Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 3. 6. 2014.

| Društvo

Niški studenti "oživljavaju" logor Crveni krst

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
logor-3d-model.jpg
Studenti izradili radnu verziju virtuelne prezentacije logora (izvor: vfxserbia.com)

Šta su radili stražari niškog logora na Crvenom krstu tokom nemačke okupacije, na čemu su spavali zarobljenici i kako su izgledale samice, pokazali su niški studenti Elektronskog fakulteta.

Kao projekat na modulu za multimedijalne tehnologije napravili su prezentaciju čiji korisnik može u realnom vremenu da se "kreće" logorom, baš onakvim kakav je bio u II svetskom ratu, i da zaviri u svaki njegov ćošak.

Logor Crveni krst Za ovo je zaslužan tim koi čine studenti završne godine Elektronskog fakulteta u Nišu Nemanja Petrović, Srđan Miljković, Zlatko Milojčić, Slobodan Ilić, Ana Nikodijević, Mladen Bučanović i Vladimir Milosavljević.

Nijhov predmetni nastavnik Nikola Stojanović kaže da je ovo samo radna verzija prezentacije kojoj nadgradnja tek prestoji.

- Okolina treba da se napravi, da se omogući "ulazak" u svaku prostoriju. Sve će to pratiti i naracija sa najvažnijim informacijama, a možemo čak da omogućimo i interakciju korisnika sa virtuelnim likovima, stražarima ili zarobljenicima - kaže Stojanović

Elektronski fakultet u Nišu "Oculus rift" ili virtuelnu kacigu na časovima će koristiti studenti Elektronskog fakulteta u Nišu. Doradu početne verzije prezentacije nastaviće sledeća grupa njegovih studenata.

Njihov rad funkcioniše tako što svako dobije objekat koji treba da trodimenzionalno izmodeluje, a studenti zatim uče kako da programiranjem u delo sprovedu ideje o povezanosti likova i informacija.

- Mogućnosti su velike. Moguće se prezentaciju povezati na "oculus rift", odnosno virtuelnu kacigu, gde korisnik okretanjem glave, a ne klikom mišem, menja perspektivu prostora - objašnjava Stojanović.

Njegova ideja je da završna faza prezentacije prikaže i najmasovnije bekstvo logoraša u Drugom svetskom ratu koje se u jednom od najočuvanijih fašističkih logora u Evropi dogodilo 1942. godine.

Kustos Narodnog muzeja zadužen za memorijalni kompleks "12. februar" Nebojša Ozimić kaže da je ovo dobar način za povezivanje prezentacije kulturnih dobara i modernih tehnologija.

- Kada je reč o bilo kom turističkom mestu, ovakve prezentacije su dobar način da nekome ko nije u Nišu pruži utisak kao da jeste - kaže Ozimić.

On dodaje da bi za nastavak ovog projekta i upotrebu sličnih načina za promociju turističkih lokacija u gradu bilo neophodno finansiranje iz fondova.


Elektronski fakultet u Nišu ove godine prvi put upisuje studente po novom, akreditovanom programu na modulu "elektronika/multimedijalne tehnologije".

Oni će, kaže Stojanović, biti spremni za poslove u multimedijalnoj industriji, a biće im omogućeno da radove za svoj portfolio urade već tokom studija. 

Prezentacija omogućava korisniku "kretanje" u realnom vremenu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • није Пера

    15:57 // 4. 6. 2014.

    Колико видим, у питању је Унити гејм енџин, а не обичан рендер. И то студентски рад.
    То на страним колеџима итекако спада у науку и истраживање.

    Студентима све похвале!

  • Pera

    19:20 // 3. 6. 2014.

    Zali Boze vremena i para. Ovo su projekti za srednje i vise skole i neke multimedijalne kurseve.
    Radite li vi neku nauku, neko istrazivanje? Ili je po vama renderovanje 3D modela nauka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: