Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 1. 12. 2011.

| Društvo

Niško vino "Tamjanika" dobilo nagradu

Autor:J.C. i D.K.Izvor:Južne vesti
s

Vino "Tamjanika" niškog proizvođača "Čegar" nagrađeno je na šestom Sajmu etno hrane i pića održanom u Beogradu.

Nišku tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju predstavljali su proizvođači vina i rakije iz udruženja „Čegar“, mlekari iz klastera sireva „Jug“, SZR „Klet“, udruženje ugostitelja grada Niša, kao i Vlastimir Ignjatović, Dragan Kitanović, Zoran Jovančić i Nebojša Stamenović. 

Na štandu su bili izloženi visokokvalitetni sirevi sa juga Srbije, domaći ajvar, ljutenica, džemovi, drveni predmeti oslikani u etno stilu, kao i vina i rakije.

Uprava za poljoprivredu Grada Niša je dobila priznanja za najoriginalnije uređen štand i ukupan doprinos Sajmu.

- Za nas je veoma važno da su članovi klastera sireva „Jug“ i udruženja voćara, vinogradara i podrumara ''Čegar'' ostvarili kontakte sa budućim kupcima i obezbedili plasman svojih proizvoda u prestižnim hotelima, vinotekama i ugostiteljskim objektima. Ostali učesnici su, takođe, ostvarili dobre poslovne kontakte i stekli nova iskustva - izjavila je Aleksandra Brzaković, načelnica Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša.

Sajam etno hrane i pića organizovan je sa ciljem da predstavi proizvode i proizvođače potencijalnim kupcima, da promoviše nacionalne specijalitete, zaštiti imena, recepture i geografsko poreklo kako bi srpski proizvodi postali komkurentni na svetskim tržištima.

Ove godine svoje proizvode izložilo je 264 izlagača iz cele Srbije, a svoje radove predstavili su studenti i učenici Beogradske politehnike i Škole za dizajn, koji su izložili svoje predloge za oblikovanje ambalaže i nalepnice za etno proizvode.

Izlagači su se predstavljali uglavnom na grupnim štandovima Regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, gradova i opština među kojima su i Užice, Leskovac, Požarevac, Srem, Valjevo, Kraljevo, Pančevo, Beograd, Novi Sad i Kruševac, Čajetina i Bojnik.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije, a suorganizator je Privredna komora Srbije

Uspešan nastup Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Ana Kotev iz Bosilegrada je dobila nagradu u kategoriji proizvoda od voća i povrća za pekmez od drenjina, a nagradu je ponelo i preduzeće "Bi voda" iz Bujanovca za prirodnu negaziranu vodu.

Veliko interesovanje posetilaca vladalo je i za vina vinarije "Aleksić" iz Vranja i podrum pića "Stari dani" iz Leskovca, tucanu papriku, prirodne sokove sa Vlasine i druge proizvode sa juga.

Štand Regionalne privredne komore Leskovac na otvaranju je obišao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin. Uživajući u specijalitetima kuhinje juga Srbije koju predstavljaju leskovački ajvar, sprža, ali i čuvena vranjanska samsa, Konuzin je izrazio nadu da će jug Srbije uspeti da snabdeva hranom zahtevno i ogromno rusko tržište, a pored kvaliteta, koji je nesporan, potrebno je obezbedi i kvantitet i kontinuitet u ponudi.

Predsednik privredne komore Leskovac Goran Jović obavestio je ambasadora Konuzina da se radi na dobijanju međunarodnih sertifikata koji će omogućiti izvoz ajvara i izrazio je nadu da će uskoro prve količine ovog tradicionalnog specijaliteta imati prilike da kupe i potrošači širom sveta, saopštila je RPK u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • milan kostic

    14:31 // 1. 12. 2011.

    tototototo, majstori ,pa dajte nam da probamo to vino

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: