Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 30. 1. 2023.

| Društvo

Nišlija "oživljava" Srednji vek i promoviše kulturu vitezova

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
zmajeva griva (1)
"Biti vitez danas je veoma teško. Važno je biti pravedan borac i boriti se za svoje ciljeve i biti istrajan u tome" foto: Srđan Pavlović

Osnivač družine “Zmajeva griva” Dušan Hadžić godinama fasciniran srednjevekovnom kulturom oživljava i rekonstruiše taj način života, a poslednjih 7 godina organizuje međunarodni viteški festival “Zaštitnici tvrđave” u Nišu. Biti vitez za Dušana predstavlja pravdu i čast, ali i istrajnost u ostvarivanju ciljeva.

zmajeva griva (2) Poslednjih 7 godina družina "Zmajeva griva" organizuje međunarodni festival "Zaštitnici tvrđave" foto: Srđan PavlovićPrvi put duh viteške kulture Dušan je osetio na srednjovekovnom festivalu u Nemačkoj, kada mu se rodila ideja da u rodnom gradu pokuša da organizuje sličan festival, a kako kaže još kao dečak maštao je o maču i oklopu.

Kada sam počinjao nisam imamo neki određeni period koji obrađujem, radio sam 14. vek i počeo da skupljam i pravim opremu sve više i više - kaže Dušan.

zmajeva griva (4) Dušan Hadžić zajedno sa verenicom renovira kuću u srednjovekovnom stilu Iako “Zmajeva griva” postoji 7 godina, Dušan vitešku opremu izrađuje mnogo duže, kako kaže, prvo što je napravio bio je oklop od alkica, poznatiji kao verižna košulja. Nakon što se namotavanjem žice na metalnu šipku dobije spirala, seckanjem žice dobijaju se alkice od kojih se košulja pravi.

Alkice se kleštima zatvaraju da bi se dobio oblik slova O i jedan deo alkica u obliku slova C koje služe za spajanje i pletenje. Kada se to spremi onda počinje pletenje na oblik C se stavljaju 4 alkice O oblika i onda se oblik C zatvori i dobije se takozvana "petica", pet spojenih alkica i tako se nastavlja dok se ne dobije dovoljan broj i onda se "petice" sada spajanu jedna sa drugom i tako se plete veriža - rekao je Dušan Hadžić.

Zalazeći sve dublje u srednji vek, interesovanja Dušana i “Zmajeve grive” preselili su se iz 14. u 12. vek u period Kijevske Rusije.

Počeli su da me fasciniraju lamelarni oklopi tako da udruženje sada obrađuje period 12. veka Kijevske Rusije. Moram da napomenem da me posebno fascinira rimski period zbog same opreme i načina borbi i ratovanja tako da sada imam nekoliko kompleta za legionara iz rimskog perioda. Ja volim da kažem za sebe da pokušavam da živim u srednjem veku koliko je god moguće, čak i svoju kuću uredjujem sa verenicom u srednjevekovnom stilu - kaže Dušan.

zmajeva griva Srednjovekovno oružje i oruđe Dušan Hadžić izrađuje sam foto: Srđan Pavlović Rad udruženja ograničen je slobodnim vremenom članova, ali kako Dušan kaže, uvek nađu dovoljno vremena za trening, razmenu informacija o oklopima i oružju, kao i o budućim planovima festivala “Zaštitnici tvrđave”, koji poslednjih godina ima međunarodni karakter jer dolaze učesnici iz cele Evrope, kako Dušan kaže od Belgijanaca, Čeha i Slovaka, do zemalja iz okruženja.

Posle osnivanja udruženja, rešio sam da se oprobam i u organizaciji festivala i to traje dobrih 7 godina. Na festivalu imamo dosta turnira, od grupnih i pojedinačnih borbi, srednjovekovnom streličarstvu, ali i takmičenju u ispijanju piva, na koje mogu da se prijave samo punoletni - rekao je Dušan.

Svi zainteresovani imaju prilike da uživo vide u Istorijskom arhivu Niša, postavku oružja, oruđa i opreme vojnika koji su koračali ovim prostorima od Antike do Srednjeg veka, koje su Dušan i njegova družina napravili. Izložba će trajati do sredine februara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Каћа

    12:24 // 3. 2. 2023.

    Браво!!!То је један од најсветлијих периода Србске историје!!

  • Prosvetar

    18:46 // 1. 2. 2023.

    Čitajući komentare svetih se Radoja Domanovića i njegovih besmrtnih reči iz pripovetke "Mrtvo more" "to kod nas ne može da bude"....
    Samo napred, budi drugačiji, slični tebi se raduju tvojoj hrabrosti da se izrazim na način na koji ti želiš....Pozdrav

  • Mrk

    16:01 // 1. 2. 2023.

    Petarda hahahah

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: