Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 21. 2. 2019.

| Društvo

Niško Lutkarsko pozorište dobilo nove stolice i pod

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Nove-stolice-Lutkarsko;-foto:-ni.rs
Zamenjeno 212 sedišta i pod u sali; foto: ni.rs

Teatar u kome se igraju predstave za najmlađe je konačno dobio nova sedišta, a zamenjen je i pod sale Lutkarskog pozorišta. Oko 5,5 miliona dinara je uloženo u renoviranje, a prema najavama direktorke Milice Radulović, početkom marta će publika moći da pogleda prvu predstavu u ulepšanom i bezbednijem prostoru.

Godišnje je između 27.000 i 30.000 predškolaca i dece koja su niži razredi osnovnih škola, ali i do 10.000 posetilaca gostujućih izvođača u Pozorištu lutaka, a dosad su sedeli na nebezbednim stolicama. Sedista-Lutkarsko;-foto:-ni.rs Radovi koštali oko 5,5 miliona dinara; foto: ni.rs

Direktorka Milica Radulović ističe da su pre 4 decenije sedišta bila "po propisima", ali da do rekonstrukcije nisu bila po merilima koja danas važe za pozorišne i bioskopske sale.

Po sadašnjim propisima iz ove oblasti, pozorišta, bioskopi i drugi zatvoreni prostori koji služe za masovna okupljanja publike, moraju da budu opremljena sedištima, podnim oblogama i drugom opremom koja je izrađena od nezapaljivog materijala, što je i zahtev zakonskih propisa Evropske unije - pojašnjava. Milica-Radulovic;-foto:-ni.rs Direktorka kaže da je sala sada bezbednija; foto: ni.rs

Osim brojne publike, teatar za najmađe je često i domaćin brojnih kulturnih, umetničkih i naučnih programa, dodaje, pa je i zato bilo važno da se stara sedišta i pod zamene.

Novih 212 stolica i pod koštali su 5,4 miliona dinara, a Radulovićeva najavljuje da će publika u novi prostor ući prvog vikenda u martu. Novi-pod-Lutkarsko;-foto:-ni.rs Zamenjen i pod; foto: ni.rs

Gradonačelnik Darko Bulatović je najavio da će u toku godine Grad pokušati da reši višedecenijski problem grejanja u sali, kao i da će biti rekonstruisan toalet. Razmotriće i druge probleme koje posetioci i zaposleni imaju, a rekao je da je cilj da Pozorište lutaka postane "moderna dvorana koja će imati više funkcija".

Podsetimo, rekonstrukcija je plaćena parama koje je dalo Ministarstvo kulture u okviru projekta "Gradovi u fokusu", a kako piše na gradskom sajtu ceo projekat vredi 33 miliona dinara i ostatak novca će biti potrošen za rekonstrukciju Muzeja na lokalitetu Medijana i nastavak istraživanja nalazišta.

Lutkarsko-nova-sedista;-foto:-ni.rs Prva predstava u novoj sali prvog vikenda u martu; foto: ni.rs

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: