Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:28, 24. 7. 2013.

| Društvo

"Nišlija" iz Tunisa

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg

Pre 8 godina na plaži u Tunisu Nišlijka Jelena otpočela je neformalan razgovor sa Khaledom Dhaouadijem, a sada zajedno sa ćerkom žive u Nišu.

Rođen je u Susu gde je 2005. godine upoznao svoju sadašnju suprugu koja je tamo provodila godišnji odmor. 4 godine kasnije prvi put je kao turista došao u Niš jer je želeo da upozna navike i običaje države u kojoj živi njegova devojka.

Pre godinu dana, došao je opet, ali ovaj put “za stalno”. Oženio se Jelenom, a pre 2 meseca dobili su i ćerku.

Ipak, takvu odluku nije bilo lako doneti. Iako govori arapski, engleski, nemački i italijanski znao je da će biti teško početi sa učenjem potpuno nepoznatog jezika sa 36 godina.

Nije, dodaje Khaled, bilo lako ni napustiti porodični biznis koji je radio u Tunisu, a svakako nije želeo da njegova supruga ostavi svoj posao, pa su odlučili da ostanu u Nisu.

Nišlije, kaže, nemaju predrasude, a i oni malobrojni koji su ih imali, nakon upoznavanja shvate da nema razloga za tim. Srpski jezik delimično razume, ali sa suprugom i prijateljima i dalje razgovara ne engleskom.

- Već razumem kako ljudi ovde razmišljaju i funkcionišu tako da mi život sa Srbima nije problem. Jedina teška stvar ovde je pronaći posao, a jedini način je započeti privatni. 

Khaled kaže da je u Susu, koji je turističko mesto, bio u prilici da upozna različite ljude, kulture i nacionalnosti, a da su mentalitet i stil života u Srbiji veoma slični onima u Tunisu.

- Moglo bi se reći da mi osim porodice, mora pored kojeg sam odrastao i ribe, u Nišu ne nedostaje ništa - dodaje Khaled.

Ni drugačija veroispovest nije, kako kaže, bila prepreka jer oboje imaju razmevanja. Ipak, ponekad i to može biti “problem”.

Khaled objašnjava zašto u vreme Ramazana, koji on kao musliman poštuje, nije 10 dana mogao da se viđa sa prijateljima.

- Ne bi trebalo da jedem, pijem i pušim do mraka i bilo mi je teško da gledam ljude oko sebe kako sve to rade. Međutim, moja supruga je smatrala da postajem nervozan zbog toga, pa sam odlučio da posle 10 dana prestanem - kaže Khaled.

Narednih par godina ostaće u Nišu otvoriti i online prodavnicu orijentalnih predmeta, a ako Nišlije to dobro prihvate otvoriće i restoran jer je po struci gastronom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    01:46 // 25. 7. 2013.

    Eto- od "neformalnih razgovora" se i deca radjaju! Pazite se, turiskinje odlazaka na plazu! :D

  • Milan

    13:53 // 24. 7. 2013.

    usrecila-se !

  • Juznjak

    13:41 // 24. 7. 2013.

    Mogao bi restoran odmah da otvori... Nisu su potrebni takvi restorani... navarno da cene budu prilagodjene juznjackom standardu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: