Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 4. 10. 2023.

| Društvo

Nišlija svedoči da je dobio pogrešnu terapiju u Urgentnom centru i traži odgovornost, UKC negira propuste

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Urgentni centar
Kaže da nije dobio adekvatnu terapiju i da su ga pitali zašto je došao u sred noći; foto: Vanja Keser

Sa bolovima u nozi je Nišlija Aleksandar Popović pre nekoliko noći upućen u Urgentni centar Niš, gde svedoči da su ga tehničar i lekar prvo ispitivali zašto je došao u to doba ako bolove ima već par dana, da bi mu nakon pregleda samo dali izveštaj bez objašnjenja o njegovom stanju, uz propisanu terapiju. Sumnjao je u postavljenu dijagnozu, pa je otišao na pregled i u privatnu kliniku, gde kaže da je potvrdio svoje sumnje, a slučaj je prijavio i niškoj Savetnici za zaštitu prava pacijenata, koja se proglasila nenadležnom, dok iz UKC Niš uveravaju da nije bilo nikakvih propusta u njegovom zbrinjavanju.

Aleksandar Popović je pevač iz Niša, a novinarima se javio nakon neprijatnosti u Urgentnom centru i opisao detaljno šta se dogodilo u noći između nedelje 1. i ponedeljka 2. oktobra, kada se prvo javio Hitnoj pomoći zbog bolova u levoj nozi, a nakon pregleda je upućen u Urgentni centar zbog sumnje na trombozu.

Ipak, svedoči da su mu tamo umesto hitnog pregleda tehničar i lekar nekoliko puta postavili isto pitanje - zašto je došao u pola 4 ujutru zbog bolova u nozi koji traju nekoliko dana. Na tome su, kaže, insistirali i kada im je objasnio da su bolovi bili toliko jaki da više nije mogao da se osloni na nju. Aleksandar Popović Aleksandar prijavio nadležnima, ali Savetnica kaže da nije nadležna, a UKC da nije bilo propusta; foto: privatna arhiva

Rekao sam da ne razumem i zašto me to pita, zatim mi je malo drskije rekao pa što ste došli baš u pola 4, zašto ne ranije, odgovorio sam da sam bio na poslu, da sam pevač i da mi se u toku svirke bol pojačao i čim sam završio i doputovao iz Leskovca, uputio se u Hitnu pomoć. Pozvao je vaskularnog hirurga, koji je došao vidno nervozan i neraspoložen, još uvek sanovan, pretpostavljam da je spavao. Pitao je o čemu se radi, ponovio sam mu to što sam rekao i medicinaru pre koji minut, na šta mi je drsko odgovorio i što ste došli u pola 4? Na šta sam ja, već uznemiren i preplavljen osećajem neprijatnosti, jer mi se drugi put postavlja to pitanje u roku od 5 minuta, pitao, oprostite je li ovo Urgentni centar? - prepričava situaciju Aleksandar.

Kaže da je doktor, po njegovoj oceni, vrlo bezobrazno i drsko nastavio da ga ispituje "šta je tu urgentno", a nakon kraće rasprave mu je još jednom objasnio da je došao zbog bolova, a ne da se svađa sa njima, kao i da u Urgentni centar ljudi ne dolaze bez preke potrebe.

Takođe sam dodao da ako smatra da mi nije ništa, da mi izda nalaz u kom to tvrdi, da ga potpiše da me pušta kući na vlastitu odgovornost. Na to se ućutao, obavio kratak pregled, otkucao izveštaj sa terapijom, rekao da injekcije primam 7 dana i da mažem prepisanu kremu, kontrola za 7 dana po potrebi ranije. Ne rekavši mi ni reči o mom stanju, zaključku pregleda i dijagnozi - ističe Aleksandar.

Pokušao je da razgovara sa doktorom i pita ga o svom stanju, ali nije dobio precizan odgovor na to "šta mu je".

Pošto sam ranije imao slične simptome od ujeda insekta, pitao sam doktora da li to znači da ipak imam neki problem vaskularne prirode, ne radi se o nekoj alergiji, ili ujedu insekta (da bih znao gde dalje da se uputim da ispitam uzrok svog problema, s obzirom da od doktora nisam dobio nikakvu informaciju) pogledao me i vrlo ironičnim i krajnje bezobraznim tonom rekao da, da, i samo izašao iz sale, i vratio se, pretpostavljam, spavanju - zaključuje.

Urgentni centar je umesto sa olakšanjem napustio uznemiren, ističe, jer nije znao kada i gde može da primi propisanu terapiju, a pretragom na Guglu da je dijagnoza koju je dobio tromb.

Iz Uprave UKC Niš tvrde da su nakon temeljne provere utvrdili da nije bilo nikakvih propusta u zbrinjavanju pomenutog pacijenta, a da je to utvrđeno i nakon što je generalni direktor naložio svim zdravstvenim radnicima koji su te noći radili u Urgentnom centru da napišu izjave i odgovaraju za njihovu istinitost. klinicki centar Iz Uprave tvrde da nije bilo nikakvih propusta; foto: Vanja Keser

Nakon sveobuhvatne provere istih, kao i informacionog sistema u kome se evidentira lečenje, zbrinjavanje i hospitalizacija pacijenta, obaveštavamo Vas da je čitaocu portala za koji radite i koji je Vama uputio prigovor, ali i iskoristio priliku da na društvenim mrežama maliciozno dezavuiše rad i trud medicinira UKC Niš, u najkraćem roku ukazana medicinska pomoć, odnosno da je zbrinut po svim standardima funkcionisanja Urgentnog centra, čiji su zaposleni zaduženi za zbrinjavanje hitnih stanja kod pacijenata, iako prema ocenama lekara i zdravstvenim postulatima, ali i rečima i ležernom objašnjenju samog pacijenta, da "nije imao vremena zbog estradnog posla kojim se bavi, da dođe ranije", odnosno nekoliko dana pre, kada se i javio bol u nozi, njegovo zdravstveno stanje to nije iziskivalo - odgovaraju iz UKC Niš.

Potvrđuju da mu je dežurni vaskularni hirurg propisao predviđenu terapiju, savetovao obavezan odmor zbog posla kojim se bavi i poslao ga na kućno lečenje.


Traži odgovornost od nadležnih

Odlučio je da javno govori o neprijatnosti koju je doživeo, jer kaže da je u razgovoru sa ljudima saznao da mnogi nemaju lepe reči za vaskularnog hirurga koji mu je postavio dijagnozu, te da želi da on bude poslednji koji je doživeo nešto slično. Klinički centar Niš Ima pritužbe na rad zaposlenih u Urgentnom centru; foto: JV

Iako je sumnjao u njegovu procenu, odlučio je da ipak kupi propisanu terapiju, a kaže da je platio 12.000 dinara. Ipak, zbog svega, zakazao je i pregled u privatnoj klinici sutradan, jer u Urgentnom centru, čiji pregled kroz zdravstveno osiguranje svakako plaća, smatra da nije dobio adekvatan pregled i objašnjenje.

Nakon što je platio i pregled privatno ističe da su njegove sumnje bile opravdane i da terapiju koju je kupio nije ni trebalo da primi.

Na osnovu dijagnoze koju je u Urgentnom centru uspostavio doktor (ime poznato redakciji), a što se može proceniti isključivo na osnovu šifre dijagnoze i lekova koje je prepisao, a što je utvrdio gledanjem u moje noge i opipavajući bolno mesto, zaključio je da se radi o trombozi. Dakle napominjem bez ikakvog uputa za laboratoriju, dopler ili bilo kakav drugi dodatni pregled. Zamislite moj šok kada je doplerom i pregledom hirurga privatno utvrđeno da uopšte nemam trombozu, te da se najverovatnije radi o ujedu insekta ili alergijskoj reakciji - ističe Aleksandar.

Na kraju napominje da je ovaj slučaj prijavio i nadležnima, od kojih traži da ispitaju odgovornost lekara, jer njemu nije jasno da li je u pitanju nesvesna i nesavesna greška zbog nestručnosti, pospanosti ili čak revolta, jer je došao u pola 4 na pregled.

Bilo šta da je u pitanju, zaista izaziva strah i sumnju u zdravstvenu instituciju i one koji su takvog čoveka i lekara mogli da postave na tako odgovorno mesto. Greške se dešavaju, ali se i dalje iskreno nadam da će se bilo ko od nadležnih ograditi od neljudskih i neetičkih postupaka doktora i naravno sankcionisati iste. Gde je odgovornost, koja bi valjda trebalo da stoji iza potpisa i pečata lekara, iza Hipokratove zakletve, iza radnog mesta na kom se nalazi i institucije u kojoj radi, kao i prema ljudima koji plaćanjem poreza ovoj državi obezbeđuju platu istom tom doktoru koji se ponaša tako kako se ponaša? - zaključuje.

Zvanično je to prijavio i nadležnima, između ostalog i Savetnici za zaštitu prava pacijenata, koja se proglasila nenadležnom za zaštitu prava ovog pacijenta.


UKC Niš: Građani da imaju malo više razumevanja

Iz UKC Niš su takođe naveli da je pacijent prigovor uputio i njima, ali da je pisao i na društvenim mrežama, da se u njemu "pomalo konfuzno i ne precizirajući žalio na tretman" tehničara i lekara koji su mu ukazali pomoć, te da su zaposleni zato naglasili da je reč "o vrlo savesnim, dugogodišnjim radnicima Ustanove, za koje sem njih i svi pacijenti imaju samo reči hvale".

S tim u vezi, smatramo, da je možda, s obzirom na to da se čitalac portala za koji radite, predstavio kao diplomirani komunikolog, te bi svakako trebalo da ima razumevanja, došlo do neke vrste "komunikacijskog šuma" između pacijenta i zaposlenih, ali da je svakako najbitnije, da je istom ukazana potrebna medicinska pomoć. Napominjemo takođe, da je zaposlenim zdravstvenim radnicima Univerzitetskog Kliničkog centra Niš, potpuno nebitno ko se kojim poslom bavi i da li je neko estradni umetnik ili intelektualac, te da svi pacijenti imaju jednaka prava za pružanje zdravstvene zaštite kako je i Zakon Republike Srbije predvideo - navode u odgovoru.

Za kraj su naveli i da su sve češći fizički i verbalni napadi na zdravstvene radnike UKC Niš od strane pacijenata, koje su prijavili nadležnima, ali su apelovali na građane da imaju malo više razumevanja i strpljenja, jer je posao zdravstvenih radnika da budu na usluzi pacijentima i pomažu kada je najbitnije i najhitnije.

Kompletno saopštenje je u dokumentu ispod teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor UKC Niš  (preuzmi) - 178.00 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Peric

    09:56 // 5. 10. 2023.

    Treba ukinuti obavezno zdravstveno i da svako placa sam i da se svako leci sam gde hoce. Pa kad im hodnici budu prazni a plate nema od cega da im se isplate mozda promene svoje nadmeno ponasanje...

  • Miksa

    01:11 // 5. 10. 2023.

    Prvo ukinuti potpuno nepotrebnu ordinaciju hitne pomoći koja ne služi ničem nego da se izda zeleni uput. Ako lekar hitne pomoći ne može da razlikuje ubod insekta i alergiju od tromboze onda zatvaraj.Naš sistem je omogućio da kada ti ćefne možeš da dodješ u Urgentni Centar a da u njemu ne postoji sistem oficijalne trijaže.Pacijent bi u Italiji ili Švedskoj dobio žutu karticu ili broj 3 i čekao 5-6h

  • Ivan

    22:43 // 4. 10. 2023.

    Mene na Kardiologiji nije pregledao kardiolog nego internista.

    • šlb

      08:39 // 5. 10. 2023.

      A kardiolog nije internista??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: