Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 12. 5. 2022.

| Društvo

Niškim školama fale sredstva za higijenu, gradska vlast preuzela nabavku i mesecima je ne sprovodi

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Deca KOSTA
Škole od decembra prošle godine dobile samo po džak praška; Ilustracija; foto: A. Kostić

Od kada je pre godinu dana gradska vlast centralizovala javne nabavke, počeli su problemi niških prosvetara sa nabavkom sredstava za higijenu. Iz nekoliko škola žale se da mesecima ne dobijaju hemiju, kancelarijski i materijal potreban za nesmetan rad. Dok su se neke škole na vreme obezbedile, prosvetni radnici iz drugih škola kažu da sa decom prikupljaju novac za sapune i strahuju da ne dođe do neke zaraze. Za to vreme nadležni ćute.

Centralizovanje javnih nabavki je po donošenju odluke izazvalo podeljena mišljenja. Dok su pojedini govorili o prednostima, drugi su ukazivali na moguću centralizaciju korupcije, a prosvetari kažu da su od početka negodovali sumnjajući u efikasnost ovakvog načina nabavke.

Rešenjem iz aprila 2021. predviđeno je da sve javne ustanove i preduzeća u Nišu nabavke rade preko Tela za centralizovane javne nabavke u okviru Uprave za finansije. Iz škola kažu da dobavljači još nisu odabrani zbog čega mesecima ne dobijaju sredstva za higijenu, kancelarijski materijal i druge neophodne stvari. higijna Deca uskraćena za osnovna sredstva za higijenu; foto/ilustracija: flickr.com/Senado Federal

Od decembra meseca nismo dobili ni jedan domestos, samo jedan džak praška od 3 kilograma. Šta možemo jedna škola sa tom količinom da uradi? Sramotimo se pred decom i roditeljima, jer sakupljamo novac za osnovne stvari poput tečnog sapuna za ruke - navodi prosvetna radnica iz jedne osnovne škole.

Da su od početka godine samo dobili džak praška potvrđuju u još dve osnovne škole i jedne srednje i kažu da posebno zbog još aktuelne situacije sa kovidom, redovno strahuju od izbijanje neke zaraze.

Trebalo bi da se škole dezinfikuju dva puta dnevno, da uvek ima sredstava za čišćenje i higijenu, ali su sve zalihe na izmaku. Ne pitajte kako održavamo hodnike i učionice, doći će do neke zaraze i širenja virusa, jer deca nemaju čime da peru ruke - navode iz druge škole.

prazne učionice Sve više praznih učionica u prokupačkim školama; Foto: Lj. M.Iz OŠ “Ratko Vukićević” kažu da takođe od decembra nisu dobili ništa, ali da im to nije predstavljalo veliki problem jer su imali zalihe od prethodne nabavke.

Od Nove godine nismo dobijali ništa, ali smo imali para za nabavke dok smo mogli sami da ih radimo, tako da imamo zalihe i nismo imali problem sa tim - kažu iz škole Ratko Vukićević.

Imena prosvetara, od kojih su neki i rukovodioci, poznata su redakciji. Žalili su se, ali nisu želeli javno da istupe, plašeći se da će sebe i svoju školu dovesti u nepovoljan položaj kod gradskog vrha.

Šefica Službe za javne nabavke Aleksandra Matić nije želela da odgovori na pitanja zbog čega se kasni sa nabavkama i kada će škole dobiti ono što im je potrebno, kao i da li je s nekom firmom potpisan ugovor, a pitanja su poslata i mejlom.

Bićete obavešteni o svemu - kratko je rekla Matić.

Odgovore na ista pitanja, redakcija Južnih vesti čeka i iz Uprave za finansije.

Za to vreme, niški prosvetari čekaju da ovaj višemesečni problem konačno bude rešen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavle

    19:43 // 12. 5. 2022.

    Tender za kancelarijski materijal dobila firma iz Beograda formirana 2020 godine.Ostale firme nisu mogli da ispoštuju silne ISO standarde-uslov

  • Dragan

    17:18 // 12. 5. 2022.

    Zna se ko je dobio tender za higijenu.,samo se ne zna koliko su se ugradili.Ali će isporuka biti kad deca odu na raspust.U 21.veku govorimo o elementarnoj higijeni.

  • Petar

    15:36 // 12. 5. 2022.

    Kao uslov su bili potrebni razni ISO standardi izmedju ostalih i ISO 50001-sistem upravljanja energijom,ISO 27001 sistem bezbednosti infirmacija

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: