Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 16. 7. 2021.

| Društvo

Nišlijama nevreme nanelo štetu, pitaju da li su ispaljene protivgradne rakete

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
oštećeni automobili
Uništene šoferšajbne, haube, krovovi i prozori; foto: J. T.

Jako nevreme praćeno vetrom i gradom koje je juče u popodnevnim satima pogodilo Niš i okolinu oštetilo je automobile, poplavilo ulice i dvorišta i nanelo štetu mnogim građanima. Neki od njih kažu da danas ne mogu da nađu slobodnog auto-limara i pitaju da li su ispaljivane protivgradne rakete. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da se još ne zna kolika je šteta i poručuje da će lokalna samouprava učiniti sve da građanima izađe u susret.

“Dan posle sutra” - tako neki građani danas opisuju fotografije iz Niša koje objavljuju na društvenim mrežama. Na njima se vide polomljene šoferšajbne, haube, krovovi i prozori na kolima.

Uništeni su automobili kod Saborne crkve, a verujem i u drugim delovima grada. Svakom drugom automobilu je pukla šoferšajbna. Padao je grad veličine pesnice. Da su ispaljivali protivgradne rakete ne bi bilo ovoliko strašno - piše čitalac.

Poplava u Ulici Vojvode Gojka Ugao Vrbaške i Ulice Vojvode Gojka poplavljen; foto: N. T.Građani kažu da će ih šteta koju im je nevreme nanelo koštati puno i da im je voda sa ulice poplavila dvorišta i podrume.

Dva prozora su mi prsla, auto mi je ulubljen, voda sa ulice mi je ušla u podrum. Moj kanal koji je pravljen za ovakve poplave nije mogao da primi svu vodu koja je došla sa ulice. Kakvi su nam to slivnici - pita jedna Nišlijka.

U Nišu je od jutros, tvrde građani, teško naći slobodnog auto-limara, a to potvrđuje i vlasnik jednog auto-servisa koji kaže da ne može da postigne samo da se javi na telefon i da su ljudima najviše oštećeni krovovi i haube.

Stanovnici Ulice Vojvode Gojka i Vrbaske ulice ukazuju na to da im preti opasnost od poplave i pitaju šta je sa slivnicima.

I dalje nije rešen problem u Ulici Vojvode Gojka i Vrbaskoj ulici kod male pijace. Slivnici ove godine nisu čišćeni, tako da je ceo komšiluk izašao na ulicu i dežurao oko uličnih šahti. I dalje nam preti opasnost od poplave kao što je bila prošle godine - kaže građanin.

foto čitalac Iz JKP Naissus tvrde da su juče sve raspoložive ekipe bile na terenu, ali da su i danas na terenu jer saniraju posledice. Ističu da su svi slivnici u gradu počeli da funkcionišu nekih 20 minuta nakon nevremena.

Uobičajeno stanje za takvu vrstu vremenske nepogode. Posle nekih 20 minuta voda više nije bila na kolovozu. Ekipe su imale na terenu mali broj čišćenja slivnika, uglavnom su sklanjali lišće sa površine. Mreža je kompletno funkcionalna - objašnjavaju iz Vodovoda.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je Republički hidrometeorološki zavod pre dve godine preuzeo obavezu nabavljanja protivgradnih raketa i da to nije više na lokalnoj samoupravi, ali da će ona učiniti sve što može da pomogne građanima.

Mi ćemo sesti i razgovarati da vidimo koje su naše obaveze. Što se nas tiče, sve ćemo učiniti što možemo da građanstvu izađemo u susret, ali ako državni revizor kaže da ne smemo da nabavljamo rakete mi to kao lokalna samouprava moramo da poštujemo. Žao mi je što je takva situacija, možda u tom nekom sistemu treba neke stvari drugačije sagledavati, ali tu smo da se dogovaramo sa nadležnima iz Republike o toj vrsti obaveza lokalnih samouprava - ističe Sotirovski.

Kaže da se još ne zna koliku je štetu nanela nepogoda.

Da li su protivgradne rakete ispaljivane i koliko njih je utrošeno juče ne odgovaraju iz Radarskog centra i upućuju na Republički hidrometeorološki zavod, iz kojeg su zatražili da im pitanja prosledimo mejlom. Pitanja su novinari Južnim vesti poslali, a odgovori se očekuju.

Podsetimo, nakon višednevnih visokih temperatura juče oko 17 sati u Nišu je najpre počela kiša praćena vetrom i grmljavinom, a onda je pao jak grad. Osim Niša, nevreme je zadesilo i Prokuplje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    18:05 // 20. 7. 2021.

    Mozda pomoc i stigne kada vecina vlasnika popravi svoje automobile kako bi nastavili da ih koriste, a oni kojima je to sporedni auto pa ne mora da ga odmah popravi, mozda i dobije naknadu kada izadju njihovi procenitelji, jer se nase fotografije, snimci i izjave ne vaze kao i uvek.

  • Dragan Petrovic

    07:10 // 19. 7. 2021.

    Brigo moja,predji na drugoga,klasicno prebacivanje loptice nesposobnih naprdnih idiota."Republicki hidrometeorološki zavod pre dve godine preuzeo obavezu nabavljanja protivgradnih raketa i da to nije više na lokalnoj samoupravi, ali da će ona učiniti sve što može da pomogne građanima".Kako ce pomoci,moleci se Bogu?Nijedna raketa nije ispaljena,jer bi mozda nekom pala u dvoriste.

  • radivoje milenkovic

    19:54 // 18. 7. 2021.

    gradolacelnica kaze da se jos ne zna kolika je steta i porucuje da ce lokalne samouprave ucinite sve da gradjanima izadje u susret. Zanime me, sa kime-defektologicom, Guskom, masterom za geografiju... A da pozove Bandjura, Dejana A. Perisica... Bulatovica ne, on je vise za elektriku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: