Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 17. 8. 2020.

| Društvo

Nišlija postao omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Uroš Anđelković omladinski delegat Srbije u UN
Nada se da će u budućnosti raditi u UN; foto: print screen/unaserbia.rs

U drugom sazivu zaredom Niš će imati predstavnika među omladinskim delegatima u Ujedinjenim nacijama, pošto je jedan od dva predstavnika Srbije u narednom mandatu 25-godišnji apsolvent Pravnog fakulteta u Beogradu Nišlija Uroš Anđelković. On i Nevena Mušatović iz Zaječara dobiće šansu da se uključe u borbu za poboljšanje položaja mladih i da predstavljaju Srbiju na skupovima pod okriljem UN, samo zbog pandemije i dalje ne znaju kako će se oni održavati.

Anđelković i Mušatovićeva su preko javnog konkursa i testiranja stigli do zvanja omladinskih delegata.

Ne postoji veća čast, veći ponos i veća odgovornost od toga da predstavljaš svoju zemlju u Ujedinjenim nacijama - telu koje svojim aktivnostima utiče na živote svih nas - napisao je Anđelković na Fejsbuku.

Iz ove pozicije će, kaže Anđelković, moći da se uključe u borbu za poboljšanje položaja mladih, a dobijaju i zvanje savetnika za mlade u stalnim misijama Srbije u UN. Neki od problema za čije će se rešavanje zalagati su, priča ovaj Nišlija, kvalitetnije obrazovanje, zapošljavanje, uključivanja u omladinske politike, nepoverenje u institucije, te izazovi koje je nametnula pandemija.

Kao dobar primer rešenja možemo da kažemo kod zapošljavanja to bi bilo podsticanje preduzetništva sa olakšicama za početnike, podsticanja kompanija za prijem mladih nezaposlenih, kao što je program "Moja prva plata" koji će stupiti na snagu uskoro. Konkretna inicijativa bi bilo i zalaganje da prakse budu obavezno plaćene - navodi Anđelković.

Imaju u planu i da razgovaraju sa mladima širom Srbije, i da od njih čuju o drugim problemima, kao i idejama za rešavanje.

S druge strane, nakon učešća na skupovima u UN i komunikacije sa mladim delegatima iz drugih zemalja moguće je da se u diskusijima utvrde neka rešenja i da saznamo primere dobre prakse u drugim zemljama koje bi bili primenjivi i kod nas - rekao je ovaj Nišlija.

Kako mu je želja da u budućnosti radi u Ujedinjenim nacijama, i to u nekoj od misija kako bi pomogao ljudima u najugroženijim područjima, Anđelković kaže da mu je zvanje omladinskog delegata dvostruko zadovoljstvo.

Inače, u prošlom mandatu jedna od dva predstavnika bila je još jedna Nišlijka Katarina Velkov, koja je dobila priliku da govori i na zasedanju Ujedinjenih nacija, a o celom iskustvu govorila je u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    20:20 // 17. 8. 2020.

    Ce se usreci. Beskorisna organizacija.

  • Petar SNS

    15:47 // 17. 8. 2020.

    Bravo momče, bravo momčino! U zdravoj zemlji zdrava pamet!!! Ovo je ponos naše zemlje-naša deca!!! Još jednom čestitam..

  • Yutka

    15:21 // 17. 8. 2020.

    Bravo za mladog momka. Svima bih preporucio knjigu Ketrin Bolkovac "Podkazivac". Americku policajku Hrvatskog porekla koja je koja je radila kao mirotvorac UN u BiH posle rata. Knjiga je bazirana na nju kao ocevidca u lancu prostitucije i pedofilije u BiH u koji su bili umesani i bili musterije mirotvorci UN. Snimljen je i film po njizi s glumcima kao Rejcel Vajs,M.Beluci i Benedick Kumberbac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: