Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:48, 16. 4. 2020.

| Društvo

Nišlija pozitivan na koronu čekao nedelju dana na prijem u privremenu bolnicu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
cair
Neki duže čekali smeštaj; ilustracija, foto: MO

Dok nadležni tvrde da u Nišu ima dovoljno mesta u privremenim bolnicama za zaražene korona virusom, jedan Nišlija čekao je, pošto je imao pozitivan nalaz, od četvrtka 9. aprila da bude primljen u neki od centara u kojima se smeštaju zaraženi sa lakšom kliničkom slikom. Ovaj građanin kaže da su ga zaturili na nekom spisku i pronašli tek kad su došli po njegovog maloletnog sina koji je isto bio pozitivan.

Prošlog četvrtka Nišliji (čije ime je poznato novinaru) je utvrđeno da je zaražen korona virusom. Tog dana mu je testiran i sin. Iako je trebalo da odmah bude prebačen u neki od privremenih bolnica za zaražene, to nije učinjeno. Kako tvrdi, čekao kod kuće jer su ga izgubili u birokratiji i spisku za transport. Čekao je poziv medicinara, a zvali su ga policajci i proveravali da li je u izolaciji.

U utorak 14. aprila stigao mu je poziv da mu je i maloletni sin zaražen i da mladić mora u privremenu bolnicu. Želeo je da pođe sa svojim detetom, ali ovom Nišliji su rekli da nemaju nalog za njega.

Rekli su sinu da se spremi za transport u sredu. Zvali su telefonom ponovo u utorak uveče u 23 sata. Odložili smo do sutra (sreda) da vidimo da li idem i ja ili on sam kao maloletan. Mene nisu želeli da me prime u transport jer nemaju nalog. Sutradan su me našli na nekom spisku koji su zaturili, pa su mi rekli da mogu i ja da pođem - priča Nišlija.

Navodi i da su ih zajedno odvezli do Doma kod Medicinskog fakulteta, gde je jedna od improvizovanih bolnica. Ipak, kako kaže, tu su čekali sat vremena ispred ulaza i onda im je rečeno da nema mesta. Na kraju ih je ekipa Hitne pomoći odvezla u drugi privremeni smeštaj. hitna Odvezla ih HP; foto: arhiva JV

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas na redovnoj konferenciji Kriznog štaba da su kapaciteti privremenih bolnica spremni za sve sa sumnjom i pozitivne na kovid 19, pa mu nije jasno zašto neko tvrdi da nema mesta ili da nije primljen.

Kapaciteti na jugu Srbije su spremni da prime sve građane koji imaju sumnju na kovid, pa i one kojima je dijagnostifikovan kovid 19. KC je taj koji leči teške i srednje teške, sa lakšom slikom pozitivni idu privremene bolnice. One raspolažu kapacitetima da mogu primiti sve. Nije problemi ni u čemu, nije mi baš najjasnije zašto neko tvrdi da nema mesta ili da nije primljen. Mi takvih pritužbi nismo imali - rekao je Tiodorović.

Da Niš ima dovoljno privremenih bolnica i da novi kapaciteti neće biti otvarani jer se očekuju prva otpuštanja pacijenata iz hale "Čair" rekao je danas i predsednik Štaba za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu Branislav Nedimović.

Za to vreme, zaraženi Nišlija sa svojim sinom leži u istoj sobi jedne od privremenih bolnica i čeka ozdravljenje. Nada se negativnom nalazu na sledećem testu i upozorava na nefunkcionisanje sistema i birokratiju u kojoj se jedan oboleli može izgubiti.

Ostale vesti o korona virusu na jugu Srbije, možete čitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislije nije bitno

    08:42 // 17. 4. 2020.

    To što je jedan nišlija zaturen na spisku cekao nedelju dana nije bitno, bitno je da je zavrsen kruzni tok, da se gradi Naucno tehnološki park bitno je šta kazu gospoda iz KLERP koliko je projekata zavrseno koji nisu oni zavrsila jer su prvog dana vanrednog stanja svi napustili kancelarije sem sekretarica to je bitno. Zato neka je ovom coveku bog upomoc i svima nama pa kad sve prođe, pamtimo.

  • Mara

    05:41 // 17. 4. 2020.

    svaka čast

    • Vlada

      02:05 // 18. 4. 2020.

      Svaka im čast što su uspeli da "zature spisak" ili je to samo današnji komentar po bot rasporedu?

  • Mika

    00:35 // 17. 4. 2020.

    Ih...pa sta je nedelju dana cekanja za tamo neku koronu! Ce vas odvezemo kad stignemo- strpite se malo...A, kad u KC Nis pacijente sa malignitetima teraju da cekaju MESECIMA dok se prisete sta/kako da ih testiraju, pa da odluce kakvu terapiju da im daju (i da li), pa se ceka na rezultate po mesec+ dana, ili samo prepisuju antibiotike kao preventivu- onda nedelju dana cekanja nije nista!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: