Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 12. 10. 2016.

| Društvo

Nišlija u timu koji omogućava da domom upravljate izdaleka

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Foto-Kickstarter.jpg
Cilj na Kikstarter kampanji je 50.000 dolara; foto: kickstarter.com

Da u svom domu uključite grejanje, isključite bojler, podesite temperaturu ili kontrolišete svetla čak i kad ste kolimetrima daleko od njega svojim izumom omogućio je inženjerski tim iz Srbije, u kom je i Nišlija Milan Veljković.

Oni su osmislili AHIS (Automated Home Information System) pomoću kog je na vrlo jednostavan način moguća automatizacija čitavog doma, pa je čak moguće "opametiti" i stari zarđali toster koji će podgrejati sendvič onda kada mu vi date takvu naredbu.

Grupa od 9 stručnjaka, koja se skoro 10 godina bavi automatizacijom i klimatizacijom objekata, na Kikstarteru je pokrenula kampanju sa namerom da prikupi 50.000 dolara, koliko im je, kako kažu, potrebno da unaprede ovaj projekat.

 

Kako kaže Veljković, AHIS sistem je daleko jeftiniji i jednostavniji za korišćenje od drugih sličnih sistema za pametne kuće, jer sa samo 4 tipa uređaja on nudi sve ono što ima i preskupa PLC platforma.

Osim toga, za korišćenje nije potrebna diploma iz automatike, pošto se sistem kontroliše preko operativnih sistema dostupnih na tržištu. Lako bi naučili da ga koriste i stariji, i deca.

AHIS se ne drži strogih pravila na kojima insistiraju ovakvi sistemi; moguće je spojiti "sve sa svim" i primeniti ga na načine koji nisu ni bili predviđeni. Kao igra "lego" kockicama. Ograničenje je samo mašta korisnika – rekao je Milan.

Njihova primarna ciljna grupa su vlasnici hotela, koji bi uz pomoć AHIS-a mogli da smanje troškove kao što su oni za struju i grejanje.

Međutim, Milan smatra da će se ovaj sistem dopasti i onima žele da automatizuju svoj dom.

AHIS je kao pametni telefon – mislite da možete bez njega sve dok ne kupite prvi. Starter paket može sebi da priušti većina ljudi, jer je upravo jeftiniji od prosečnog pametnog telefona. Sa njim je moguće kontrolisati klimatizaciju u kući i, recimo, svetla u dnevnoj sobi putem telefona u bilo kom trenutku – kazao je Milan.

Pored Kikstarter kampanje, koja će trajati još 24 dana, a preko koje su do sada prikupili 17.217 dolara, ovaj tim stručnjaka je u potrazi i za strateškim partnerom koji bi im pomogao da plasiraju proizvod, sa idejom da sve sem prodaje zadrže na jugu Srbije.

Detalje o tome kako ovaj sistem funkcioniše možete videti ovde.  

Kako funkcioniše AHIS

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir D. Zivkovic

    15:37 // 14. 10. 2016.

    Prvo nisu oni osmislili nego su iskopirali nesto sto od 2010-e a barem 2013-e aktivno postoji u Americi i Zapadnoj Evropi (ako ne i ranije) a zove se "Connected Home" ili "Smart Home" i deo je tzv. Strategije zvane "Internet of Things". Drugo vrlo dobra anti reklama je za to je ova reklama https://www.youtube.com/watch?v=_CQA3X-qNgA Prema tome, samo lagano

  • Lahor

    13:08 // 12. 10. 2016.

    Štai ljudi neće sve da se sete

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: