Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 26. 8. 2019.

| Društvo

Niški univerzitet "potonuo" na Šangajskoj listi, od države traže institut

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Univerzitet Niš Banovina
Niški univerzitet ove godine nije na Šangajskoj listi; Foto: V. M. R.

Beogradski i univerzitet u Kragujevcu pali su na svetskoj listi akademskog rangiranja ovih visokoškolskih ustanova, dok Niša posle nekoliko godina i nema među najboljima na Šangajskoj listi. Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić ovakvav položaj ustanove na čijem je čelu objašnjava nedostatkom instituta koji su baze istraživača, ali i slabim finansiranjem.

Dve godine zaredom Univerzitet u Nišu bio je na Šangajskoj listi u prvih 500 u oblasti matematike, a prošle godine bio je među najboljima po ovom rangiranju i zahvaljujući naučno-istraivačkim radovima iz oblasti hemije. Međutim, ove godine Niša među najboljim univerzitetima na ovoj listi nema. Univerzitet hodnik Na Šangajskoj listi univerziteti se rangiraju po broju istraživačkih radova; Foto: V. M. R.

Na ovoj listi od prošle godine dobro se kotira i Fakultet sporta, odakle kažu da ovogodišnja lista iz njihove oblasti još nije izašla.

Rektor Dragan Antić to objašnjava činjenicom da Niš nema institute, a kao problem navodi i mali budžet.

Šangajska lista je povoljnija za rangiranje velikih univerziteta i onih koji imaju institute. Instituti u sastavu univerziteta doprinose značajno naučnoj produkciji. Država nije osnovala institute u Nišu, nego ih je osnovala u Beogradu i Novom Sadu. - navodi Antić.

Antić ističe da na svetskom nivou postoji mnogo rangiranja univerziteta, i dodaje da se srpski nalaze u 10 % najboljih. Napominje da je na listi Centra za rangiranje svetskih univerziteta niški bio na 1420. mestu, što je visoka pozicija jer ih je ukupno 20.000.

Ako pogledate sve svetske liste koje rangiraju univerzitete, svi srpski se nalaze u prvih 1.500, od 20.000 univerziteta, što znači da su srpski univerziteti odlično plasirani i imaju izuzetno kvalitetan naučno-nastavni rad. A još bolje ako se uzme u obzir da su finansirani veoma skromno od strane osnivača. Nije isto kad nemačka država finansira i kad Srbija finansira. Odlično smo plasirani u odnosu na sve druge univerzitete s obzirom na to koliko para dobijamo - dodaje Antić.

Rektor sumnja da su tačne pretpostavke da je za pad Univerziteta u Nišu na Šangajskoj listi odgovorna pogrešna afilijacija, odnosno navodi autora naučnih radova kojoj instituciji pripadaju, jer im je, kako kaže, ranije skrenuta pažnja da se u nazivu fakulteta obavezno nalazi i "Univerzitet u Nišu".


Tražićemo da se u Nišu formira institut

Dragan Antić Antić smatra da je Univerzite u Nišu na svetskim rang-listama dobro kotiran s obzirom na to da nema instiuta ni velikog budžeta; Foto: V. M. R. 11 instituta sa više hiljada istraživača je ono što izdvaja Beograd od Niša, ističe Antić, a rektor najavljuje da će Niški univerzitet tražiti od Republike da i u Nišu formira institut, kao što je to nedavno urađeno u Kraguevcu.

Ipak, Antić ne precizira koja bi to naučna oblast bila.

Videćemo, trebalo bi da bude institut koji je široko definisan da bi mogao da okupi kadrove iz različitih oblasti. Biće na Senatu koji će odlučiti kako će se zvati institut i šta će biti delatnost. Mi ćemo da predložimo Vladi Srbije da to uradi u što kraćem roku, kao što je to urađeno u Kragujevcu - dodaje Antić.

Podsetimo, Univerzitet u Nišu bio je među najboljima na prestižnoj listi 2017. godine zahvaljujući matematičarima, kada se kotirao između 300 i 400, dok su naredne godine istraživači Univerzitet "postavili" između 400 i 500 najboljih. 2018. je Niški univerzitet bio na Šangajskoj listi i zahvaljujući hemijskom inženjerstvu, a u 200 najboljih među fakultetima koji se bave sportom od prošle godine je i niški DIF.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student

    16:55 // 28. 8. 2019.

    Kad se svi ovi komentari pazljivo procitaju vidi se da ovde postoje brojni problem. Jos bolje se vidi da pozicija na ovoj listi nije najveci problem. Evidentno je da je ona rezultat drugih brojnih problema. Gde je pocetak svih ovih problema? To je pravo pitanje!

    • zikica

      00:46 // 29. 8. 2019.

      Pocetak svih ovih problema sedi ispred belog monitora kada se vratis na glavnu vest.

  • Laza

    23:14 // 27. 8. 2019.

    Sto ovi sa Elektronskog sto imaju privatni institut ne izvrse transformaciju, ona fora javno privatno partnerstvo, i da se resi ovaj problem. Na neki nacin to je i spojeno, isti ljudi upravljaju na oba mesta, ali da se to i formalizuje.

    • Lazinica

      07:28 // 28. 8. 2019.

      Eee, imaju privatni, a jos i rukovode na Elektronskom fakultetetu, pa da li je to moguce!

    • Lazanjce

      22:27 // 28. 8. 2019.

      @Lazinica. Naravno! Tamo je predsednik sindikata clan Saveta fakulteta. Rektor bio sef Katedre. Predsednik Saveta je sef Katedre. Prodekan bio clan saveta, mozda i zamenik predsednika. Tu se ne zna ko placa, a ko pije (mada se ovo mozda i zna).

  • Prcko

    15:58 // 27. 8. 2019.

    Koji je smisao fakulteta kad diplome i znanje steceno tamo ovde nisu potrebni? Jedinu korist od tih profesora i nazovi naucnika imaju njihova deca koja ce tu da naslede njihova mesta. Intelektualci ovoj vlasti ne trebaju, privredi treba samo tupa radna snaga, ovi koji se zeznu pa zavrse faks ovde ne mogu da nadju posao. Svuda ce pre da zaposle nekog glupog bez skole, sluha, vida itd ako ima vezu..

    • znalac

      18:39 // 27. 8. 2019.

      BAs da ne generizujemo sve redom, molim da se objavi i ovaj komentar. Na ekonomskom su studirala deca profesora Zdravkovica (bio dekan), Krstica (bio dekan), Hafnera, Milojevica, Milovanovica i profesorki Stankovic i Bonic. Svi su oni redovni profesori i niko od njih svoje dete nije zaposlio na tom fakultetu. Eto, ima i normalnih. Dvojica jesu ali ne zasluzuju da se pomenu, znamo ko su.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: