Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 6. 4. 2023.

| Društvo

Niški učenik drugi u Srbiji u pripremi "jela po meniju"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Ugostiteljsko-turistička škola takmičenje (2)
Dušan Pešić predstavio Ugostiteljsko-turističku školu iz Niša i osvojio 2. mesto na Regionalnom takmičenju u kulinarstvu u Beogradu; foto: privatna arhiva Dušan Pešić

Učenik Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša Dušan Pešić osvojio je drugo mesto na nedavno održanom Republičkom takmičenju iz kulinarstva u Beogradu u konkurenciji od 31 ugostiteljske škole iz Srbije.

Kategorija u kojoj se Dušan Pešić takmičio bila je “jelo po meniju” i označava pripremu obroka od predjela do deseta, a kako je Dušan rekao, meni koji su pravili, bio je isti za sve takmičare.

Spremali smo velute potaž od celera, kotlet “Parmu”, krastavac salatu, tartar sos i savijaču od jabuke. Žiri je pre svega ocenjivao ukus, a nakon toga veoma je bilo važno i to kako je hrana servirana, ali i koliko smo pedantni dok radimo i koliko nam je uredna radna površina stola - rekao je Dušan Pešić.

Ugostiteljsko-turistička škola takmičenje (1) Učestvovao je u kategoriji "Jelo po meniju"; foto: privatna arhiva Dušan PešićSvi takmičari imali su 2 sata da pripreme jela i naknadnih 30 minuta da očiste kuhinju, a kako je Dušan rekao nije osećao pritisak zbog takmičenja, jer je imao detaljnu pripremu u školi.

Kada imamo važna takmičenja, mnogo vremena provodimo u školi i nakon što se završe časovi, tako da sam bio spreman i takmičenje završio za sat i 50 minuta. Kada radite posao koji volite, ništa nije teško, a takmičenje mi je pokazalo da sam na dobrom putu - rekao je Dušan.

Ugostiteljsko-turistička škola takmičenje Osvojena diploma za samopouzdanje pri zaposlenju; foto: privatna arhiva Dušan Pešić Deo priprema za takmičenje podrazumevalo je i aranžiranje hrane, kome je Dušan sa svojim profesorima dodatno posvetio pažnju, jer kako kaže, nekada izgled hrane može dodatno da zaintrigira ljude i dodaje da se učešćem na Republičkom takmičenju na lep način oprašta od škole.

Osvojenim drugim mestom za mene se takmičenja završavaju, s obzirom na to da sam završna godina, a diploma koju sam osvojio moći će mnogo da mi pomogne prilikom budućeg zaposlenja. Ne bih mogao da kažem da mi neka kuhinja više leži od druge, podjednako se dobro snalazim u svim - rekao je Dušan.

Osim Dušana, na Republičkom takmičenju iz kullinarstva učestvovao je još jedan učenik Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša Vukašin Mitić, koji je u kategoriji “jelo po izboru” osvojio 6. mesto.

Podsetimo, učenici ove niške škole, pored Dušanovog uspeha u Beogradu, zabeležili su i rezultate na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije, kada je njihova orgnaska kocka za supu osvojila 3. mesto i izborila plasman na državno takmičenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djoka

    11:28 // 6. 4. 2023.

    Iskrene cestitke,
    i svaka cast na osvojenoj nagradi,
    sa zeljom velikog uspeha u buducoj profesionalnoj karijeri.
    p.s. Naravno, na drugoj "adresi" :)

    • Tajanstveni Alan

      18:09 // 6. 4. 2023.

      Momak, iskrene cestitke i bezi iz ovog tamnog vilajeta, tamo gde ce postovati tvoj rad i inventivnost i gde se znanje postuje i moze ziveti od njega !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: