Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 24. 5. 2023.

| Društvo

Niškom muzeju nagrada za najbolji muzej 2022. godine

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
nagrada muzej
Nagrada "Mihailo Valtrović" za niški Muzej; foto: Narodni muzej Niš

Odabirom izložbi, naučnih skupova, uz otvaranje arheološkog nalazišta Medijana, kojim je porastao broj posetilaca, komisija Muzejskog društva Srbije proglasila je Narodni muzej u Nišu za najbolji muzej protekle godine i dobije nagradu "Mihailo Valtrović".

U odluci komisije piše da je u 2022. godini niški Muzej doživeo pravu afirmaciju uloženog rada, jer je prema rečima komisije, otvaranjem arheološkog nalazišta Medijane broj posetilaca porastao sa 34 hiljada posetilaca na skoro 90 hiljada.

Projekat je podrazumevao rekonstrukciju muzejske zgrade sa rešenjem nove postavke, izgradnju šetnih staza, postavljanje interpretativnih panela i uređenje kompleksa. Medijana je postala nova turistička atrakcija koja ispunjava uslove za ugodan i bezbedan boravak svih posetilaca, uključujući i osobe sa posebnim potrebama - rekli su iz Muzejskog društva Srbije.

Muzej nagrada Odlukom komisije Muzejskog društva Srbije; foto: Narodni muzej Niš U saopštenju komisije piše da su jedni od razloga da niški Muzej proglasi najboljim za 2022. godinu, bili i naučni skupovi sa međunarodnim učešćem, povodom 140 godina od proglašenja Kraljevine Srbije i povodom 80 godina od proboja iz Logora na Crvenom krstu.

Arheolozi Narodnog muzeja Niš su tokom 2022. učestvovali na sistematskim i zaštitnim istraživanjima nekoliko lokaliteta u Nišu i okolini. Izložbene aktivnosti Muzeja su bile posebno atraktivne, kao i radionice za decu. U saradnji sa drugim muzejima niškoj publici predstavljene su i gostujuće izložbe. Jedan od najznačajnijih projekata je "Predstavljanje aktuelnih nosilaca gajdaške prakse u Srbiji", u kom je učestvovalo sedam gajdaša iz različitih delova Srbije - rekli su iz komisije.

Komisija je zaključila da pored edukativnih radionica za decu, izložbi, izdavačkih aktivnosti, komisija zaključuje da je niški Muzej izdvojila prezentacija i ostvarena komunikacija, kao i kolektiv koji se angažovao u svim segmentima muzejske delatnosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • V. Snezana

    11:59 // 25. 5. 2023.

    Cuvam Muzej u secanju, kao uglednu i uspesnu Ustanovu. Ovo sada su fingirani rezultati bez uporista u strucnom radu.

    • Jelica

      19:13 // 30. 5. 2023.

      @V. Snezana odakle biste Vi to znali? Jedno je sigurno: Nišlija ste. Samo Nišlije u celoj Srbiji ne umeju da pohvale uspeh u svojoj sredini

  • Marina

    21:00 // 24. 5. 2023.

    Kako covek moze da se zaposli u niskom muzeju a da nije politicki ?

  • Kwms

    17:48 // 24. 5. 2023.

    Kada ce zgrada muzeja??

    • Jelica

      19:14 // 30. 5. 2023.

      Gradonačelnica je najavila 4.aprila ove godine skori početak izgradnje zgrade Muzeja. Verujem da ni ovi u Muzeju u to ne veruju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: