Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 13. 8. 2020.

| Društvo

Nišlija dizajnirao registarske tablice sa motivima Srbije

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
Eu Tablice
Iz hobija krenuo u dizajn; foto: Petar Jovanović

Kreativniji izgled srpskih registarskih tablica, na kojima su simboli prirode i istorije Srbije, kao i znameniti Srbi, osmislio je i na sajtu Reddit predstavio 22-godišnjak Petar Jovanović. Kaže da je ideju dobio nakon istraživanja o srpskim simbolima, te da je smatrao da bi ovim dizajnom svako mogao da “nosi” identitet svog grada ili kraja. Veruje da bi neke od tablica mogle da se primene, ali bi bio iznenađen da neko uzme u razmatranje njegovu ideju.

Kao zaljubljenik u istoriju i umetnost i ujedno neko ko se iz hobija bavi dizajnom, ovaj mladi Nišlija predstavio je pod svojim alijasom pekizard na sajtu Reddit novi koncept za srpske tablice koji je naišao na dobre reakcije, a mnogi uveliko šeruju njegove ideje na društvenim mrežama. južnevesti2

Za sada je uradio tablice na kojima su Vuk Karadžić, Niš, Beograd, Leskovac, Zlatibor, Đavolja Varoš...

Tablice tog tipa već postoje u Americi, a Petar veruje da uz malo kreativnosti mogu da prođu i u Evropi.

Postojale bi 4 varijante koje bi mogle da se odaberu - etno tablica, koja bi bila uvek crvena, uticajni Srbi u plavoj boji, regionalna tablica sa zelenim dezenom i obična tablica bele boje sa brojevima i nazivom opštine. Jedino što bi se kod njih menjalo je centralni fokus tablice - ideja je Jovanovića.

petar-tablice-dizajn-foto-petar U planu da uradi dizajn tablica za još gradova i regiona; foto: privatna arhivaKod etno tablica bi se menjao grb i naziv ispod njega, kod onih sa znamenitim ličnostima bi se promena odnosila na čoveka koji je predstavljen na tablicama, obrazlaže Jovanović.

Regionalne bi oslikavale pejzaž dela Srbije u kom je registrovano vozilo, pri čemu Nišlija izdvaja Zlatibor, Kopaonik i Vojvodinu kao najzahvalnije za dizajniranje, a kod običnih tablica bi se menjali registarski brojevi i nazivi opština.

Da ne budu samo lepe za oko, već i primenljive, Petar Jovanović se potrudio da ih poboljša i matematički, pa objašnjava da bi prema njegovom konceptu samo Beograd mogao da ima 3 miliona kombinacija njegovih tablica.

Postoji par stvari koje bi otežale primenu, kao na primer to što nema plavi kvadrat sa leve strane, ali ni to nije slučaj sa svim članicama EU, tako da ako bi se neko baš zainatio da ih ubaci, mogle bi da prođu - kaže Jovanović.

južnevesti Da li će vozači u Srbiji umesto postojećeg izgleda belih tablica sa crnim brojevima i slovima dobiti kreativniji dizajn sa nacionalnim motivima, Petar odgovara da to zavisi od onih koji bi ideju mogli da uzmu u razmatranje.

Iskreno to bi me iznenadilo, ali ukoliko dođe do nekog ko bi želeo sa ih i sprovede u delo, sigurno bih se posvetio tome mnogo više. Otvoren sam za izmene dokle god ne naruše mnogo početnu ideju - zaključuje Jovanović.

Dok čeka da njegov dizajn bude primećen i uzet u razmatranje, Petar nastavlja da dizajnira iz hobija i da istražuje istoriju umetnosti i simboliku u Srbiji, a kako je obećao na red dolaze i tablice ostalih gradova sa juga Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mile

    16:30 // 7. 2. 2022.

    Dečko svaka ti čast,oduševio si me dizajnom!
    Žalosno što vlasti države nemaju sluha za tebe,jer su ZATUPLJENI kao nešto znaju!
    Voleo bih da se ovo primeti od strane Ministarsva zaduženog za ovaj resor!
    Voleo bi da vidim kako bi ti uradio DIZAJN LIČNIH KARAT,VOZAČKIH DOZVOLA,SAOBRAĆAJNIH DOZVOLA,I OSTALI DOKUMENTA REPUBLIKE SRBIJE,JER OVO ŠTO DANAS IMAMO TO JE ISKRENO SMEŠNO!
    jOŠ JEDNOM SVAKA Č

  • Ivan

    15:00 // 18. 1. 2021.

    Lepe tablice...svaka cast

  • Mika

    19:11 // 14. 8. 2020.

    Bugarske/Rumunske tablice..... a, prijatelji doticnog se razlupali s' plusevi odma!

    • Misa

      20:11 // 15. 8. 2020.

      Da si mrdnuo is sela znao bi kako izgledaju Rumunske i Bugarske tablice. Ovaj dizajn nema nikakve dodirne tacke sa njima. Bolje cuti i uci gramatiku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: