Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 5. 6. 2023.

| Društvo

Nišlija koji ne može da iseli podstanara pravdu traži na sudu

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
sud
Spor između vlasnika stana i zakupca rešavaće pravni organi; foto: T. T.

Pre pet meseci Nišlija Vanja Dimić iznajmio je očev stan stanaru za koga kaže da je na početku dao depozit, a da do danas nije platio nijednu kiriju i većinu računa. Od novca se oprostio i jedino što želi je da iseli podstanara, pa je protiv njega i podneo tužbu Osnovnom sudu u Nišu. Zakupac nije želeo da komentariše slučaj, a novinarki je najavio da će je tužiti ako tekst bude objavljen uz reči “vi se poigrajte”.

Januara ove godine Dimić je dao u zakup stan ne očekujući, kako kaže za Južne vesti, da će od toga biti na gubitku i u minusu. Zajedno su sklopili ugovor o zakupu stana u kome se navodi da prilikom potpisivanja zakupac nije platio kiriju za prvi mesec, pa je u dokumentu i određen rok za dostavljanje tog novca.

Međutim, vlasnik tvrdi da podstanar do danas nije ispoštovao ugovor i da je platio samo depozit. Ističe da su, umesto zakupca, platili i skoro sve račune.

Oglas je stavljen na sajt i on se javio vrlo brzo, bez mnogo problema smo se dogovorili, nije pokušao ni da obara cenu. Predstavio se kao mnogo uljudan čovek, pismen, kulturan, naseo sam kao dete. Hteo sam da izađem u javnost jer postoji šansa ne da on stane s tim, nego da naredna osoba ne prođe kao ja - navodi Dimić.

Za ovih pet meseci u stanu je bio četiri puta kako bi zakupcu odneo tepih, sto, popravljao kablovsku i menjao osvetljenje. Kaže da je njihov kontakt prestao krajem februara. racun Dimić navodi da je platio skoro sve račune; foto: V. D.

Februara smo se čuli i dogovor je bio da mu pošaljem raskid ugovora o stanovanju. Sastavio sam raskid gde sam napisao da je on odgovoran za kiriju za prvi mesec jer nije plaćao, da raskidam na obostrano zadovoljstvo i da će taj dug da ostane, da on samo izađe i ne plati to - kaže Dimić.

Ipak, taj ugovor je bio jednostrano otkazan. Stanodavac i zakupac nisu uspeli da izglade odnos mirnim putem, pa je njihov slučaj došao i do Osnovnog suda u Nišu. Tužbu je podneo vlasnik stana. Zahteva da se isplati kirija za tri meseca, ali Vanja ističe da im novac nije prioritet već iseljenje stanara.

Tokom trajanja navedenog ugovornog odnosa tuženi nije uredno izmirivao svoje ugovorne obaveze prema tužiocu, po osnovu ugovorne zakupnine i komunalnih troškova - piše u tužbi.


“Vi se poigrajte”

Iznajmljivanje stanova u Nišu sa rastom cena nekretnina je poskupelo, pa se u poslednje vreme mnogi žale na takvu odluku stanodavaca. Više je kritika na račun vlasnika stanova i pored sklopljenog ugovora o zakupu. Međutim, Dimić smatra da taj ugovor njh ne štiti, što se, kaže, uverio na svom ličnom primeru.

Njegove tvrdnje nije želeo da komentariše za javnost zakupac stana, a novinarku je upozorio šta će se desiti ako tekst bude objavljen, pa u nastavku prenosimo deo razgovora.

Zakupac: Vas ću upozoriti, onako ljudski i kulturno i sa poštovanjem, da tekst koji ste objavili isto i redakcija i novinar koji je potpisan, a ne morate ni da se potpišete. Znate, postoji advokatska kancelarija koja, naravno, uz pomoć policije po zakonskim osnovama će doći do imena novinara - istakao je zakupac u telefonskom razgovoru.

niš Zakupac bez komentara; foto: JV Novinarka je pitala ukoliko navodi vlasnika nisu tačni zašto se ne iseli iz stana kada postoji sukob sa njim koji je došao i do Suda.

Zakupac: Ja sam vam sada dao komentar, imaćete tužbu od mene sada kada ovo objavite i izneću lično ovo što ste mi rekli da ja treba da izađem iz stana - dodao je.

Novinarka: Ja sam vas pitala zašto se ne iselite ako imate takav odnos sa stanodavcima.

Zakupac: Je l' ste vi možda meni, je l' bi vi tako uradili platili i otisli?

Novinarka: Hvala vam puno na izdvojenom vremenu, prijatno.

Zakupac: Hvala i vama, ali kažem, eto, vi se poigrajte i dalje i nikakav problem.


Vlasnici i podstanari iz ugla zakona

Sistem iznajmljivanja stanova uređen je Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kao i Zakonom o obligacionim odnosima.

Ovim dokumentima se propisuje potpisivanje ugovora o zakupu između vlasnika stana i zakupca, što je u ovom slučaju i urađeno.

Ugovor je zaključen na godinu dana, ali je nakon drugog meseca vlasnik podneo raskid ugovora. presuda-svajcarci1.jpg Odluku će doneti sud; Ilustracija; foto: bif.rs

Zakupodavac može otkazati ugovor o zakupu ako zakupac ne plati zakupninu ni u roku od 15 dana pošto ga je zakupodavac pozvao na plaćanje - piše u Zakonu o obligacionim odnosima.

Dimić ističe da nije pomogla i ponuda da se zakupac iseli bez nadoknade kirije i plaćanja računa, te da je morao da se obrati i pravnim organima. Prvo ročište je održano 29. maja.

Zakupac se nije pojavio, već njegov advokat. Zakazano je saslušanje svedoka na narednom ročištu, krajem septembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Banda

    18:50 // 5. 6. 2023.

    Ova sadasnja naprednjacka vlast jedino stiti kriminalce i lopove. Suda i Pravde nema. Ogoljena sila i bahatost. Sve dok im ne vidimo ledja srece i veselja nece biti u ovoj zemlji…

    • Станко

      12:08 // 6. 6. 2023.

      Јесте тако је. И док су они на власти неће бити сунчаног Јуна и комарци ће много жешће да уједају. Морамо да им видимо леђа...

  • MIksa

    18:09 // 5. 6. 2023.

    Dođeš u svoj stan kada zakupac nije u njemu. Razbiješ bravu ili vrata, njegove stvari spakuješ u kutiju ili kutije i promeniš bravu, ma vrata ako treba.Kada plati račune vratiš mu stvari, a on ako neće on neka te tuži i pokreće parnicu. A nek proba da udje na silu u tudji posed.

    • Tajansrvenn Alan

      20:40 // 5. 6. 2023.

      Tako je,od reci do reci ! S,druge strane, gospodin Vanja je mnogo blag a sa ovakvim parazitima nema " na kulturno" ! To sto preti novinarki je pucanje iz prazne puske, pokusava da zaplasi !

    • Komplikovano

      20:52 // 5. 6. 2023.

      Nažalost vlasnik na taj način može da izvuče samo deblji kraj, pogotovo ako je zakupac vešt..imala sam sličan slučaj i platila petostruko

    • Никола

      17:01 // 6. 6. 2023.

      Тешко јер постоји уговор. Зато се УГОВОР НЕ ПРАВИ, а тражи се прва и последња кирија ради обезбеђења, јер држава НИКОГА НЕ ШТИТИ, јер овај систем НИЈЕ УРЕЂЕН, јер није довољно да се само плати порез. Уређен систем подразумева много више.

    • cobe čolić

      21:46 // 6. 6. 2023.

      ti osnovnunemas,ko bre da izbaci stanaru stvari ,to je krivicno djelo.

  • Petar

    16:33 // 5. 6. 2023.

    Na zalost, u Srbijici nasoj su jako slabi zakoni sto se tiču imovinskog prava. Tako da su vlasnicima zemljista/nekretnina vezane ruke i nista ne mogu da urade sudskim putem. Zakon ne stiti vlasnike.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: