Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:48, 25. 11. 2020.

| Društvo

Niški studenti inicirali izgradnju javnog toaleta pristupačnog osobama sa invaliditetom

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
logo
Studenti Filozofskog fakulteta u Nišu pokrenuli su inicijativu za izgradnju javnog toaleta pristupačnog osobama sa invaliditetom; foto: Inicijativa "Jednak pristup"

Motivisani nedostatkom javnih toaleta u gradu, u kojem je samo jedan namenjen osobama sa invaliditetom, studenti Filozofskog fakulteta pokrenuli su inicijativu "Jednak pristup" kako bi Niš dobio još jedan ovakav toalet. Poručuju da ovaj problem nadležni organi treba da prepoznaju i postave kao prioritet.

Pod sloganom "Osnovna potreba, a ne privilegija" zalažu se za izgradnju novog javnog toaleta u gradu, koji će biti dostupan svim društvenim grupama. Jedan od portparola inicijative Sonja Mijalković ističe da sedam javnih toaleta, koliko ih ima u Nišu, nije dovoljno za grad te veličine, kao i da je zabrinjavajuće što je od njih samo jedan dostupan osobama sa invaliditeom.

Da bi se problem nedostatka javnih toaleta u našem gradu rešio, potrebno je prepoznavanje i prioretizovanje ovakvog nedostatka od strane nadležnih organa - navodi Mijalkovićeva.

Zato su studenti odlučili da deluju, ali i da iskažu nezadovoljstvo trenutnim higijenskim uslovima u niškim javnim toaletima. Još jedna studentkinja iz PR službe Aleksandra Pešić poručuje da nedostatak javnih toaleta umanjuje prava i potrebe jedne od najugroženijih društvenih grupa.

Osobe sa invaliditetom treba da imaju iste mogućnosti za korišćenje javnih toaleta kao i ostali građani - ističe Pešićeva.

Studenti podsećaju da je na rešavanje ovog problema ukazivalo i udruženje građana "Urbana gerila", ali da ono nije predviđeno ni budžetom grada Niša za tekuću godinu.

Inače, niški gerilci su pre dva meseca, kritikujući nedostatak javnih toaleta, otvorili WC na otvorenom i pozvali nadležne da slede njihov primer.

O Inicijativi "Jednak pristup"

Pokrenuta je u okviru projekta "Dijalog za budućnost". Ovaj projekat realizuje se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a sprovode ga UNESCO, UNICEF i UNDP. Jedan od pobednika projekta za našu zemlju je grupa studenata završne godine Komuniciranja i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu – Aleksandra Pešić, Sonja Mijalković, Miša Vučković i Stefan Petrović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ilija

    13:26 // 25. 11. 2020.

    Džabe kad će "pametni" da dođu i da polome sve.

  • Mara

    11:38 // 25. 11. 2020.

    Napoklon neko pametan da se seti ljudi sa invaliditetom. SVAKA ČAST

  • Otpor

    09:39 // 25. 11. 2020.

    Ceo grad nam je kao javni wc...Treba prvo po meni lift za podz.i on konacno da se dovede do 21.vek za invalide.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: