Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 17. 12. 2022.

| Društvo

Niški stručnjaci predlažu uvođenje predmeta "Mentalna higijena" u školama

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
ekonomska skola, tribina
Među vršnjacima izraženo “internet provociranje”; foto: S. V.

Među učenicima je najzastupljenije internet nasilje, a mladi kažu da se teško odlučuju da ga prijave jer im je neprijatno. Roditelji zato smatraju da treba češće rezgovarati sa decom o tome a stručnjaci predlažu uvođenje predmeta “mentalna higijena” u školama, zaključci su tribine koju je organizovala Ekonomska škola u Nišu.

Da je nasilje preko interneta je najzastupljenije jer je previše dostupan deci, saglasni su učesnici tribine “Novi aspekti sagledavanja agresije u školi”. Član učeničkog parlamenta ove škole Aleksandar Dimitrijević kaže da je među vršnjacima izraženo “internet provociranje” kao i da je potrebno osnažiti mlade da prijave nasilje.

Uglavnom im je neprijatno da se jave i često traže da to bude anonimno. Svakako, treba da se obratimo nekome za pomoć, to može biti profesor ali i drug ili drugarica. Meni se kao članu parlamenta često obraćaju jer ja mogu da ih uputim kome dalje treba da se obrate - ističe učenik.

tribina, ekonomska skola Nasilje preko interneta je najzastupljenije jer je previše dostupan deci; foto: S. V. I roditelji su saglasni da je internet problematičan, pa predsednik saveta roditelja u Ekonomskoj školi Ivana Đorđević napominje da roditelji češće treba da razgovaraju sa decom o tome.

Internet je svima dostupan i treba obratiti pažnju na to. Ja sam roditelj dvoje dece i puno truda i vremena odvajam da bih radila sa njima na različite načine. To je najvažnije, oni treba da se sklone sa interneta, da malo više čitaju lepe knjige i okrenu se u drugom pravcu - kaže Đorđević.

Koordinator Tima za zaštitu od nasilja u ovoj škole Ljiljana Kostić Čolić smatra da je uvek bilo nasilja ali je sada vidljivije zbog dostupnosti društvenih mreža i dodaje da se trude da svaku takvu situaciju reše u startu.

Iz Ekonomske škole u Nišu ističu da od septembra nisu imali nijednu prijavu nasilja, ni vršnjačkog ni prema profesorima, a direktor ove škole Vladimir Kuzmanović kaže da je to zahvaljujući preventivnim merama, odnosno timovima koji aktivno rade na tome.

Stručnjaci predlažu uvođenja predmeta “mentalna higijena”

Psiholog i psihoterapeut Ivajlo Ilijev kaže da je psihologija nove generacije potpuno drugačija od nekadašnje zbog raznih društvenih promena u svetu.

Deca su refleks onoga što se dešava kod odraslih, a agresija je kulminacija svih fenomena u društvu i svetu. Mi smo društvo koje ima kult žrtve i koje idealizuje antiheroje. Ovo su sada deca roditelja koji su rasli u frustriranim vremenima i oni to na neki način upijaju - kaže Ilijev.

tribina Predmet bi bio prilagođen uzrastu; foto: S. V. On ističe da se škole sve više bave zaštitom umesto obrazovanjem dece, i da je potrebno da se škole transformišu i prilagode novim generacijama pa predlaže uvođenje predmeta “mentalna higijena”.

To bi bio predmet koji bi trebalo da se uvede od vrtića, i da bude u osnovnim i srednjim školama ali i na fakultetu. Predmet bi bio prilagođen uzrastu i omogućavao deci da se upoznaju sa emocionalim životom, sa empatijom, veštinama komunikacije i svim elementima koji mogu da budu okidači za agresiju - navodi Ivijev.

On dodaje da takvih predmeta ima u Skandinaviji i da su oni dobar primer koji može da se iskoristi i kod nas u suzbijanju nasilja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović, dipl.ing.od 1978.

    11:40 // 19. 12. 2022.

    Slažem se, takav predmet je neophodan ovom moralno posrnulom društvu, samo što bi trebalo da se zove "Mentalna i ostala higijena".

  • Мина

    19:45 // 18. 12. 2022.

    Данашњи проблеми деце захтевају другачији приступ у решавању, јер је напредак технологије донео и нове изазове. Није ли превише уводити још један предмет? Постоји већ предмет на добровољној бази, грађанско вадпитање, који сасвим добро може да уклопи и већ делимично има у свом програму предложену "менталну хигијену".Наравно и даље остају родитељи на "првој линији одбране"и они су најодговорнији.

  • 1234567890

    20:20 // 17. 12. 2022.

    Ta "momentalna higijena" se nekada zvala domaće vaspitanje , kako mi se čini, ali su to roditelji zaboravili a deca gledaju i uče od svojih najmilijih...
    Neko napisá da tu higijenu treba da pohadjaju roditelji a ne deca ... i u pravu je!
    "Od lošeg drveta - loš plod" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: