Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 29. 4. 2019.

| Društvo

Nišlija napravio azil za mačke - spasava ih i čuva na svom imanju

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti

Samo čistom ljubavlju prema životinjama - objašnjava Nišlija dvorište puno mačaka na Delijskom visu u Nišu. Već godinama ih spasava sa ulice, nalazi pored kontejnera, čak je i tek rođene a odbačene uspeo da očuva. Sada 90 % svog vremena provodi sa mačkama u svom sopstvenom azilu.

Sve imaju svoje ime i veoma su druželjubive i radoznale. Rade sve ono što je uobičajeno za mačke - sede na kartonu, predu, guraju šapicama stvari sa visine, jure predmete koji se brzo miču, penju se u krilo. Mačak Junior Mačke različitih generacija žive zajedno; Foto: V. Milić

Kikica je jedna od najstarijih mačaka na ovom mestu - ima 11 godina, a njen staratelj kaže da u njegovoj mačijoj porodici ima i onih koje žive sa svojim čukun-unucima.

Osim tridesetak mačaka, a ni sam ne zna koji im je tačan broj, čuva i dva psa, a često na njegovo imanje zaluta i zadrži se još po neka životinjska vrsta. Ipak, kada bi morao da se odluči samo za jednu životinju, kaže da bi to bila mačka.

Mačke su graciozne, umiljate, saosećajne. Jedna je čak odgajila štence koje smo žena i ja pronašli bačene ispod mosta. Mačke su nekako fascinantne životinje - opisuje ih ovaj Nišlija.

Mačke Imaju omiljena mesta za opuštanje; Foto: V. MilićSkoro sve mačke je dosad sterilisao, a hrana i vakcinacija nisu mala stavka u budžetu. Srećom, i njegova porodica voli životinje, pa se nađe novac i za ovoliko mnogo maca.

Za ljubitelje mačaka njegova vikendica nadomak naselja je pravi mali raj.

Ipak, on ne želi u javnost, niti da ljudi znaju gde dovodi mačke koje spasi sa ulice, jer smatra da bi ga neko prijavio zbog velikog broja životinja, te da bi imao problema sa komunalnom policijom.

Tuđe mačke ne bi mogao da prihvata jer nema nikakav izvor finansija namenjen pravom azilu. Ipak, nije imun na one životinje koje sam pronađe bespomoćne na ulici.

Našao sam jednu sa pupčanom vrpcom, bačenu. Uspeo sam da je očuvam, hranio je na cuclu - govori.

Mačke Velika mačija porodica na Delijskom visu; Foto: V. MilićIako ne žive u blagostanju, ne idu kod frizera i nemaju sopstveni nameštaj ni skupe rekvizite, ove mačke deluju srećno sa njim, u prirodi, daleko od deponija, automobila i drugih opasnosti grada.

I ovaj Nišlija je na mestu na kome želi da bude i rado provodi vreme sa svojim krznenim prijateljima, a da li će njegov azil jednog dana postati pravo profesionalno prihvatilište za mačke, i posao od koga bi mogao da živi, ni sam ne zna.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    07:39 // 2. 5. 2019.

    Nekad i medicina mora da da svoj sud!

    • anis

      11:02 // 2. 5. 2019.

      Jedan ouzo za tebe.Bravo!

  • Mika

    13:07 // 1. 5. 2019.

    Po gomili ovih nebuloznih komentara vidi se na kom nivou smo kao nacija, i koliko smo daleko od normalnih, razvijenih zemalja i ljudi. Nismo mi za EU i Evropu.

    • pitam se

      17:47 // 1. 5. 2019.

      Koji su po tebi nebulozni,a koji ne? Ima gi razni. Nebulozo je da cuvas deset macaka u avliji i da to neko proglasi azilom.To je za inspekciju,a ne za pohvalu i divljenje.U civilizivanoj zemlji se zna sta i gde moze.

    • ???

      06:51 // 2. 5. 2019.

      DaJ,molim te,kaži mi gde to u uređenoj državi u naseljenom mestu,periferiji grada ili skoro u centru postoje azili za pse i mačke?

  • nisliski mohikanac

    11:54 // 1. 5. 2019.

    ide prica da je biznis u tome sto sve sro sinteri skupe oni preuzmu,onda uzmu pare od eu kao cuvaju,pa,ih opet puste I tako u krug a lova radi

    • Kristi

      00:56 // 2. 5. 2019.

      Vidi se ne samo po tvom niku, već i po komentaru da si mohikanac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: