 2023.

    taj sto je vican radosti sakupice lonce i serpe stare i mlade pa uz vatru obogatice sve to uz uzitak i pesmu

  • ilija

    10:22 // 16. 3. 2023.

    sportske discipline svake alpinizam tj uz dzid itd

  • ilija

    09:18 // 16. 3. 2023.

    pisateljica,to danas u skolu se uci?danas i pisateljice imaju profile,blogove,itd.danas moze i kuhinja u skole se opremiti i to organizovano zatim krojacnicu uz sivanje itd

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: