Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 27. 8. 2019.

| Društvo

Niški studenti projektovali “Start-ap-selo” u Bugarskoj

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
studenti
Rad sa kolegama iz Bugarske; foto: Studenti

Završena je peta Letnja škola arhitekture koja se održavala u Bugarskoj u Opštini Čelopeč u periodu od 19. do 26. avgusta na kojoj su niški studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta sa profesorima i mentorima realizovali projekat “Start-ap-selo”. Ova Opština će pokušati da realizuje ideju studenata, nudeći investitorima atraktivne lokacije za izgradnju ovakvog sela sa tri funkcionalne zone - za rad, stanovanje i privremeno stanovanje.

Tema ovogodišnje, pete po redu Letnje škole, bila je “Održiva rešenja za turizam kroz konzervaciju i razvoj nepokretne i pokretne kulturne baštine u malim opštinama”.

Prema rečima organizatora program je obuhvatao razradu jednog ili više projekata koji imaju za cilj očuvanje i promociju tradicionalne narodne aritekture kao kulturne baštine koja predstavlja potencijal za razvoj turizma.

Ovogodišnju 5. Letnju školu arhitekture otvorila je Gordana Rančev, predsednica Centra za prostorni održivi razvoj “BalkanARHitrav”, i istakla da je višegodišnja saradnja dva univerziteta učinila ovaj projekat značajnim i na međunarodnom nivou - objašnjavaju organizatori.

projekat Ozbiljan rad; foto: StudentiSvetomir Tonev, glavni arhitekta Opštine Čelopeč prezentovao je projektni zadatak, pilot-projekat Evropske unije - “Start-ap-selo” za razvoj malih sredina i opština, u kojem su studenti zajedno sa mentorima i profesorima radili na idejnim rešenjima.

Kroz ovakav projekat u saradnji sa investitorima stvaraju se uslovi da mladi ostanu u selu imajući sve neophodne uslove za rad i pristojan život što pomaže razvoju regiona i samog mesta - istakao je Dimitrij Kolajnov, profesor na Univerzitetu za Arhitekturu, Građevinarstvo i Geodeziju u Sofiji.

I ove godine Letnja škola arhitekture je sprovedena u organizaciji Centra za održivi prostorni razvoj “BalkanARHitrav” - Dimitrovgrad, Republika Srbija i “BalkanARHitrav” - Sofija, Republika Bugarska, sa učešćem studenata i mentora sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju u Sofiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: