Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 19. 3. 2021.

| Društvo

Nišlija sa kovidom pisao nadležnima: Promenite sistem sa ambulantama da ne doprinosi širenju virusa

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
kovid ambulanta
Ima predloge da pacijenti ne bi išli iz jedne ambulante u drugu; foto: Vanja Keser

U dve od tri kovid ambulante u Nišu dostupan je rendgen aparat, infuziju pacijenti mogu da primaju u jednoj, pa je Nišlija, koji je zbog kovida prošao kroz sistem zdravstvene zaštite i sa virusom išao od jedne do druge ambulante, pisao nadležnima o tome šta bi iz ugla pacijenta moralo da bude bolje. U odgovoru iz Doma zdravlja kažu da svakodnevno prate situaciju i preduzimaju sve što mogu kako bi uslovi za pacijente, kojih je sve više iz dana u dan, bili što bolji.

Niš beleži rekordan broj pregleda pacijenata sa simtomima korone, pa su odnedavno na raspolaganju tri kovid ambulante Doma zdravlja u gradu - "Duvanište", "Čair" i "Branko Bjegović".

Međutim, jedan od pacijenata svedoči da u postojećem sistemu kovid pozitivni pacijenti idu iz jedne ambulante u drugu zbog dijagnostike i terapije i predlaže da se to promeni, jer doprinosi širenju virusa u Nišu.

Opisuje kako to u praksi izgleda: kovid ambulanta Sve veće gužve u kovid ambulantama, a rengden aparat dostupan u dve od tri; foto: JV-J.Adamović

Pacijenti sa simptomim se obraćaju kovid ambulatni u Čairu, a nakon pregleda se upućuju na rendgen pluća koji je nalazi u ambulanti u Duvaništu, koja se nalazi na 3 km udaljenosti. Kako pacijent koji ima simptome ide na naredni pregled u ambulantu koja je 3 km udaljena od prijemne? Autobusom, taksijem, pešice, prevozi ih ukućanin ili prijatelj? Nakon snimanja pluća u ambulanti u Duvaništu, pacijent se vraća u prijemnu ambulantu u Čairu (3km) radi određivanja terapije. Prevoz je ponovo autobus, taksi, prevoz od strane druge osobe - priča Nišlija.

Pacijenti kojima je potrebna terapija mogu da je prime samo u ambulanti "Čair", što ponovo znači da iz dve u kojima su bili na pregledu moraju da odlaze nekim prevozom, neki i svakodnevno ako tako lekari prepišu, pa ovaj Nišlija smatra da tako na neki način krše i samoizolaciju.

Kako da neko ko živi u prigradskom naselju (7 km od Čaira), ima temperaturu, otežano diše, sa upalom celog organizma, može da dolazi u ambulantu u "Čairu" 7 dana kako bi primio terapiju? Autobusom, taksijem, pešice, prevozom od strane druge osobe-negativne na Kovid? - pita on.

kovid ambulanta cair Na terapiju mogu samo u Čair; foto: JV/S. J. Svedoči i da su Nišlije prethodnih dana čekale pregled u dvorištu ambulante, gde ne postoji nikakva nadstrešnica kako bi se zaštitili od kiše koja je padala, a nema ni mesta za sedenje za one koji čekaju prijem, a takvih je sve više.

U pismu koje je dostavio Južnim vestima, ali i nadležnima, dao je i predloge kako da se sistem unapredi i napominje da to želi zbog dobrobiti svih, kako koronavirus ne bi nastavio da se širi među građanima.

Instalirajte nadstrešnice u dvorištu dispanzera - šator, najlon, bilo šta. Investicija 0 rsd - ukoliko se šator pozajmi od vojske, planinarskog društva, GSS. Instralirajte sedeća mesta u dvorištu ambulante u Čairu - klupe, stolice. Investicija 0 rsd - pozajmite stolice iz škola koje ne rade. Prenesite rendgen u objekat/stadion FK Radničkog, ili bazen Čair, koji se nalazi odmah do sportskog dipanzera. Investicija 0 rsd - piše čitalac.

lekari korona Sve više posla za lekare u kovid ambulantama; foto: Vanja Keser Iz Doma zdravlja navode da osim pomenute tri kovid ambulante za odrasle u Nišu radi i jedna za decu do 18 godina, kao i ona Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika i Železničke ambulante. Potvrđuju da su rendgen aparati dostupni u ambulanti u Duvaništu i naselju Branko Bjegović i oni su dostupni svim pacijentima.

Ne preciziraju da li je uopšte moguće da u svim kovid ambulantama bude dostupno sve i da li je to u planu, ali ističu da preduzimaju sve mere da poboljšaju uslove u njima.

Ampuliranu terapiju kod pacijenata sumnjivih na Kovid 19 aplikujemo u sve tri zdravstvene stanice, a infuzionu terapiju svi građani Niša primaju u zdravstvenoj stanici "Čair". Broj pregleda u sve tri Kovid ambulante iz dana u dan je sve veći. Medicinsko osoblje ulaže izuzetne napore u zbrinjavanju velikog broja pacijenata već godinu dana. Rukovodstvo Doma zdravlja Niš svakodnevno prati situaciju u kovid ambulantama i preduzima mere u cilju poboljšanja uslova za pacijente - navode u odgovoru.

Takođe apeluju na građane da poštuju sve mere protiv širenja virusa i da se vakcinišu, uz poruku da je svima želja da se što pre vratimo normalnom načinu života bez maski i distance.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Uozbiljite se poslednje je vreme!

    09:12 // 20. 3. 2021.

    Smatram da treba sve drugačije organizovati
    NIJE NORMALNO DA PACIJENTI SA SIMPTOMIMA ČEKAJU U RED NAPOLJU KADA JE TEMPERATURA ISPOD NULE drugo pomognite lekarima i medicinskom osoblju
    dajte ljudima veće plate bolju opremu dajte organizujte se šta ulažete novac u neke gluposti u beton i gvoždje, pomozi državo!!!

    • Nikola

      10:52 // 20. 3. 2021.

      Kad je bilo ispod nule? Radno vreme ambulante je od 7 do 22h. Drugo da li su lekari krivi za gužve ili klinci koji i dalje prave žurke? Kriva vam je čaša jer ne može da stane 5 litra vode. Kad se lečili samo Kovid pacijenti muka je bila da se drugi ne leče. Sada kad se leče i jedni i drugi problem je gužva. Pa ko je kriv za gužvu... sedite kuci i nećete se zaraziti

    • Koralovo

      14:24 // 20. 3. 2021.

      Epa znaš šta bilo je ispod nule i čovek je potpuno u pravu gde još načeti pacijenti sa upalama čekaju napolje postrojeni u red kao sardine, dok pada kiša ili duva vetar ovako hladan i rovit.

  • čekaj, čekaj..

    19:27 // 19. 3. 2021.

    slažem se sa ''Nišlijom'', ali hoću da kažem nešto drugo. Kako bi bilo da reagujete i ljude koji ne haju za koronu, koji govore kako je sve to naduvano i koji su zimovali na Kopaoniku i Zlatiboru?! Šta mislite koliko bilo koja zdravstvena ustanova još može da izdrži bezobrazluk onih ljudi koji u kameru kažu da neće da se štite?! Hajde malo obratite se njima!

  • Covid pozitivan

    18:39 // 19. 3. 2021.

    Ja se zarazio zbog stomačnog virusa.. Jedini izbor kovid ambulanta.. i AG i PCR negativan i posle 5 dana dobijem kovid. I evo sad gulim izolaciju..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: