Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 12. 3. 2013.

| Društvo

Niški učenik među najboljim besednicima

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Nikola-Velickov.JPG
Nikola Veličkov

Nikola Veličkov, maturant Ekonomske škole u Nišu, osvojio je treće mesto na finalnom takmičenju "Besede u Zoranovu čast", koje je sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održano 8. put.

Ovog momka, koji je publiku u suštinu besede "Oni koji će tek ustati" uveo prepričavajući svoj zamišljeni san, žiri je nagradio 3. mestom "za sjajan govor i prelepu poruku". 

- Sedim sa porodicom za stolom, nemamo šta da jedemo jer je kriza. Otac odlučuje da uhapsi jednog po jednog člana: prvo dedu jer je glava porodice, zatim svoju ženu jer nas je rodila, poštara jer ne donosi penziju, komšiju zato što mu više ne pozajmljuje pare i na kraju psa zato što jede, a ne laje. Onda dolazi kod mene i brata i pita: "Deco, je l' da da više niste gladni" - prepričava Nikola scenu iz svog sna.

Zatim priča o tome kako se budi u realnom svetu gde ljudi na vlasti "prodaju gluposti", dok kritikuje takvo stanje pokušava da negde pronađe nadu. Zatim je vidi na svakom koraku, pa i kod kod deteta koje je tek prohodalo jer se na padove ne obazire, ustaje i nastavlja. Nikola Veličkov Nikola Veličkov na takmičenju; foto: FB stranica "Besede u Zoranovu čast"

Besedu završava stihom niškog pesnika Branka Miljkovića "Ako smo pali, bili smo padu skloni" i obećanjem da će se protiv licemerja boriti svojim znanjem.

Njegov govor slušalo je skoro celo odeljenje IV b Ekonomske škole, zajedno sa razrednim starešinom. Drugovi su ga bodrili i na kvalifikacijama u Nišu gde je Nikola bio najbolji među 17 govornika. Pobeda u njegovom gradu dala mu je podstrek da bude što bolji u Beogradu.

Kaže da je besedu, koju su mnogi ocenili jednom od najoriginalnijih na takmičenju, osmislio za nešto više od sat vremena, jer su reči. čim je završio uvod, "navirale same".

- Ponosan sam što sam učestvovao u događaju koji je organizovan u čast Zorana Đinđića kog izuzetno cenim i što sam pohvale dobio i od Ružice Đinđić - kaže Nikola.

Predsednik je Parlamenta Ekonomske škole i aktivista u omladini JAZAS-a. Već počinje da se priprema za prijemni ispit na Ekonomski fakultet i posebno će izučavati marketing jer u toj oblasti vidi svoju budućnost. Politikom planira da se bavi tek kad dovoljno sazri. 

Pobednik takmičenja "Besede u Zoranovu čast" je student Dušan Jovčić iz Pančeva, a drugo mesto zauzela je učenica Kristina Živanović. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vujadin Vujadinovic

    10:35 // 13. 3. 2013.

    Bravo Koki, samo napred...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: