Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 17. 8. 2018.

| Društvo

Niškoj Očnoj klinici “preti” epidemija konjuktivitisa, na pregled samo oni kojima je hitno

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
operacija
Operišu se samo hitni slučajevi; ilustracija; foto: Pixabay/TheShiv76

Iako se više od mesec dana Klinikom za očne bolesti u Nišu širi virusni keratokonjuktivitis, prema tvrdnjama pacijenata i zaposlenih, nema nikakvog obaveštenja o tome, pa su mnogi građani “poljubili vrata” ove ustanove, jer nisu znali da je ulaz zabranjen. Iz Uprave Kliničkog centra kažu da su obavešteni da ima više obolelih pacijenata, ali da epidemija nije proglašena i da bi trebalo sve da prođe za desetak dana.

Redakciji Južnih vesti su se prethodnih dana javljali građani koji su na Očnoj klinici zatekli zaposlene sa maskama i rukavicama, koji su ih obavestili da ne smeju da ih pregledaju, jer na Klinici vlada virus epidemijskog keratokonjuktivitisa.

I zaposleni kažu da su dolazili u sukob sa pacijentima, jer su morali da ih vrate kući, iako nigde nema zvaničnog obaveštenja da zbog virusa primaju samo one kojima je hitno. Tvrde da to traje od kraja juna, kada su se javili prvi pacijenti sa bolovima, crvenilom i otokom oka i tada su oftalmolozi konstatovali da je reč o epidemijskom keratokonjuktivitisu.

Kako rukovodstvo Očne klinike nije preuzelo adekvatne mere zaštite, bolest ne jenjava i svakim danom je sve veći broj zaraženih pacijenata. Ima obolelih i među zaposlenima Očne klinike u Nišu - kažu zaposleni.

Zaposleni tvrde da je tek nedavno obaveštena epidemiloška služba i da su neke mere preduzete, ali se pitaju zbog čeka se više od mesec dana “skrivalo” da se virus pojavio, jer su osim pacijenata koji su morali na operaciju sa njima u pratnji dolazili članovi porodice koji su potom oboleli.

Moja majka je imala zakazan termin za operaciju katarakte, i nakon hirurške intervencije i kontrole obolela je od virusnog konjuntivitisa i to traje već mesec dana. Zašto je uopšte rađena intervencija koja nije hitna u toku epidemije? - pita jedna Nišlijka.


KC: Više pacijenata obolelo, ali epidemija nije zvanično proglašena

U Upravi niškog Kliničkog kažu da ih je rukovodstvo Klinike za očne bolesti obavestilo da epidemija keratokonjuktivitisa nije prijavljena i proglašena od strane Insituta za javno zdravlje, ali potvrđuju da su lekari i medicinsko osoblje primetili veći broj pacijenata sa simptomima virusa.

Istog trenutka su o tome obavešteni epidemiolozi KC Niš i niškog Instituta za javno zdravlje koji su dali predloge za uvođenje određenih preventivnih mera, a kako bi se sprečilo eventualno dalje širenje infekcije na druge ambulantne pacijente i one koji su hospitalizovani na Klinici - tvrde u Upravi.

Operišu se i u specijalističke ambulante primaju samo hitni slučajevi, a napominju da su “sve preventivne mere preduzete na vreme”. Zbog toga, kako kažu, nijedan hospitalizovani pacijent nema simptome ovog virusa, a medicinsko osoblje se trudi da uslovi budu maksimalno sterilni i higijenski za one koji moraju da se pregledaju i ostanu na Klinici.

Ipak, nisu odgovorili na pitanje zbog čega na Klinici nije istaknuto obaveštenje o tome da pacijenti kojima pregled trenutno nije neophodan ne dolaze.

O ovim merama Klinika za očne bolesti KC Niš obavestila je sve zdravstvene centre i ustanove iz regiona južne i jugoistočne Srbije čiji pacijenti gravitiraju ka Kliničkom centru Niš - naveli su u odgovoru.

Procena epidemiologa i stručnjaka je, dodaju, da bi za desetak dana situacija trebalo da se normalizuje, bez ikakvog rizika za dalje širenje virusa, a nakon toga će Očna klinika početi da radi punim kapacitetom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    17:05 // 20. 8. 2018.

    Znaci, ono, odes na kliniku da se izlecis- a zaraze te potencijalno opasnom bolescu od koje vid mozes da izgubis jer priucene sestrice i doktorcici ne znaju osnove asepticnog rada i da sve sto dolazi u kontakt sa pacijentima (od aparata do sve ostale opreme i materijala) MORA da se dezinfikuje izmedju pregleda po pravilima Svetske Zdravstvene Organizacije.... majko mila.... :(((((((

  • Zarisna epidemija

    02:02 // 18. 8. 2018.

    Na ocnoj klinici vlada pre svega epidemija nepotizma, koja je mnogo opasnija od navedene, pa se niko ne buni.

  • Mara

    22:11 // 17. 8. 2018.

    Samo nam je to faliolo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: