Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:31, 15. 9. 2021.

| Društvo

Niškom Gerontološkom centru preporuka o zabrani poseta, bez podataka o broju zaraženih koronom

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
gerontoloski
Još nema podataka koliko je korisnika i zaposlenih zaražeo koronom; foto: JV/J. C. M.

Na adresu Gerontološkog centra u Nišu pre dva dana je stigao nalog Inistituta za javno zdravlje iz tog grada u kojem se preporučuje zabrana poseta korisnicima i izlazak korisnika iz Centra, a sve zbog, kako piše, pogoršanja epidemiološke situacije, o čemu govore stanari centra. Iako se ta ustanova nalazi na spisku Ministarstva kao ona u kojoj ima pozitivnih na virus, na pitanja novinara Južnih vesti o kom broju je reč nema odgovora nadležnih.

Da porodice ne mogu da ih posete u Gerontološkom centru kaže jedan korisnik, ali ističe da ne zna koji je razlog.

Zabranjene su posete. Oni već danima ne dozvoljavaju. Sad zbog čega su zabranili, to ne znam - navodi korisnik.

Iz Instituta za javno zdravlje Niš ne odgovaraju zašto su posete zabranjene, ali su novinari imali uvid u preporuku te ustanove Gerontološkom centru.

Imajući u vidu pogoršanje aktuelne epidemiološke situacije odnosno porast obolevanja od respiratornih infekcija i SARS-CoV-2 u populaciji, preporučujemo zabranu poseta korisnicima i izlaske korisnika Doma van vaše ustanove - piše u odluci.

Još nema informacija ni od direktorke Gerontološkog centra jer na pozive novinara ne odgovara.


Niški Gerontološki centar među ustanovama gde je potvrđena korona

Na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja piše da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na teritoriji cele zemlje virus korona potvrđen kod 147 korisnika i 138 zaposlenih.

Među njima je i Gerontološki centar u Nišu, ali nije objavljeno koliko je obolelih od korone u toj ustanovi.

Novinari su poslali pitanja i Institutu za javno zdravlja i Ministarstvu, ali do objavljivanja teksta nije stigao odgovor. Gerontološki centar Zbog velikog broja preminulih, prošle godine je uhapšen tadašnji direktor Gerontološkog centra; foto: J. Ć.

Podsetimo, prošle godine je Krizni štab odlučivao o posetama u gerontološkim centrima. Početkom ove godine odlučio je i da stari u gerontološkim centrima mogu da vide članove porodice ukoliko su vakcinisani protiv kovida.

Kao glavni krivac što je 2020. godine Niš bio jedno od glavnih žarišta korone u Srbiji označen je upravo Gerontološki centar Niš u koji je ušao virus, iako su ustanove ovakvog tipa od državnog vrha ocenjene kao najkritičnija mesta i trebalo je da budu sprovedene najstrože mere kako bi zaštitili korisnike.

Međutim, više od 50 ljudi je preminulo od početka krize. Direktor Milan Stevanović je uhapšen pa smenjen, a na njegovo mesto je postavljena Slađana Maranović Nikolić, kadar SNS-a iz Kučeva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niš

    10:19 // 16. 9. 2021.

    Nije samo direktor Milan bio kriv. Najveći deo krivice snosi doktorka koja je i od njega i od rodbine KRILA da su se korisnici razboljevali, korisnike nije na vreme (a neke nije uopšte) slala na testiranje... Nakon 15 dana od pojave simptoma, korisnik odlazi u bolnicu BEZ ANAMNEZE, sa navodnim simptomima u trajanju 1 dana! Da li to ima smisla?
    Verujem da ima puno ovakvih slučajeva...

    • Nišlija

      11:58 // 16. 9. 2021.

      Kakve li se sve gluposti ovde neće napisati...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: