Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 17. 4. 2019.

| Društvo

Niški studenti prvi predstavili Srbiju u finalu svetskog takmičenja u programiranju

Autor:Anđela StojanovićIzvor:Južne vesti
takmicenje-programiranje-FotoV.Bibić
Prestižno takmičenje okupilo najbolje iz celog sveta; foto: V. B.

Zahvaljujući studentima Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša Srbija se prvi put našla na rang-listi svetskog takmičenja iz programiranja ACM-ICPC koje je početkom aprila održano u Portugalu. U konkurenciji od preko 130 učesnika, niška ekipa zauzela je 42. mesto, a kako kaže jedan od članova tima Vuk Bibić, ovo takmičenje svrstava se u jedno od najprestižnijih programerskih takmičenja za studente i okuplja mlade talente iz celog sveta.

Bibić ističe da je samo prisustvo ovakvom takmičenju bilo dovoljno i da su svi članovi tima ponosni što se ime niškog fakulteta i države našlo na rang-listi.

Tokom takmičenja smo imali uvid u trenutno stanje na tabeli u svakom trenutku i vredi istaći da smo u jednom trenutku zauzeli čak 14. mesto. Kako je ovo prvi put da se tim iz Srbije ikada plasirao na svetsko finale ovog takmičenja, smatramo da je prva trećina na rang listi pristojan rezultat i zadovoljni smo
plasmanom - kaže Vuk.

Foto-Vuk-Bibić Vuka programiranje interesuje od srednje škole; foto: V. B.Niški programeri rešavali su neke od najtežih zadataka iz ove oblasti, a Vuk ističe da su imali prilike da se upoznaju i sa najnovijim tehnološkim dostignućima u svetu.

Zajedno sa nama je bilo ukupno 135 timova iz celog sveta - počev od Evrope i Azije, preko Američkog kontinenta, pa sve do Australije. Neverovatan je bio osećaj nalaziti se na istom mestu, sa istim zadatkom, sa ljudima sa najprestižnijih fakulteta na svetu, poput Univerziteta u Moskvi, MIT-a i Univerziteta u Tokiju, koji su, inače, i zauzeli prva tri mesta - priča Vuk.


Kao srednjoškolac kreirao aplikaciju, danas student dva fakulteta

Učestvovao-i-na-Forumu-mladih-naučnika,-foto-B.R. Učestvovao i na Forumu mladih naučnika; foto: V. B.Motivaciju da napreduje u programiranju Vuk Bibić dobio je u srednjoj školi, a prošle godine je kao maturant Gimnazije "Bora Stanković“ sa svojim timom osmislio aplikaciju je Solve&Share koja kroz animaciju rešava zadatke iz matematike, fizike i hemije. Ističe da ljubav prema matematici i programiranju nije mogao da razdvoji pa je danas student dva fakulteta – Elektronskog i Prirodno-matematičkog.

S jedne strane Elektronski fakultet nudi mnogo praktičnog znanja sa kojim sam se već ranije susretao, ali je veštačka inteligencija i mašinsko učenje aktuelno i u naročitoj ekspanziji u poslednjih par godina, pa sam zbog toga upisao i PMF - odsek za informatiku. Tehnologija stalno napreduje, pa tera i mene danapredujem, a cilj mi je da jednog dana podučavam računare da rade stvari u kojima su bolji od ljudi - objašnjava mladi Nišlija.

Kaže da mu je najveća motivacija ogromna ljubav prema prirodnim naukama, pa zbog toga, ističe, još uvek nije došao u situaciju da uči nešto što mu je dosadno.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    07:55 // 18. 4. 2019.

    Ako se pogleda rang lista po broju poena i broju urađenih zadataka, shvatite koliko je uspeh veliki. Želim vam puno uspeha u daljim takmičenjima!

  • Nikola

    13:41 // 17. 4. 2019.

    Niste svesni koliko sam ponosan sto licno poznajem jednog od njih!
    Bravo, momci! Samo napred! <3

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: