Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 2. 7. 2012.

| Društvo

Nišlija počasni građanin Gruzije!

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Jurica Stankovic
Jurica Stanković sa pasošem Gruzije

Jurica Stanković obnovio je skijalište na Kavkazu i lično od predsednika Gruzije Mikhaila Sakašvilija dobio pasoš ove zemlje.

Kada je pre devet meseci otišao u Gruziju Jurica Stanković, jedini srpski magistar skijanja, nije ni sanjao da će jednog dana postati počasni građanin ove zemlje.

Desetostruki državni prvak u skijanju i snoubordu, dugogodišnji trener snoubord reprezentacija Srbije i Grčke, posle sportske karijere okrenuo se organizaciji skijališta u Srbiji.

U Javnom preduzeću “Skijališta Srbije” proveo je tri godine, ali, kako kaže, političke nesuglasice učinile su svoje.

- U tom preduzeću proveo sam tri godine. Jedan period na mestu pomoćnika generalnog direktora "Skijališta Srbije", a jedan kao rukovodilac ski centra "Kopaonik". U mom mandatu desile su se velike promene na Kopaoniku. Nove žičare, postrojenja za veštački sneg, rekonstruisane su staze. Napravili smo rekord po broju prodatih karata. Nakon toga došlo je do političkih nesuglasica, jer ja nisam član nijedne partije. Sve što vredi Srbija se trudi da istera i to se pokazalo i na mom slučaju – rekao je Stanković.

Na preporuku čuvene svetske kompanije za projektovanje skijališta "Ecosign" koja je radila ski staze u Sočiju, Kalgariju, Naganu i mnogim drugim mestima Nišlija Jurica Stanković odlazi u Gruziju.

Na planini Kavkaz već je postojalo skijalište Gudauri koje je trebalo renovirati i otvoriti za turiste i nove goste. Kako kaže Stanković, on je to uspeo da uradi za samo devet meseci. Jurica Jurica Stanković na Kavkazu

- Gudauri se nalazi na najlepšem delu Kavkaza, na površini od 100 kvadratnih kilometara. Ima idealnu klimu i najvišu žičaru koja izlazi na čak 3.500 metara nadmorske visine. Trajanje snega je nekih 6 meseci, tako da praktično nema potrebe za veštačkim. Za samo jednu sezonu ja sam tamo napravio 20 kilometara novih staza, 3 nove žičare, osavremenio sam i modernizovao skijalište – kaže Stanković.

On ističe da je nakon završene sezone profit povećan za preko milion evra, 4 puta je povećana prodaja karata, a izgrađeno je duplo više kilometara staza.

- Kao kruna uspeha dolazi nagrada predsednika Gruzije koji mi je lično u svom kabinetu uručio njihov pasoš. Na to sam vrlo ponosan i nisam se uopšte dvoumio da li da prihvatim. Oni su takođe pravoslavna zemlja, a ja sam se po prvi put u drugoj zemlji osećao kao da sam kući – zaključio je Jurica.

Jurici Stankoviću, kako kaže, ponude stižu sa svih strana. Zovu ga Azerbejdžanci, Šveđani, Norvežani i Švajcarci, ali on bi najradije ostao u svojoj zemlji.

- Tu mi je porodica, dvoje male dece. Priča sa "Skijalištima Srbije" nije gotova i ja bih voleo da se otvori konkurs, da stanem svakom na crtu – bio je jasan jedini srpski magistar skijanja.

Nema diplome u svom rodnom gradu

Iako je, kako kaže, bio više puta prvak države u skijanju, ispit iz ovog predmeta na Fakultetu fizičke kulture u Nišu nije mogao da položi. jurica3 Testiranje žičare

- Nisam mogao da završim fakultet u svom rodnom gradu. Skijanje nisam mogao da položim. Stalno, prema rečima profesora, nešto nije valjalo. Sigurno tu postoji neka pozadina priče, ali ja sam na kraju morao da se prebacim u Leposavić i tamo sam završio četvrtu godinu. Znate kako kaže naš narod, mnogo je teže biti pop u svom selu, nego negde drugde – kroz smeh priča Jurica Stanković.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sky Pantic

    02:22 // 7. 7. 2012.

    To Jureeee. Znao sam ja da ces biti veliki i slavan. Veliki pozz od tvog Ucitelja iz Park City.

  • srdjan pantic

    02:20 // 7. 7. 2012.

    To Jure Brate moj. Znao sam ja da ces ti uspeti utom sportu.Drago mi je sto smo nekada zajedno vozili po tim nasim planinama. veliki poz iz Park City..

  • Rudaj Boban

    09:52 // 5. 7. 2012.

    Jure, zelim ti sve najbolje u radu i da nastavis da ih (gi) šamaraš svojim rezultatima.
    Volim Niš, ali zbog velikog broja ljudi koji su na odgovornim mestima,a koji neznaju dalje od svog stomaka i nemaju viziju budućnosti modernizacije Niša,taj grad mi je postao odvratan. Niš izgleda kao i pre 12 godina kada sam se odelio. Mogao bi da se pozabaviš i arhitekturom pa da im pokažeš ono što oni nisu naučili na Niškom fakultetu a dobili su diplome. Veliki pozdrav prijatelju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: