Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:37, 28. 8. 2018.

| Društvo

Niški univerzitet prvi put na Šangajskoj listi iz oblasti hemije

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
univerzitet
Univerzitet u Nišu opet na uglednoj listi; foto: J. C. M.

Na prestižnoj rang-listi svetskih univerziteta po prvi put se u oblasti hemijskog inženjerstva našao Univerzitet u Nišu, dok je drugu godinu zaredom ovaj univerzitet rangiran i na listi u oblasti matematike.

Pošto se hemijsko inženjerstvo na niškom Univerzitetu razvija jedino na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, upravo je ovaj fakultet zaslužan za rangiranje na ovoj uglednoj listi.

To je zasluga u najvećoj meri ljudi koji su zaposleni na fakultetu, a bave se hemijskim inženjerstvom i objavljivali su naučne radove. Radovi publikovani u celom svetu se boduju, njihovi impakt faktori, odnosno kategorija tih radova, obim i broj, kao i njihova citiranost - kaže dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr Ljubiša Nikolić.

Na listi u oblasti hemijskog inženjerstva Univerzitet je rangiran između 401. i 500. mesta, a na toj poziciji se nalaze i Univerzitet iz Novog Sada i Sveučilište u Zagrebu.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Leskovcu kaže da je ovo deo istorije ove visokoškolske ustanove.

Ovo je za nas istorijski uspeh. Ponosni smo na to - ističe Nikolić.

Drugu godinu zaredom Univerzitet u Nišu se našao na uglednoj Šangajskoj listi u oblasti matematike. U odnosu na lane kada je bio između 301. i 400. mesta u ovoj oblasti niški Univerzitet je “pao” na poziciju između 401. i 500. mesta.

Inače, Univerzitet u Beogradu rangiran je u čak 27 oblasti, novosadski u tri oblasti, a Univerzitet u Kragujevcu u jednoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ovo je vest

    08:06 // 29. 8. 2018.

    Svaka čast svima koji su doprineli da se niški univerzitet nađe na Šangajskoj listi, jedino što moram da primetim je da nema medicinara, a muka mi je od njihove kuknjave kako non stop uče, naročito zbog brojnih promašenih dijagnoza...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: