Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:31, 31. 10. 2020.

| Društvo

Niškim gimnazijalcima srebro i zahvalnice na međunarodnim takmičenjima iz astronomije i fizike

Autor:S. J. Izvor:Južni vesti
Gimnazija Svetozar Marković
Novi uspesi gimnazijalaca; foto: JV/V. Milić

Đaci niške Gimnazije "Svetozar Marković" ove nedelje obradovali su sugrađane uspehom na dva međunarodna takmičenja - na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike maturant Momčilo Tošić osvojio je srebrnu medalju, njegov vršnjak Jovan Arizanović i vršnjakinja Nikolija Cuckić dobili su pohvale, a na danas završenoj Balkanskoj fizičkoj olimpijadi đak trećeg razreda Aleksa Đorđević osvojio je srebro.

Domaćin Olimpijade iz astronomije, koja je trajala od kraja septembra do kraja oktobra, bila je Estonija, a Balkanske fizičke olimpijade, održane od 24. oktobra do danas - Rumunija. Zbog pandemije virusa korona oba ova takmičanja održana su onlajn, pa đaci nisu putovali, već su zadacima pristupali preko svojih računara i pametnih telefona, a rešavali ih pod video nadzorom.

Direktor Gimnazije "Svetozar Marković" Marijan Mišić kaže da su svi u školi ponosni na uspehe učenika specijalizovanih odeljenja za matematiku i fiziku.

Posebno je značajno to što smo jedna od tri škole u zemlji koje imaju specijalizovano odeljenje za talentovane fizičare, a da su učenici ovog odeljenja najuspešniji takmičari u oblasti astronomije, astrofizike i fizike u Srbiji. Njihovi uspesi govore u prilog činjenici da je nastava u tom odeljenju izuzetno kvalitetna i da sam koncept specijalizovanog odeljenja predstavlja ogromnu podršku razvoju talentovanih učenika - kaže Mišić.

Na takmičenju iz astronomije je, osim niških, zapažene rezultate zabeležilo još šest đaka iz Srbije - srebro je osvojio i Đorđe Milić, bronzu su zaslužili Ognjen Stefanović i Pavle Miljanić, a pohvalnice su dobili i Lazar Tanasković, Stefan Branković i Zlatan Vasović.

Kada je reč o takmičenju iz fizike, uspeh srpskog tima pojačali su đaci beogradske Matematičke gimnazije Dušan Beguš, koji je osvojio zlato i apsolutni je pobednik takmičenja, i Miloš Purić, dobitnik pohvale. Društvo fizičara Niša kaže da je reč o zapaženom uspehu srpskih đaka.

U nezvaničnom poretku zemalja učesnica, prvi su ponovo učenici iz Rumunije koji su osvojili dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, dok su učenici iz Srbije i Bugarske ovoga puta zamenili mesta, tako da su učenici iz Bugarske drugi, a učenici iz Srbije treći – saopštavaju iz Društva fizičara Niša.

Ovo takmičenje je organizovao Univerzitet u Krajovi, pod pokroviteljstvom Evropskog društva fizičara i Balkanske unije fizičara, čiji je predsednik profesor Goran Đorđević sa Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Na njemu je ove godine učestvovalo 47 učenika iz Bugarske, Crne Gore, Grčke, Moldavije, Rumunije, Severne Makedonije, Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Turkmenistana i sa Kipra, a učenici iz Izraela učestvovali su van konkurencije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Kihot

    22:02 // 1. 11. 2020.

    Bravo, čestitam!

  • Mara

    20:01 // 31. 10. 2020.

    Svaka čast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: