Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 22. 1. 2020.

| Društvo

Nišlija ide na Kulinarsku Olimpijadu u Štutgartu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
andrija radickovic, foto ar
Andrija Radičković ima priliku da sprema jela pred oko 30.000 ljudi; foto: A. R.

Priliku da u konkurenciji preko 50 zemalja sveta i pred više od 30.000 posetilaca pokaže kulinarske veštine sredinom februara imaće mladi Nišlija Andrija Radičković kao član juniorskog tima Kulinarske federacije Srbije koji će se nadmetati na jednom od najznačajnijih svetskih takmičenja u spremanju jela.

25. Kulinarska Olimpijada biće održana u Štutgartu, a u timu od 10 mladih kuvara iz Srbije naći će se i 22-godišnji Nišlija koji je u rodnom gradu završio Srednju ugostiteljsku školu, a sada je na studijama gastronomije na Viskoj hotelijerskoj školi u Beogradu.

Ovo je veliki uspeh za nas, kakav god rezultat bio na Olimpijadi. Očekuje nas lepo i nesvakidašnje iskustvo - kaže Andrija Radičković.

andrija radickovic, nis, foto ar Juniorska ekipa se reodvno sprema; foto: A. R.

Svoje znanje, koje je praktično usavršavao u restoranima u Španiji, na obali Kosta Brave i u Sjedinjenim Američkim Državama, moći će da prikaže zajedno sa još 9 članova tima koji čine mladi profesionalni kuvari iz Beograda, Novog Sada, Raške, Sremske Mitrovice, Vrbasa i Petrovca na Mlavi.

Najviše me zanimaju meksička i tajlandska kuhunja, kao i moderna gastronomija. Nacionalne kuhinje se prilagođavaju trendovima moderne kuhinje, pa se sada i klasična srpska jela se serviraju na moderni način. Srednju sam završio u Nišu, a najviše zahvaljujući svojim profesorima, koji su uticali na mene, upisao sam studije u Beogradu - priča Radičković.

SCO_2275 Na takmičenju će nastupiti 10 mladih kuvara; foto: Kulinarska federacija Srbije

U konkurenciji juniorskih timova na Kulinarskoj Olimpijadi koja je prvi put održana 1900. godine, pored Srbije, nadmeće se još 11 selekcija, a mladi srpski kuvari takmičenje počinju 15. februara kada imaju zadatak da spreme jela iz nacionalnih kuhinja.

Prvog dana spremamo meni od tri sleda za 60 ljudi, tu su hladno predjelo, glavno jelo i dezert. Priprema se kao u restoranu, a posetioci koji kupuju karte, kupili su mesto za degustaciju menija. U bodovanje ulazi mišljenje gostiju, ali i stručnog žirija. Zanimljivo je da se ne zna ko će biti u žiriju jer će oni biti kao regularni gosti i onda nema posebno lickanje tanjira, već svi moraju da budu perfektni - priča mladi Nišlija.

Posle dana pauze, juniori iz Srbije će 17. februara spremati hladni bife sto za 12 ljudi.

To su više eksponati koji moraju biti jestivi. Ocenjivaće se izgled i ukus. Nakon ta dva dana, generalni pobednik je onaj ko je najbolji u obe kategorije - dodaje Radičković.

SCO_2376 Tim Srbije; foto: Kulinarska federacija Srbije

Pored Radičkovića, tim Srbije čine i Tatjana Bodvaji, Dušan Grujić, Vladimir Jež, Aleksandar Leovac, Aleksandar Vašalić, Mia Vučković, Marija Jakubiv i Danijel Vasiljković.

U pripremama juniorskog tima učestvuje ceo tim Kulinarske federacije Srbije, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije. Mladi kuvari pripreme za takmičenje imaju u restoranima i kuhinjama članova KFS-a, kao i laboratoriji za gastronomiju PMF-a u Novom Sadu.

Ući u istoriju kao deo takmičarkog tima, reprezentativac Srbije, jedan je od izazova koji ovi mladi ljudi nose sa sobom. Izazov učešća ili "vetar u leđa" na jednom ovakvom takmičenju može poboljšati jedino podrška sredine, države i medija i zato budite deo tima koja prati i podržava ovaj mladi tim profesionalaca - navode iz Federacije.

Kulinarska Olimpijada će biti održana od 14. do 19. februara u Štutgartu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    14:23 // 22. 1. 2020.

    Deco a posebno vasi roditelji koji lece svoje komplekse preko vas, shvatite da od svakog posla koji radite, ako ste vrhunski majstor u tome zaradjivacete mnogo lepe pare. Manite se it, medicine, prava ili bilo cega sto vas ne zanima a sto vas vasi roditelji teraju da postanete u zivotu. Ucite i radite u zivotu ono sto volite i sto vas cini srecnim i pare ce uvek da dodju ko tako radi

  • Mladjan Golubovic

    13:59 // 22. 1. 2020.

    Izuzetan mlad momak. Puno uspeha Kume !

  • Mara

    13:01 // 22. 1. 2020.

    Mogli ste lepšu sa ku da mu stavite

    • AbeJasam

      14:23 // 22. 1. 2020.

      Hvala ti Maro na mudrim recima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: